Τουλάχιστον 147 είναι οι νεκροί από τη φονική εισβολή της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στην πανεπιστημιούπολη της πόλης Γκαρίσα στην Κένυα, κοντά στα σύνορα με την Σομαλία, όπου συνήθως δρουν οι αντάρτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Νεκροί είναι και οι τέσσερις τρομοκράτες, από πυρά αστυνομικών.Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για 20 νεκρούς, ωστόσο, ο φόρος αίματος έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ώρες.
Από την επίθεση της Αλ Σαμπάμπ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera που επικαλείται πληροφορίες των αρχών της Κένυας, αγνοείται η τύχη δεκάδων μαθητών.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αλ Σαμπάμπ, σείχης Αμπνιασίς Αμπού Μπουσάμπ, δήλωσε πως απελευθέρωσε τους μουσουλμάνους και σκότωσε «κάποιους χριστιανούς». Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο ηγέτης της οργάνωσης είπε νωρίτερα: «Διαχωρίσαμε τους ανθρώπους και απελευθερώσαμε τους μουσουλμάνους. Υπάρχουν πολλοί νεκροί χριστιανοί στο κτίριο. Επιπλέον, κρατούμε ομήρους αρκετούς χριστιανούς. Η μάχη συνεχίζεται μέσα στο κολλέγιο».
Το πρωί, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France24, τρομοκρατημένοι μαθητές βγήκαν από το κτίριο ουρλιάζοντας. Οι επιζώντες της επίθεσης περιέγραψαν τις ανατριχιαστικές στιγμές που έζησαν εξηγώντας ότι ένοπλοι «δίχως οίκτο» άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ενώ οι μαθητές έτρεχαν να σωθούν.
Ο Κόλινς Γουετάνγκουλα, αντιπρόεδρος της μαθητικής ένωσης δήλωσε στο AP ότι την στιγμή που ετοιμαζόταν να κάνει μπάνιο άκουσε τους πυροβολισμούς από το σημείο της μαθητικής εστίας. Αμέσως μετά κλειδώθηκε μαζί με τρεις συγκατοίκους του στο δωμάτιο. «Αυτό που άκουγα ήταν βήματα και πυρά.
Οι ένοπλοι έλεγαν ότι είναι μέλη της Αλ Σαμπάμπ», είπε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι άκουσε τους άνδρες να ρωτούν τους μαθητές αν είναι μουσουλμάνοι ή χριστιανοί. «Αν ήταν χριστιανοί τον σκότωναν επί τόπου. Σε κάθε πυροβολισμό νόμιζα ότι θα πεθάνω», δήλωσε συγκλονισμένος ο Γουετάνγκουλα.
Νωρίτερα, αξιωματούχος των τοπικών αρχών της χώρας είχε δηλώσει πως είναι δύσκολη η προσέγγιση καθώς υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές στην οροφή του κολεγίου, ωστόσο εξήγησε ότι είχε δει 14 σορούς κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους εκτός της πανεπιστημιούπολης με ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και δύο αστυνομικοί.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, σε ομιλία του μετά την εισβολή των τρομοκρατών εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και διευκρίνισε πως οι «τρομοκράτες επιτέθηκαν στο Κολλέγιο της Γκαρίσα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς και έχοντας υπό ομηρία ακόμα περισσότερους.
Εξήγησε πως το υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με την αστυνομία και την κυβέρνηση ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και προσευχήθηκε για τους ομήρους και τους τραυματίες.
Παράλληλα, κάλεσε τους Κενυάτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα, αλλά και να μιλήσουν στις τοπικές αρχές δίνοντας οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το φονικό επεισόδιο.
«Έδωσα εντολή στον γενικό διευθυντή της αστυνομίας να λάβει άμεσα μέτρα και να διασφαλίσει ότι οι 10.000 υποψήφιοι αστυνομικοί που η εγγραφή τους εκκρεμεί παρουσιαστούν άμεσα για εκπαίδευση στην Αστυνομική Σχολή της Κένυας. Λαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτή την εντολή. Η Κένυα χρειάζεται επιπλέον αστυνομικούς και δε θα αφήσω τη χώρα να περιμένει», είπε στην ομιλία του ο Κενυάτα.
Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές έχουν εκδώσει ανακοίνωση καλώντας όποιον γνωρίζει πληροφορίες για τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, Μοχάμεντ Μοχαμούντ, να επικοινωνήσει, δίνοντας αμοιβή ύψους 20 εκατ. κενυατικών σελινίων.
Αυτή δεν είναι η μοναδική επίθεση της Αλ Σαμπάμ, η οποία έχει έδρα της την Σομαλία, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση πλήττει την Κένυα σε αντίποινα για την ενίσχυση που παρέχει στην Σομαλία στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών.
Ένας από τους σπουδαστές Οικονομικών στη σχολή, ο Ογκοστίν Αλάνγκα, δήλωσε ότι πολλοί είναι όσοι ζουν στην πανεπιστημιούπολη και όπως πολλοί την ώρα που οι τρομοκράτες εισέβαλαν, εκείνος κοιμόταν στην εστία του.
«Ξύπνησα όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Είδα τουλάχιστον πέντε με έξι ενόπλους. Φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τουφέκια, αλλά δεν ξέρω τι τύπου. Ήμουν τυχερός γιατί έμενα στο ισόγειο και βγήκα έξω γρήγορα. Μία ομάδα από εμάς έφυγε τρέχοντας, πηδήξαμε τον φράχτη και τρέξαμε προς το δάσος. Μας πυροβολούσαν ενώ τρέχαμε. Κάποιοι από τους μαθητές έπεσαν στο έδαφος. Μας πήρε μία ώρα να φτάσουμε στην πόλη. Συνήθως χρειάζεσαι 30 λεπτά για να φτάσεις εκεί με τα πόδια, αλλά έπρεπε να περάσουμε μέσα από το δάσος. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και τώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από το ΜΜΕ», είπε ο σπουδαστής.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι προσπαθεί να τηλεφωνήσει σε πολλούς φίλους του, αλλά κάποιοι δεν απαντούν, γεγονός που τον κάνει να φοβάται το χειρότερο…
Διευκρίνισε δε, ότι πολλοί από αυτούς είναι καθολικοί «επομένως μπορεί να κρατούνται όμηροι και να άφησαν τα τηλέφωνά τους όταν έφυγαν από τα δωμάτιά τους».
Ο νεαρός Αλάνγκα, πάντως, κατήγγειλε πως δεν υπήρχε αυξημένη αστυνομική παρουσία στην πανεπιστημιούπολη, ενώ τόνισε πως το συντομότερο δυνατό θα φύγει από την Γκαρίσα για να πάει στην οικογένειά του στο Ναιρόμπι καθώς δε νιώθει ασφαλής στην πόλη όπου φοιτά.
«Η Αλ Σαμπάμπ μπορεί να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το περασμένο έτος, ζητώντας από τη σχολή να φέρει περισσότερους φρουρούς… και τώρα δείτε τι έγινε», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, έπειτα από οκτώ ώρες «ησυχίας» και ενώ βρισκόταν εν εξελίξει η ομηρία, ακούστηκαν ισχυροί θόρυβοι και εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν προέρχονταν από τους τρομοκράτες ή τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η παραπάνω φωτογραφία, η γνησιότητα της οποίας δεν επιβεβαιώνεται, κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και φέρεται να απεικονίζει νεκρούς μαθητές στο εσωτερικό της σχολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις