Την αναστολή του νόμου περί εμπορικού ανταγωνισμού ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, φοβούμενες προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών.
Ο νόμος απαγορεύει σε προμηθευτές και σε εταιρείες λιανικής να συντονίζουν ποσότητες προμηθειών και τιμές.
Ωστόσο, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών τονίζει ότι στο χειρότερο σενάριο θα απαιτηθεί να δοθεί προτεραιότητα εκεί όπου θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προμηθειών, κάτι που απαιτεί ένα βαθμό συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ ανταγωνιστών.
Μιλώντας στο BBC ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ομοσπονδίας, Τιμ Ράικροφτ, είπε ότι σε περίπτωση ενός ‘no deal’ θα υπάρξουν «επιλεκτικές ελλείψεις» σε κατηγορίες τροφίμων που θα μπορούσαν να διαρκέσουν επί εβδομάδες ή μήνες.
Για να σταθεί δυνατό, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, οι ελλείψεις αυτές να γίνουν λιγότερο αισθητές σε συγκεκριμένες περιοχές με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ εταιρειών του τομέα, κάτι που με βάση τις ισχύουσες διατάξεις θα επέσυρε πρόστιμο έως και 10% επί των πωλήσεων κάθε εταιρείας.
Ο Ράικφορτ πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία έχει ζητήσει σχετικές εγγυήσεις από την κυβέρνηση από το τέλος του περασμένου έτους, δίχως ανταπόκριση.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη με τη βιομηχανία τροφίμων για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες στην πορεία προς την έξοδο από την ΕΕ.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ένα σκληρό Brexit στο τέλος Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων και ποτών σε σχέση με το Μάρτιο, την αρχική ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φθινόπωρο οι βρετανικές εταιρείες τροφίμων βασίζονται περισσότερο στις εισαγωγές από την ΕΕ σε σύγκριση με την άνοιξη και στο ότι υπάρχουν λιγότεροι αποθηκευτικοί χώροι.
Η βιομηχανία τροφίμων συγκαταλέγεται στους τομείς που κινδυνεύουν με τις πιο επιζήμιες συνέπειες σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπως έχει προειδοποιήσει η διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξόδου από την ΕΕ.
Οι υπόλοιποι τομείς είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι υπηρεσίες, η γεωργία, η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία χημικών, ο τεχνολογικός τομέας και η ανώτερη εκπαίδευση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την κατάληξη του Brexit είναι ότι ο Όμιλος Domino`s Pizza ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 7 εκατομμύρια λίρες για να αποθηκεύσει βασικά συστατικά για πίτσα, όπως σάλτσα τομάτας, για την περίπτωση εμπλοκής στην αλυσίδα προμηθειών. Η εταιρεία εισάγει τη σάλτσα από την Πορτογαλία.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ Νιλ Μπάσου προειδοποιεί ότι η ασφάλεια της χώρας θα υποστεί πλήγμα σε περίπτωση ενός no deal στο Brexit.
Όπως είπε, «μπορούμε να περιορίσουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις, αλλά τα συστήματα (πληροφοριών ασφαλείας) θα είναι πιο αργά. Αυτά τα συστήματα και εργαλεία αναπτύχθηκαν από την ΕΕ για συγκεκριμένο λόγο. Ήταν πολύ καλά. Μόλις είχαμε υπογράψει τη συμμετοχή μας στην κοινή χρήση βιομετρικών δεδομένων. Με ένα no deal θα τα χάναμε όλα αυτά. Θα έπρεπε να τα ξαναδιαπραγματευτούμε».
Επεσήμανε ως σημαντικές απώλειες για το μηχανισμό ασφαλείας της Βρετανίας μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία την αδυναμία γρήγορης πρόσβασης σε πληροφορίες ασφαλείας και σε δεδομένα μέσω της βάσης του Συστήματος Σένγκεν, την απώλεια πρόσβασης στο ιστορικό ονομάτων επιβατών αεροπορικών πτήσεων και τον αποκλεισμό από το σύστημα ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις