Δεν θα είναι η δική μας πλευρά αυτή που θα προκαλέσει ναυάγιο στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του απόψε στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 74ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Διάσκεψη για την Κύπρο την ώρα που απειλείται και παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, "με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".
«Η φετινή Γενική Συνέλευση συμπίπτει με μια προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των ΗΕ προκειμένου να συμφωνηθούν όροι αναφοράς ,ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου. Προσέρχομαι με αποφασιστικότητα, με πλήρη πολιτική βούληση προκειμένου να συμβάλω σε αυτό που επιδιώκουμε από την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εκτίμησε ότι θα είναι μια βδομάδα που θα δοκιμαστεί η κάθε μια πλευρά και τόνισε ότι «η δική μας πλευρά δεν θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του ΓΓ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως παραμένω πιστός σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, πως παραμένω και εμμένω σε αυτό που αποδέχθηκα και δεν είναι άλλο από το κείμενο που ετοίμασε την πρώτη μέρα η κα Λουτ».
Αναφέρθηκε στην «κρίσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον ΓΓτου ΟΗΕ στις 27 Σεπτέμβρη και στις σημαντικές επαφές με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Ενώ για την ομιλία του στη ΓΣ είπε πως δεν μπορεί παρά να κάνει αναφορά στα όσα έκνομα από πλευράς Τουρκίας συμβαίνουν.
«Είναι αδιανόητο την ώρα που ο ΓΓ προτείνει διεξόδους προκειμένου να επαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, η Τουρκία να προκαλεί είτε δια ενεργειών αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είτε στην ξηρά απειλώντας με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με εποικισμό ή άλλως πως την Αμμόχωστο».
Επισήμανε ότι στην προσπάθεια μας αυτή δεν είμαστε μόνοι, η στενή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση την ενδυναμώνει και αμέσως μετά την ομιλία του στην ΓΣ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συνομιλήσει επίσης μετά την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Θα έχει επίσης, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, καθώς και με την ηγεσία και μέλη της ομογένειας.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να δρομολογείται προσπάθεια από τα ΗΕ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με στόχο μια τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια μια άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, και ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει μια διάσκεψη εάν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει (μια Διάσκεψη)".
Πρόσθεσε ότι "είναι και ομόφωνη θέση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων αλλά και κάθε κράτους που έχει την ελαχίστη αξιοπρέπεια, την ώρα που απειλείται, την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, να καλείται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι ούτε και ο ΓΓ θα διανοείτο ποτέ να καλέσει ανάλογη Σύνοδο για το Κυπριακό όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών έχει διευθετήσει περίπου 25 συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών «προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας, αλλά και της συμπαράστασης που θέλουμε προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθεια παραβίασης, η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην αυριανή Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, είπε πως θα ενημερώσει τον ΓΓ για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε και προωθεί η Κύπρος και αφορά τις πιο ευάλωτες για το παγκόσμιο περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόλπος.
«Ήδη έχω αποστείλει, γνωστοποιώντας την πρωτοβουλία, σε 13 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου και ο Υπουργός Εξωτερικών όπως και ο Υπουργός Γεωργίας θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή προκειμένου στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνθήκης του Παρισιού και της αυριανής Συνόδου, να υπάρξει συντονισμός για να μειώσουμε ή να αποτρέψουμε τις συνέπειες από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της κακής χρήσης του περιβάλλοντος».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν, η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις