Το κλειδί επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, αλλά και στις χώρες-μέλη της ΕΕ, αφού η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, δρα Dietmar Bartsch.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΟΦ της Bundestag, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη την Κύπρο, ύστερα από σχετική πρόσκληση. Τη γερμανική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΟΦ, δρα Dietmar Bartsch και το μέλος της, Heinz-Joachim Barchmann (Σοσιαλιστικό Κόμμα), συνόδευαν ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, Nikolai von Schoepff και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πρεσβείας και της Bundestag.
Καλωσορίζοντας τους Γερμανούς βουλευτές, ο κ. Ομήρου εξήρε τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας, οι οποίες, όπως τόνισε, έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εξέφρασε δε την επιθυμία όπως προωθηθεί η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους μέσω συχνότερων ανταλλαγών επισκέψεων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δεν δίνει περιθώρια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση λύσης.
Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της γείτονος, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, εάν πραγματικά επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης.
Ο δρ Bartsch χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Γερμανίας και Κύπρου άριστες και συμφώνησε με τον κ. Ομήρου για προώθηση των ανταλλαγών επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα.
Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο Γερμανός βουλευτής σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες επίλυσής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι το κλειδί επίλυσης του προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα, αλλά και στις χώρες-μέλη της ΕΕ, αφού η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη.
Συζητήθηκε επίσης η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης και εκφράστηκε από κοινού η άποψη ότι η παρούσα οικονομική πολιτική της ΕΕ πρέπει να αντικατασταθεί με πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας. Ο κ. Ομήρου και ο δρ Bartsch συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες αναζωογόνησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις