Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό… μάλλον δεν είναι…
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ίσως η πιο αγαπημένη περίοδος του χρόνου για όλους. Είναι η περίοδος που ο κάθε ένας επιθυμεί να περάσει όσο το δυνατό καλύτερα, ευχάριστα και ξέγνοιαστα, ξεφεύγοντας για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Αναζητούμε πάντοτε το ιδανικό πακέτο διακοπών. Αυτό που θα περιλαμβάνει τον ονειρικό προορισμό, στη χαμηλότερη τιμή και με τις όσο το δυνατό μεγαλύτερες και καλύτερες παροχές και υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά όμως, «κλείνοντας» τις διακοπές μας μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο, να πέσουμε θύματα απάτης.
Τι είναι η απάτη των διακοπών;
H απάτη των διακοπών γίνεται συνήθως κατά την διαδικτυακή πληρωμή της ταξιδιωτικής υπηρεσίας, που θέλουμε να αγοράσουμε. Όπως για παράδειγμα, κατά την πληρωμή ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή γραφείου, για εισιτήρια, διαμονή, ενοικίαση οχήματος, ή ταξιδιωτικού πακέτου, που περιλαμβάνει τα πιο πάνω.
Πως μπορούν να μας εξαπατήσουν;
Συχνά οι απατεώνες έχουν ως στόχο τα χρήματά μας. Να πάρουν δηλαδή τα δικά μας χρήματα, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες αγορές ή κρατήσεις. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η δική μας εξαπάτηση, αποτελεί απλά ένα κομμάτι από μια μεγαλύτερη απάτη, όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα στοιχεία κλοπιμαίων πιστωτικών καρτών, για να αγοράσουν νόμιμες ταξιδιωτικές υπηρεσίες και ακολούθως να τις πωλήσουν σε εμάς, σε χαμηλότερες τιμές.
Αν έχετε προβεί σε διαδικτυακές αγορές ή κρατήσεις για τις διακοπές σας και στη συνέχεια ανακαλύψετε, ότι η κράτησή σας δεν υπάρχει ή ότι έχει ακυρωθεί, λόγω του ότι έχει πληρωθεί με την κλεμμένη πιστωτική κάρτα κάποιου άλλου, τότε πιθανό να έχετε πέσει θύμα της απάτης των διακοπών. Σε τέτοια περίπτωση κρατήστε όλα τα στοιχεία, που έχετε, για τις συγκεκριμένες διαδικτυακές αγορές σας και καταγγείλτε την υπόθεση στην Αστυνομία.
Ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξουμε;
Για να μην πέσουμε θύμα τέτοιων απατεώνων, είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με από πού και πως θα κάνουμε τις κρατήσεις μας. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια, που μπορεί να προδίδουν τέτοιου είδους παγίδες.
Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος που μπορεί να μας προσεγγίσει ένας ταξιδιωτικός πράκτορας ή οργανισμός, για να μας παρουσιάσει τις προσφορές του.
Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν επικοινωνήσει μαζί μας, ένας τέτοιος πράκτορας ή οργανισμός, με τον οποίο δεν είχαμε ποτέ επικοινωνία, για να μας προσφέρει διακοπές σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.
Οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες για να επικοινωνήσουν μαζί μας ποικίλουν. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ψευδείς, διαδικτυακές διαφημίσεις ή ακόμα πιο προσωπικά με τηλεφωνικές κλήσεις, τηλεφωνικά μηνύματα και emails, προσφέροντάς μας υπερβολικά φθηνές προσφορές για διακοπές. Αν η προσφορά σας φανεί πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε πολύ πιθανόν να μην είναι.
Οι απατεώνες, μπορεί να διατηρούν ακόμα και ιστοσελίδες, για την προώθηση των «προϊόντων» τους. Γι’ αυτό, αν μέσω κάποιας ιστοσελίδας δεν δίδονται αρκετές λεπτομέρειες ή φωτογραφίες, για τα προτεινόμενα ξενοδοχεία διαμονής ή τις άλλες υπηρεσίες και/ ή δεν υπάρχουν αρκετά σχόλια άλλων χρηστών, τότε αυτή η ιστοσελίδα θα πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη.
Σημάδια, για το αν μια προσφορά θα πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη μπορεί να μας δώσει και ο τρόπος πληρωμής, που μπορεί να μας ζητηθεί. Τέτοιο σημάδι μπορεί να είναι και η πίεση για άμεση πληρωμή του ποσού.
Πολλές φορές, οι απατεώνες μπορεί να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων «φθηνών» πακέτων, είναι μικρός και εξαντλείται γρήγορα, πιέζοντας μας για άμεση αγορά του «προϊόντος» τους.
Επίσης οι επιτήδειοι, είναι πιθανότερο να ζητήσουν να πληρωθούν με μετρητά, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων ή ακόμα με εικονικά νομίσματα. Τέτοιου είδους μεταφορές χρημάτων, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να ανιχνευθούν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήματά σας δεν επιστρέφονται.
Πως να προφυλαχθούμε
Σκοπός των απατεώνων είναι να εκμεταλλευθούν την εμπιστοσύνη, την άγνοια και καμιά φορά την αφέλεια μας. Υπάρχουν όμως τρόποι να προφυλαχθούμε από αυτούς.
Δεν απαντούμε σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικά μηνύματα ή κλήσεις και μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσφορές διακοπών. Οι σύνδεσμοι και τα συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακόβουλους ιστότοπους ή να προσβάλουν με ιούς τη συσκευή σας.
Κάνουμε τις απαραίτητες κρατήσεις για τις διακοπές μας, απευθείας με την αεροπορική εταιρεία και/ ή το ξενοδοχείο ή μέσω αξιόπιστου ταξιδιωτικού πράκτορα.
Για να βεβαιωθούμε ότι μια εταιρεία είναι νόμιμη, μπορούμε να κάνουμε μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.
• Αναζητούμε το λογότυπο της «IATA» στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
• Ελέγχουμε ότι στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρησιμοποιείται ένα ασφαλές σύστημα πληρωμών και το ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας «https», για τη διαδικασία κράτησης.
• Ελέγχουμε τις κριτικές. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δημοσιεύσει την εμπειρία τους προειδοποιώντας τους άλλους.
• Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο όνομα και στη διεύθυνση του ιστότοπου. Οι μικρές αλλαγές στο όνομα ή τη διεύθυνση μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση.
• Ελέγχουμε ότι ο ιστότοπος προσφέρει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Ένας σταθερός τηλεφωνικός αριθμός, ταχυδρομική διεύθυνση και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που θα μας διευκόλυναν να επικοινωνήσετε μαζί τους.
• Ελέγχουμε ότι ο ιστότοπος προσφέρει Όρους και Προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου.
Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε εισιτήρια πτήσης από ιστότοπους που πωλούν άλλες υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα και εξοχικές κατοικίες. Ελέγχουμε αν η πτήση υπάρχει μέσω της αναζήτησης που προσφέρει η ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.
Θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.
• Ζητούμε από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, επιπλέον φωτογραφίες του ξενοδοχείου και ρωτάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κράτηση, το δωμάτιο, την τοποθεσία και την περιοχή.
• Αποφεύγουμε να κάνουμε κρατήσεις μέσω ιστοσελίδων, που δεν διαθέτουν εικονίδιο λουκέτου «https» στη γραμμή διευθύνσεων.
• Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν μας ζητηθεί να πληρώσουμε με τραπεζικό έμβασμα ή μετρητά. Πληρώνετε πάντα με πιστωτική κάρτα για να προστατεύσουμε την αγορά μας ή χρησιμοποιούμε έναν ασφαλή ιστότοπο πληρωμών.
Μετά την αγορά:
• Ελέγχουμε ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εισιτήρια ή τα έγγραφα κράτησης.
• Αναθεωρούμε τα προσωπικά μας στοιχεία, τις ημερομηνίες, τα στοιχεία του ξενοδοχείου, τους αριθμούς και τις ώρες πτήσεων.
• Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις μας, επικοινωνώντας απευθείας με την αεροπορική εταιρεία, το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτου ή το ξενοδοχείο.
Από europol.europa.eu/ cypruspolicenews.com
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις