Τη θέση ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως αποτυπώνονται στο μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας-Τρίπολης, διαφέρουν από την ανάλυση των ΗΠΑ αλλά και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι η νομική άποψη των ΗΠΑ, κατόπιν της μελέτης του κειμένου της συμφωνίας, είναι ότι «οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι οι «μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας», δεν είναι ορθός τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων.
Παράλληλα, ανέδειξε την άποψη των ΗΠΑ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μια ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό νέων πλαισίων συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πρωτοβουλίες τριμερών συνεργασιών στην περιοχή.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις