Καμία περισυλλογή ή λιτότητα δεν θα επηρεάσει το έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος μιλούσε στο Gala Dinner του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν 23 δότες μυελού των οστών που το 2014 έδωσαν ελπίδα ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους τους.
Απαντώντας στην έκκληση που είχαν απευθύνει νωρίτερα ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) Αδάμος Αδάμου και η Πρόεδρος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη, ζητώντας από το κράτος «να αντισταθεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αδιάκριτης λιτότητας και περισυλλογής» και να σταθεί αρωγός στη μάχη του Ιδρύματος κατά της λευχαιμίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θα έχετε τη στήριξη που πρέπει και καμιά μα καμία περισυλλογή ή λιτότητα δεν πρόκειται να επηρεάσει το έργο που επιτελείτε».
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τον αλτρουισμό των τιμώμενων, αλλά και το ανθρωπιστικό και επιστημονικό έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, ενώ είπε ότι κράτος, εθελοντές και χορηγοί οφείλουν να στηρίξουν το Ίδρυμα για να υλοποιήσει το όραμά του «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».
Συμπλήρωσε ότι «ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος, ούτε το απαλλάσσει από τις ευθύνες του», αλλά συμπληρώνει δυναμικά το ρόλο του.
Όπως εξάλλου ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το κυπριακό αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Ιδρύματος παραμένει μέχρι σήμερα το πρώτο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο, με πέραν των 130.000 εθελοντών δοτών, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Στο σημείο αυτό, καλωσόρισε εξάλλου τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Κεμάλ Σαράτσογλου, λέγοντας ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα θέματα υγείας - που δείχνουν την ανθρωπιά, αλλά και μια κοινή βάση μεταξύ των κατοίκων αυτού του νησιού - αλλά να επεκταθεί και στους άλλους τομείς ώστε «να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές ελπίδας και μέλλοντος ιδιαίτερα στις νέες γενιές».
Συνεχίζοντας, είπε ότι πέραν των 300 εθελοντών δοτών του αρχείου έχουν δώσει μόσχευμα σε ασθενείς ανά το παγκόσμιο αλλά και σε πολλούς Κύπριους.
Από το 2000, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται με 120 αρχεία στον κόσμο, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αρχείων Δοτών, ανοίγοντας προοπτικές αναζήτησης συμβατού δότη μέσα σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια εθελοντών δοτών, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οργάνωση δημοσίου αρχείου αίματος ομφάλιου λώρου από το 2005, στο οποίο σήμερα φυλάσσονται 2.260 μοσχεύματα, ενώ τέσσερα από αυτά έχουν ήδη δοθεί σε τέσσερις νεαρούς ασθενείς που τα είχαν ανάγκη.
«Για τη μέχρι σήμερα επιτυχία του ιδρύματος, πολύ σημαντική ήταν η ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου της Κύπρου που ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα των πασχόντων συνανθρώπων μας για την προσφορά ζωής με μοναδικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του οράματός του, αναδεικνύοντάς το ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του είδους του στον κόσμο και καθιστώντας την Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στο διοικητή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, Υποπτέραρχο Mike Wigston, τον αρχηγό της αστυνομίας των βάσεων Mick Matthews και τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Κιτέως, για την μεγάλη εισφορά που παρέδωσαν στο Ίδρυμα.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι το Ίδρυμα έχει σκοπό να προσφέρει ελπίδα ζωής σε όσους πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, ενώ προσφέρει εργαστηριακές υπηρεσίες, από τη διάγνωση, την ταυτοποίηση, την πρόγνωση, την εξεύρεση δότη για πιθανή μεταμόσχευση και την παρακολούθηση της λευχαιμίας.
Αναφέρθηκε στο αρχείο δοτών του Ιδρύματος, λέγοντας ότι έχει γράψει ιστορία στα ανθρωπιστικά δεδομένα της χώρας, ενώ μιλώντας για τη σημασία του, είπε ότι κατ` έτος πενήντα χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως ψάχνουν για συμβατό δότη εκτός της οικογένειάς τους, με το 50% να εντοπίζει τελικά τον δότη σε άλλες χώρες.
Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του, ενώ αναφερόμενη στο Ίδρυμα Κεμάλ Σαράτσογλου είπε ότι αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας του αρχείου με την τ/κ κοινότητα, βοηθώντας στην έγγραφη Τ/κ δοτών και στην αναζήτηση δοτών.
Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, αλλά μπορεί να παράξει μεγάλο επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο, ακόμη και μεσούσης της κρίσης, όταν το στηρίζει η πολιτεία, κατέληξε η κ. Κανάρη.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΜΑΚ Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι οι αιματολογικές κακοήθειες, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα, αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνου στα παιδια, ενώ παρά την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία, η λευχαιμία αποτελεί το 10% όλων των θανάτων από νεοπλασίες.
Μίλησε εξάλλου για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ίδρυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατά το 2014, το εργαστήριο ανοσογενετικής, από τα πιο σύγχρονα της περιοχής, επεξεργάστηκε πάνω από 7.000 δείγματα ασθενών και δοτών με μόλις τρία άτομα προσωπικό.
Είπε τέλος ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τη συνεχή μείωση του προϋπολογισμού του, το Ίδρυμα κατάφερε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, η διεθνής σοπράνο Αναστασία Ζαννή ερμήνευσε τραγούδια, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοϊζου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις