Χείμαρρος ήταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε σχέση με το θέμα των διοικητικών ερευνών της Αστυνομίας για τις επτά δολοφονηθείσες από τον 35χρονο Ν.Μ.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του OMEGA "Ενημέρωση Τώρα" με τον Ονούφριο Σωκράτους, χρησιμοποίησε πολύ δυνατές εκφράσεις και κατηγόρησε την Αστυνομία για δημόσιο εμπαιγμό. Αναφερόταν ασφαλώς στις ενέργειες που γίνονται από την ηγεσία του σώματος για εντοπισμό ενδεχόμενων παραλείψεων και ευθυνών σε σχέση με τα επτά πρόσωπα που ενώ είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα, εν τέλει αποδείχθηκε πως ήταν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου.
Με δημοσιεύματά του το ThemaOnline τις προηγούμενες ημέρες απέδειξε πως η διοικητική έρευνα για εντοπισμό ενδεχόμενων ευθυνών δεν μπορεί να επιτελέσει έργο, αφού τουλάχιστον δυο στελέχη της σχετίζονταν με την εξέταση της υπόθεσης εξαφάνισης της 36χρονης Ολίβια Μπουνέα και της 8χρονης κόρης της Ναταλία –Έλενα τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο λόγος για τον επικεφαλής της επιτροπής και νυν βοηθό αρχηγό Δημήτρη Δημητρίου, που τότε ήταν αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας και το μέλος της επιτροπής, ανώτερο υπαστυνόμο Μάριο Παπαευριβιάδη, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε στο ΤΑΕ Λευκωσίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Η Αστυνομία επιχειρεί να διορθώσει το λάθος της μετά τις αποκαλύψεις του ThemaOnline για την διοικητική έρευνα
Η κα Χαραλαμπίδου, λοιπόν, έδειξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τα ζήτημα, καθώς βάσει των σχολίων της, οι όποιες έρευνες για εντοπισμό ευθυνών της Αστυνομίας με αυτά τα δεδομένα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Τόνισε επίσης ότι οι ερευνητικές επιτροπές δεν μπορούν να ελέγξουν και να αποδώσουν ενδεχόμενες ευθύνες στον αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
Έκανε, μάλιστα, λόγο για «βιασμό νοημοσύνης» και παιχνιδιών σε βάρος της λογικής.
Είπε ξεκάθαρα, ακόμη, ότι ο πρώτος που θα έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο αρχηγός της Αστυνομίας , Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.
«Αυτός που θα έπρεπε να παυθεί –από την πρώτη στιγμή- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Και να με συγχωρήσει ο κ. Αγγελίδης (σημ. εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας) αλλά πρέπει να σταματήσει να βιάζει τη νοημοσύνη μας και να παίζει παιχνίδια σε βάρος της λογικής μας. Διόρισαν –μας είπαν τώρα- επιτροπές για δυο διοικητικές έρευνες. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα δυο πρώτα μέλη που θα διενεργούσαν την διοικητική έρευνα (σημ. βοηθός αρχηγός Δημήτρης Δημητρίου και ανώτ. υπαστ. Μάριος Παπαευρυβιάδης) είχαν σύγκρουση συμφέροντος με την υπόθεση του 2016 (σημ. υπόθεση εξαφάνισης μάνας και κόρης στον Άγιο Παύλο). Και ήρθαν τώρα επειδή το αποκάλυψαν δημοσιογράφοι – το έγραφε το ThemaOnline- και είπαν εκ των υστέρων ότι η πρώτη επιτροπή θα ελέγξει υποθέσεις του 2018 και η άλλη θα ελέγξει την υπόθεση του 2016…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Ο αρχηγός αναζητεί ευθύνες στα χαμηλά στρώματα της Αστυνομίας
«Θα έχουμε σοβαρή διοικητική έρευνα με αυτά τα δεδομένα;» διερωτήθηκε η κα Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε: «Μα ποιους κοροϊδεύουν;».
Η δε κριτική της προς τον αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ήταν παροιμιώδης. «Ο αρχηγός αστυνομίας έχει ευθύνες σε επιχειρησιακό επίπεδο. Δεν μπορούν αυτές οι ευθύνες να κριθούν από τους υφισταμένους του. Και ο πρώτος που θα έπρεπε να αποχωρήσει από το πόστο του και να παυθεί –γιατί προηγούμενοι αρχηγοί έχουν παυθεί για πολύ λιγότερα, όχι για στοίβες πτωμάτων – είναι ο ίδιος ο αρχηγός της Αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε δίνοντας παραδείγματα με περιπτώσεις ατόμων που στο παρελθόν κατείχαν τη θέση του αρχηγού: «Μιλώ για τον κ. Παπαγεωργίου. Θυμάστε τότε με τα επεισόδια του Ταλάτ. Θυμάστε με τον κ. Παπακώστα για την απόδραση του Κίτα. Τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ότι δεν μπορεί ο κ. Ιάκωβος Παπακώστας να παραμείνει στο πόστο του γιατί μπορούσε να επηρεάσει τις έρευνες. Κι εγώ σας ρωτώ: Ο αρχηγός τώρα δεν μπορεί να τις επηρεάσει; Δηλαδή αν δεν μείνουμε στα επτά πτώματα και υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός πτωμάτων, που θα φανεί ότι η Αστυνομία δεν έκανε τη δουλειά της, δεν θα έχει λόγο να τα συγκαλύψει για να κρατήσει τη θέση του, από τη στιγμή που δεν έχει ευαισθησία να πει επιτέλους ‘παραιτούμαι’;».
Δήλωσε ακόμη με έμφαση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην συνάντησή του (03/05) με τον Αρχηγό θα «πρέπει να τον παύσει πλέον». Και εξήγησε ότι «η παραίτηση δεν είναι ικανοποιητική».
Διερωτήθηκε: «Οι οικογένειες των θυμάτων αν προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια, ποιος θα πληρώνει τις αποζημιώσεις γιατί κάποιοι δεν διοικούσαν σωστά; Πάλι ο φορολογούμενος;».
Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων της έκανε λόγο για κουλτούρα που καλλιεργείται συνειδητά στην Αστυνομία: «Λες και είναι πολιτική η ηγεσία της και τους νοιάζει μόνο η επικοινωνιακή πτυχή. Η εικόνα τους. Θέλετε να σας θυμίσω την περίπτωση με την Interpol; Τότε που αποκαλύφθηκε ότι αντί να τηλεφωνήσουν στην Interpol, ενημέρωσαν τους υπόπτους που παρακολουθούσε η Interpol και τίναξαν στον αέρα όλο το επιχειρησιακό τους πλάνο και θα μας κατάγγελλαν στην γενική γραμματεία της Interpol; Τι έγινε τότε;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΜΙΤΣΕΡΟ: Αυστηρές οδηγίες αστ. διευθυντή Λευκωσίας για ελλείποντα– Εμφανείς ευθύνες και παραλείψεις –ΕΓΓΡΑΦΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΦΟΝΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η άρνηση του ΤΑΕ Λευκωσίας όταν προωθήθηκε η υπόθεση από τον Αγ. Δομέτιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις