ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην υψηλότερη βαθμίδα σε όλο τον κόσμο η Κύπρος για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων

Στην υψηλότερη βαθμίδα σε όλο τον κόσμο η Κύπρος για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων

Στην πρώτη (και υψηλότερη) βαθμίδα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων κατατάσσει την Κύπρο η σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (20/06) και καλύπτει όλες τις χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση της Κύπρου πληροί πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.
«Η κυβέρνηση συνέχισε να επιδεικνύει σοβαρές και βιώσιμες προσπάθειες κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση. Ως εκ τούτου η Κύπρος παρέμεινε στην πρώτη βαθμίδα. Αυτές οι προσπάθειες περιλάμβαναν τη δίωξη περισσότερων διακινητών και την αύξηση των κονδυλίων για τα κυβερνητικά καταλύματα (θυμάτων). Η κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα προστασίας των παιδιών ανοίγοντας σπίτι παιδιών για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε παιδικά θύματα και την κατένειμε κεφάλαια σε ΜΚΟ για τη λειτουργία ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας παιδιών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων».
 
Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τις προσπάθειες πρόληψης, εισάγοντας τέσσερις ΜΚΟ στην Πολυτομεακή Συντονιστική Ομάδα και αναθέτοντας την σύνταξη μελέτης για τον εντοπισμό κενών στις διώξεις.
«Παρόλο που η κυβέρνηση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα, επισημαίνεται στην έκθεση, δεν καταδίκασε σε φυλάκιση κανέναν διακινητή για εμπορία με σκοπό το σεξ  ή για καταναγκαστική εργασία και οι δικαστικές διαδικασίες συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Διοικητικά ζητήματα, ιδίως εντός της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας, παρεμπόδισαν τα μέτρα βοήθειας προς τα θύματα - όπως οι καθυστέρηση σε παραπεμπτικά για πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων και οι καθυστερήσεις στη χρηματοοικονομική βοήθεια».
 
Οι συστάσεις στις οποίες η έκθεση προβαίνει κατά προτεραιότητα αφορούν:

  • Στη σθεναρή διερεύνηση, δίωξη και καταδίκη των διακινητών σύμφωνα με το νόμο 60 (Ι) και στην επιβολή σημαντικών ποινών φυλάκισης στους καταδικασθέντες διακινητές.
  • • Μείωση των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών ενισχύσεων στα ενοίκια και οικονομικής βοήθειας.
  • • Να ανταποκρίνονται εγκαίρως οι παραπομπές σε πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων και να αυξάνεται η πρόσβαση στην υποστήριξη των θυμάτων που εντοπίζονται εκτός των ωρών λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης.
  • • Να εντοπίζει προορατικά τα θύματα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των γεωργικών εργατών.
  • • Παροχή των νομικών εργαλείων και της ικανότητας στην αστυνομία να συλλέγει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
  • • Μείωση καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες.
  • • Ενίσχυση της ικανότητας της Επιθεώρησης Εργασίας να εντοπίζει και να αναφέρει τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας.
  • • Να βελτιωθούν οι έρευνες για θύματα και οι διώξεις και να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας μαρτύρων, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
  • • Υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης.
  • • Ανάπτυξη ενός ισχυρού πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης για τις πολιτικές και τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

 
Η έκθεση για την εμπορία ανθρώπων ανά τον κόσμο, κατά το πρότυπο και άλλων εκθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την «περιοχή του διοικείται από Τουρκοκυπρίους», όπου σημειώνεται η ανακήρυξη το 1983 της «ΤΔΒΚ», την οποία δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας.
«Εάν η "ΤΔΒΚ" είχε καταχωρηθεί σε επίσημη κατάταξη στην παρούσα έκθεση, θα ήταν στην Βαθμίδα 3. Η περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθεί να αποτελεί ζώνη ατιμωρησίας για την εμπορία ανθρώπων. Οι τουρκοκυπριακές αρχές δεν πληρούν πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων και δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να το πράξουν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν κρατούσαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις προσπάθειες επιβολής του νόμου κατά των παραβατών», γράφει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών..
 
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρχαν καταλύματα και κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές υπηρεσίες για τα θύματα, ενώ «τοπικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι οι αρχές συνεργάστηκαν για τη διευκόλυνση της διακίνησης και ότι η "αστυνομία" συνέχισε να κατακρατά διαβατήρια κατά την άφιξη των γυναικών που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης».

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top