ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τριμερής συνάντηση ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, είπε ο Φ. Φωτίου

Η τριμερής συνάντηση ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, είπε ο Φ. Φωτίου

Την εκτίμηση ότι η  τριμερής συνάντηση ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε πως η εμπλοκή του κ. Γκουτέρες θα είναι, πλέον, ενεργός».

Στο χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου «Κορμακίτης» στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης σε αυτό το γιορτινό κλίμα της χαράς, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, θα έλεγα, για καλύτερες μέρες στη νέα χρονιά που έρχεται».

«Ναι, θέλουμε να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Το δικαιούται και το προσμένει αυτό ο λαός μας. Δεν είναι μόνο η αισθητή βελτίωση της οικονομίας μας και η αναγέννηση της προοπτικής κυρίως για τους νέους μας να έχουν ένα μέλλον που να υπόσχεται πολύ περισσότερα γι’ αυτούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι επίσης οι προσδοκίες μας ότι μπορεί να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την επανένωση της χώρας μας. Φτάνει να το θέλουν αυτό όλες οι πλευρές και να εργαστούν με την ίδια καλή βούληση και θέληση προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε.

Σημείωσε ότι η  τριμερής συνάντηση της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα. «Αναμένουμε πως η εμπλοκή του κ. Γκουτέρες θα είναι, πλέον, ενεργός. Ο ίδιος θα απευθυνθεί προς τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, για την εκκρεμότητα των οποίων η κύρια ευθύνη βαραίνει την Τουρκία» είπε.

«Και αυτό, γιατί είναι γνωστές οι απόπειρες στις οποίες κατ’ επανάληψη προέβη ώστε να εκτρέψει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα προς άλλες κατευθύνσεις. Τώρα είναι σαφές πως με τη διευκρίνιση των όρων αναφοράς, οι επιδιωκόμενες διαπραγματεύσεις  θα αρχίσουν ουσιαστικά από στο σημείο στο οποίο διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά στη βάση των έξι παραμέτρων που έθεσε ο κ. Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου 2017, των προηγούμενων συγκλίσεων των δυο πλευρών και της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Όπως ήταν και η επιδίωξη της δικής μας πλευράς», πρόσθεσε.

Βέβαια, συνέχισε, «καθόλου δεν διαφεύγουν της προσοχής μας θέσεις και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά που εκπέμπουν αρνητισμό και αδιαλλαξία. Όμως, όπως προανέφερα, θέλουμε να ελπίζουμε πως τελικά η τουρκική πλευρά θα λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλεται με στόχο η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να αποδώσει όσα προϋποθέτει το πραγματικό συμφέρον του λαού μας, χωρίς ξένες εξαρτήσεις και στρατεύματα κατοχής». 

Ο κ. Φωτίου ανέφερε, επίσης, ότι «στις 3 του περασμένου μήνα όταν παρευρέθηκα με πολλούς από εσάς στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στο ακρογιάλι του Κόρνου στον Κορμακίτη, προσευχηθήκαμε μαζί για μα πατρίδα χωρίς τα προβλήματα και τις προκλήσεις του παρελθόντος, μια πατρίδα ελεύθερη και δημιουργική για το λαό της, με σταθερότητα, ασφάλεια και μεγάλη προοπτική για το σύνολο των Κυπρίων. Αυτή την ευχή την επαναλαμβάνουμε και σήμερα».

«Μεταφέρω σε όλους σας το θερμό χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου μας κυρίου Αναστασιάδη, όπως και τη βαθιά του εκτίμηση για τη συνεργασία και την προσφορά όλων των Μαρωνιτών στην πρόοδο του τόπου μας. Παραμένουμε δεσμευμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και τα οργανωμένα σύνολα της Μαρωνίτικης κοινότητας για την ικανοποίηση των διαχρονικών αιτημάτων της, αλλά και πέραν αυτών, για ενίσχυση πρόσθετων στόχων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής που βοηθούν την κοινότητα να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες δικές της ανάγκες και προκλήσεις και να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά», ανέφερε.

Μεταξύ αυτών, κατέληξε, «ιδιαίτερη θέση έχουν τα μέτρα για στήριξη της προσπάθειας επανεγκατάστασης στα χωριά σας και κάθε άλλο μέτρο για στήριξη των εγκλωβισμένων στην καθημερινή διαβίωση τους, στο μέτρο, βέβαια, που οι σκληρές συνθήκες της κατοχής το επιτρέπουν».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top