ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

Το απόγευμα της 20ης Ιουνίου 1958, τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ συναντήθηκαν στο σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη στο Κούρδαλι. Την περιοχή που οι Βρετανοί ονόμαζαν «Καρδιά της ΕΟΚΑ», αφού τα ορεινά χωριά της περιοχής αποτελούσαν το άνδρο των αγωνιστών.

Από εκείνες τις περιοχές κατάγονταν πολλοί αγωνιστές αλλά και σε εκείνες τις περιοχές πραγματοποιείτο ο ανταρτοπόλεμος.

Λίγες μέρες πριν οι δύο από αυτούς, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και Αλέκος Κωνσταντίνου είχαν πάρει διαταγή από τον τομεάρχη Σπηλιών, Χριστάκη Τρυφωνίδη να ξεκινήσουν από τα Λειβάδια και να πάνε στο Κούρδαλι όπου θα έφτιαχναν κρησφύγετο στο σπίτι του Πατσαλίδη.

Οι δύο αγωνιστές, που μέχρι τότε είχαν πάρει μέρος σε διάφορες δράσεις δολιοφθοράς κατά των αποικιοκρατών, είχαν μαζί τους και δύο νάρκες πιέσεως για να τις παραδώσουν στον τέταρτο αγωνιστή, Κώστα Αναξαγόρα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα ενώ έκαναν ορειβασία στο Παλαιχώρι - Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση
Τροχαίο στη Λάρνακα: Όχημα παρέκκλινε της πορείας του και ακινητοποιήθηκε σε χωράφι - Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός και παιδί 2 ετών  
Έκρυβαν την «πραμάτεια» τους σε πακέτα εταιρείας μεταφορών - Κατασχέθηκε κάνναβη πέραν των 100 κιλών - Σύλληψη 31χρονου - Φωτογραφίες
VIDEO: Αεροπειρατεία σε πτήση στο Μπελίζ – Επιβάτης πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη
Συμπλοκή στη Λευκωσία: Πιάστηκαν στα χέρια και τον μαχαίρωσε - Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Πάσχα στο… mall: Ποιες μέρες θα είναι όλα κλειστά – Πότε θα είναι ανοιχτά εστιατόρια και χώροι διασκέδασης
Πασχαλινές Εκδηλώσεις: Αυτά τα χωριά ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν παραδοσιακά - Δείτε αναλυτικά όλα όσα προγραμματίζουν
Πώς να απολαύσετε τα Πασχαλινά εδέσματα χωρίς να χάσετε τον έλεγχο σας - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

 

 

 

Συγκλονίζουν τα στατιστικά: Περισσότερα φέτος τα θανατηφόρα - Πόσοι άφησαν την τελευταία τους πνοή το 2025;

Συγκλονίζουν τα στατιστικά: Περισσότερα φέτος τα θανατηφόρα - Πόσοι άφησαν την τελευταία τους πνοή το 2025;

Τα τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μόλις 48 ωρών αποτελούν μια πραγματική θλιβερή ένδειξη, καθώς οδηγούν σε ανησυχητική αύξηση των θανάτων από τροχαία για το 2025.

BEST OF TOTHEMAONLINE