Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας με επίκεντρο τις διατμηματικές προαγωγές, το ζήτημα των Δημοσίων Υπαλλήλων αορίστου χρόνου καθώς και το συνταξιοδοτικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν την Δευτέρα (11/11), στα γραφεία του ΑΚΕΛ, η ηγεσία του κόμματος υπό τον ΓΓ Αντρο Κυπριανού με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ υπό τον ΓΓ Γλαύκο Χατζηπέτρου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε αρχικά στα Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως το κόμμα του θα τα μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως ανέφερε, την μεταρρύθμιση δεν την αντιλαμβάνονται μόνο σε ότι αφορά τα θέματα της μισθοδοσίας και το συνταξιοδοτικό, αλλά βλέπουν σφαιρικά το όλο ζήτημα σχετικά με τη δομή των κυβερνητικών τμημάτων, την παραγωγικότητα και του αποτελεσματικού ελέγχου. «Θα κρίνουμε τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής μέσα από ένα σφαιρικό πρίσμα», είπε
Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως συζήτησαν τα ζητήματα που αφορούν στις διατμηματικές προαγωγές, σημειώνοντας πως υπάρχει μια εύλογη ανησυχία από την ΠΑΣΥΔΥ για το πώς δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η αποτελεσματικότητα των διάφορων κυβερνητικών τμημάτων. Είπε πως και σε αυτό το θέμα, το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί επίσημα όταν θα έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση. Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως θα το μελετήσουν και θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα σε κατοπινό στάδιο.
Για το θέμα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, ο κ. Κυπριανού είπε πως η πρωτοβουλία για ρύθμιση του ζητήματος θα έπρεπε να ανήκει στην Κυβέρνηση και όχι σε πολιτικά κόμματα.
«Η δική μας πρόθεση είναι να συνεργαστούμε και με την Κυβέρνηση και με την ΠΑΣΥΔΥ και με οποιεσδήποτε άλλες οργανώσεις σε μια προσπάθεια να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, έτσι ώστε η Δημόσια Υπηρεσία να καταστεί παραγωγική και να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στον κυπριακό λαό», είπε.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε πως κυρίως συζητήθηκε το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά την οποία εκφράστηκε από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ η ανησυχία για τα προβλήματα που παρουσιάζει η διατμηματική προαγωγή. Σημείωσε πως στα υπόλοιπα ζητήματα της μεταρρύθμισης, η Οργάνωση συμφωνεί με τις προτάσεις της Κυβέρνησης.
Όπως είπε, με κάποιες διορθώσεις η διατμηματική προαγωγή θα λειτουργήσει καλύτερα για τη δημόσια υπηρεσία, σημειώνοντας πως δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν σημείωμα με τις θέσεις για να δοθεί στα κόμματα.
Αναφορικά με το θέμα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως σήμερα στη Δημόσια Υπηρεσία εργοδοτούνται 5,5 χιλιάδες τέτοιου καθεστώτος, οι πλείστοι εκ των οποίων βρίσκονται για χρόνια στο Δημόσιο. Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση που θα τους διασφαλίζει πλήρως ώστε να υπάρξει και για αυτούς τους υπαλλήλους, το δικαίωμα στην προαγωγή. Στόχος είναι αυτό το ζήτημα των αορίστου να κλείσει για πάντα, να μην υπάρχουν δύο διαφορετικές δομές και στη συνέχεια να ακολουθούνται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Σε σχέση με το Συνταξιοδοτικό, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως υπάρχει η αντίληψη ότι η ΠΑΣΥΔΥ επιθυμεί την επαναφορά του σχεδίου που καταργήθηκε δια νόμου και διευκρίνισε πως αυτό που ζητά η Οργάνωση είναι κάτι διαφορετικό. Όπως εξήγησε, θα είναι ένα συμπληρωματικό σχέδιο διότι θα αλλάξει το όριο αφυπηρέτησης, υπάρχει συνεισφορά του υπαλλήλου, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος καριέρας και όχι ο τελευταίος μισθός.
«Η προσπάθεια είναι να γίνει ένα σχέδιο, το οποίο να προσφέρει στον Δημόσιο Υπάλληλο μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας στο κράτος, μια αξιοπρεπή σύνταξη», είπε, και σημείωσε πως το κόστος θα είναι στα επίπεδα του κόστους που προσφέρει η Κυβέρνηση με το Ταμείο Προνοίας. Πρόσθεσε πως η θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι πιο διασφαλισμένοι αν υπάρχει ο συνδυασμός του ΕΦΑΠΑΞ και της Σύνταξης.
Για την πορεία του ζητήματος των προσφυγών στο Δικαστήριο για τις αποκοπές στους Δημόσιους Υπάλληλους κατά την περίοδο της κρίσης, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως η ΠΑΣΥΔΥ θα σεβαστεί την όποια ετυμηγορία του Δικαστηρίου, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν όλοι αποφεύγοντας δηλώσεις, σεβόμενοι και τις συστάσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
«Εμείς σεβόμαστε το Δικαστήριο, σεβόμαστε τη δικαιοσύνη του τόπου μας, αλλά δεν πάει αυτό το στοιχείο να είναι ανεπίτρεπτο, δηλαδή να γίνεται αυτή η προσπάθεια να στρέψουμε τον κόσμο κατά τους Δημοσίους υπαλλήλους γιατί άσκησαν ένα συνταγματικό δικαίωμα», κατέληξε ο κ. Χατζηπέτρου ευχαριστώντας τέλος το ΑΚΕΛ για την ουσιαστική συζήτηση που είχαν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις