Οι προεδρικές εκλογές του 2008, στάθηκαν η αφορμή για την άσκηση πίεσης, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ ένα χρόνο πιο πριν.
Πράματα και θάματα ακούστηκαν στη σημερινή διαδικασία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ενώπιον του δικαστή κ. Τιμοθέου, αναφορικά με το αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση της προσωποκράτησης των δυο υπόπτων στην υπόθεση του ΤΕΠΑΚ.
Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της ανακριτής αρχής ξεκίνησε στις 12:15 και ολοκληρώθηκε στις 16:30 το απόγευμα. Το ThemaOnline.com βρέθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας, καταγράφοντας όλα όσα ειπώθηκαν στη δικαστική αίθουσα. Άξια αναφοράς ήταν η έντονη και καταιγιστική αντεξέταση του δικηγόρου Αντώνη Δημητρίου από το Δικηγορικό Γραφείο Δημητρίου& Δημητρίου ΔΕΠΕ, για τον δεύτερο ύποπτο.
Ο κ. Δημητρίου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Αστυνομίας, διαλύοντας κάθε ίχνος αμφιβολίας για την εμπλοκή του κ.Μαλλούππα στο σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, έκανε λόγο μάλιστα, για αλλότριους σκοπούς, ενώ έθεσε το ερώτημα, κατά πόσον ορισμένοι έχουν ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών.
Η ανακριτική αρχή, υπό τον λοχία κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους αιτήθηκε την ανανέωση προσωποκράτηση των δυο υπόπτων, καθώς προκύπτει η αναγκαιότητα για λήψη άλλων 34 συνολικά καταθέσεων. Το αίτημα της Αστυνομίας, βασίστηκε στο επιχείρημα ότι τυχών απόλυση των υπόπτων, ενδεχομένως να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.
Η «καυτή» αντεξέταση
Τα όσα λέχθηκαν στην αντεξέταση του κ. Δημητρίου εκ μέρους του κ.Μαλλούππα, αποδεικνύουν πως ο ύποπτος δεν έχει καμία εμπλοκή, καθώς δεν έχει λάβει ούτε και ένα ευρώ από το ΤΕΠΑΚ, αφού ο ρόλος του ως Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών ήταν να υπογράφει ότι του έδιναν οι προϊστάμενοι του.
Ο κ. Μαλλουππας με επιστολές του στην Γενική Εισαγγελία επαναλάμβανε το γεγονός ότι στα κτήρια του ΤΕΠΑΚ είχαν γίνει ατασθαλίες.
Μάλιστα ο ίδιος πριν από την σύλληψη του είχε στείλει εκ νέου επιστολή προς τον Γ. Εισαγγελέα αλλά και την Αστυνομία αναφέρνοντας τα πραγματικά δεδομένα που διαδραματίστηκαν. Παράλληλα ο ύποπτος παρέδωσε πολυσέλιδη κατάθεση με usb στο ΤΑΕ Λεμεσού στις 17/3/2015 πριν από την σύλληψη του.
Ερωτηθείς ο ανακριτής της υπόθεσης για το ενδεχόμενο επηρεασμού μαρτύρων από τον δεύτερο ύποπτο, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε πως «για τον 2ο ύποπτο δεν διαφάνηκε να εισέπραξε ούτε και ένα ευρώ, ενώ από τις εξετάσεις που προκύπτουν, το μόνο που διαφαίνεται είναι εάν τυχόν από πράξεις και παραλήψεις του επωφελήθηκαν άλλα πρόσωπα.»
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου αλλά και με τις μέχρι τώρα μαρτυρίες που υπάρχουν από την πολύπλοκη υπόθεση, διαφαίνεται πως ο κ.Μαλλούππας ήταν υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες, ή τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι για τις αποφάσεις που αφορούσαν τα ενοίκια των κτηρίων αλλά και των χώρων του ΤΕΠΑΚ, είχε συσταθεί Ειδική Επιτροπή Στέγασης, μεταξύ των μελών της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού και λειτουργοί του Κτηματολογίου, με τον ανακριτή να συμφωνεί και να αναφέρει πως αυτές οι επιτροπές είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Άλλοι λάμβαναν αποφάσεις άλλος υπόγραφε!
Οι αποφάσεις για τις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ λαμβάνονταν από τη Διοικούσα Επιτροπή, στις συνεδριάσεις της οποίας ήταν παρόν ο 2ο ύποπτος, χωρίς όμως να διατηρεί το δικαίωμα ψήφου, ενώ στη συγκεκριμένη επιτροπή υπήρχαν πολλά συλλογικά όργανα που προωθούσαν συστάσεις και εισηγήσεις προς ενώπιον της.
Ενδεχόμενα ποινικά, ή πειθαρχικά αδικήματα πιθανόν να προκύπτουν και εναντίον του πρώην πρόεδρου της Δ.Ε καθώς σύμφωνα με το ανακριτικό έργο, ο ίδιος παραδέχθηκε πως είχε δώσει προφορική έγκριση στον κ.Μαλλούππα να προχωρήσει σε υπογραφή συμβολαίου για το κτήριο ΤΤΟΦΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ.
Πιέσεις λόγω Προεδρικών Εκλογών
Σε ερώτηση του κ. Δημητρίου προς τον ανακριτή της υπόθεσης, για το κατά πόσον ασκήθηκαν πιέσεις από τις διάφορες επιτροπές του ΤΕΠΑΚ για άμεση λειτουργία του Πανεπιστημίου, ο ίδιος παραδέχθηκε πως ναι, υπήρχαν πιέσεις, για επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να προλάβουν οι ανώτεροι, τις εκλογές του Φεβρουάριο του 2008.
Από το ανακριτικό έργο της Αστυνομία προκύπτει ακόμη κάτι σκανδαλώδες. Μέσα από το κατηγορητήριο φαίνεται να προκύπτει μαρτυρία, η οποία φέρει τον κ. Αχιλλίδη να έχει ζητήσει την αλλαγή συγκεκριμένου όρου στο συμβόλαιο ΣΥΚΟΠΕΤΡΙΤΗ.
Όταν ο ίδιος συνάντησε την άρνηση της Νομικής Συμβούλου, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά «να τα υπογράψουν και αν υπάρξουν προβλήματα θα τα φόρτωνα στο κ.Μαλλούππα που θα αφυπηρετούσε.» Η Νομική Σύμβουλος απέρριψε την αξίωση του κυρίου Αχιλλίδη, γεγονός που ανέφερε και στον δεύτερο ύποπτο.
Μέχρι σήμερα ο δεύτερος ύποπτος σύμφωνα με τον λοχία κ. Χαραλάμπους έχει συνεργαστεί άψογα με τις ανακριτικές αρχές ενώ δεν έχει εντοπισθεί καμία προσπάθεια από πλευράς του για επηρεασμό μαρτύρων. Μάλιστα τρανταχτό γεγονός είναι πως στα κρατητήρια των επισκέφθηκαν και λειτουργοί του ΤΕΠΑΚ, ενώ για τον δεύτερο ύποπτο έχουν ληφθεί καθαρά τέσσερις καταθέσεις που αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Άξιο απορίας είναι που βασίζεται το επιχείρημα της Αστυνομίας για επηρεασμό μαρτύρων, όταν ο ίδιος ο κ.Μαλλούππας είχε στείλει από προηγουμένως επιστολές στο Γ. Ελεγκτή και στον Γ. Εισαγγελέα αναφέροντας τους γραπτώς τις ατασθαλίες που είχαν συμβεί στα κτήρια Συκοπετρίτη και EASTLAND.
Μάλιστα την ίδια έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ ο Γ. Εισαγγελέας προχώρησε στο διορισμό επιτροπής για διερεύνηση των καταγγελιών του κυρίου Μαλλούπα, αυτή τη στιγμή υπάρχει υπόνοια για επηρεασμό της καταγγελίας, στην οποία ο ίδιος προχώρησε.
Μήπως υπάρχουν αλλότριοι κίνητρα;
Τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι ο κύριος Μαλλούπας, είναι πιθανόν το εξιλαστήριο θύμα σε μία υπόθεση που κάποιοι ίσως να φοβούνται να προχωρήσουν πιο ψηλά, αφού η μοναδική εξουσιοδότηση του υπόπτου ήταν να εκτελεί εντολές και διαταγές.
Αφού η ανακριτική ομάδα δεν έχει βρει τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον του κ. Μαλλούππα, γιατί παραμένει ακόμη υπό κράτηση; Γιατί ανανέωση της κράτησης του; Επιθυμούν να υποδείξουν ότι παράγεται έργο από τις ανακριτικές αρχές, ή μήπως κάποιοι κυνηγούν μάγισσες και φαντάσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις