Ενενήντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 200 ακόμη νοσηλεύονται στη βορειοανατολική Ινδία αφού κατανάλωσαν νοθευμένο αλκοόλ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι τοπικές αρχές, λιγότερο από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα αντίστοιχο περιστατικό που είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Ντίρεν Χαζαρίκα, αξιωματούχο της πόλης Γκολαγάτ που βρίσκεται στο κρατίδιο Ασαμ, οι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν από την Πέμπτη το βράδυ αφού κατανάλωσαν νοθευμένο αλκοόλ.
Τα περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και πολλές γυναίκες, εργάζονταν στις φυτείες τσαγιού της περιοχής και μόλις είχαν λάβει τον εβδομαδιαίο μισθό τους.
Η αστυνομία έχει συλλάβει δώδεκα ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη παρασκευή αλκοόλ στο κρατίδιο Ασαμ, μια πρακτική που είναι συνηθισμένη, σύμφωνα με τους τοπικούς πολιτικούς, στις φυτείες τσαγιού της περιοχής, με τους εργάτες να καταναλώνουν το αλκοόλ έπειτα από μια κουραστική ημέρα.
"Ρώτησα κάποιους από τους ασθενείς για ποιο λόγο καταναλώνουν αλκοόλ σχεδόν καθημερινά και απάντησαν ότι έπειτα από μια σκληρή ημέρα στις φυτείες, πίνουν για να ξεπεράσουν το άγχος και την κούραση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, ενώ πολλοί ακόμη χρειάστηκε να νοσηλευθούν στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές και Ουταραχάντ της βόρειας Ινδίας. Η αστυνομία ξεκίνησε τότε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό παράνομων αποστακτηρίων.
Αυτά τα δύο περιστατικά πιστεύεται ότι είναι τα πιο θανατηφόρα μετά την αντίστοιχη υπόθεση του 2011 στη Δυτική Βεγγάλη, όταν έχασαν τη ζωή τους συνολικά 172 άνθρωποι.
Εκατοντάδες φτωχοί Ινδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την κατανάλωση φτηνού, νοθευμένου αλκοόλ. Συχνά οι λαθρέμποροι προσθέτουν μεθανόλη, μια ιδιαίτερα τοξική αλκοόλη η οποία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, στα ποτά για να τους δώσουν γεύση.
Κάθε χρόνο καταναλώνονται στην Ινδία πέντε δισεκατομμύρια λίτρα αλκοόλ, με περίπου το 40% να παράγεται παράνομα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις