ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην παράταση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην παράταση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Για 14η φορά αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Τουρκίας του Ιράκ σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες.
 

Η πρόταση, την οποία υπέβαλαν από κοινού το Βέλγιο, το Κουβέιτ και η Γερμανία, θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άλλους 12 μήνες από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία και ένα στο Ιράκ. Όμως, η Ρωσία ήθελε να επιτραπεί η διασυνοριακή βοήθεια μόνο μέσω τουρκικών μεθοριακών διαβάσεων και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για αυτό είχε καταθέσει τη δική της αντίστοιχη πρόταση.
 
Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην πρόταση του Βελγίου, του Κουβέιτ και της Γερμανίας, με τις υπόλοιπες 13 χώρες του Συμβουλίου να ψηφίζουν υπέρ. Για να περάσει ένα ψήφισμα απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 9 χώρες και να μην ασκήσει βέτο κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία).
 
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ δήλωσε "σοκαρισμένη" από το βέτο γιατί οι συνέπειες "θα είναι καταστροφικές", όπως τις χαρακτήρισε. Είπε ότι η στάση των δύο χωρών είναι "ανεύθυνη και σκληρή".
 
Το Συμβούλιο στη συνέχεια κλήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της Ρωσίας, όμως μόνο πέντε χώρες τάχθηκαν υπέρ, έξι την καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία.
 
"Ποιος κέρδισε σήμερα; Κανείς. Ποιός έχασε; Ο συριακός λαός", σχολίασε ο Πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά και ότι το Συμβούλιο οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την αλλαγή. "Μην επιχειρήσετε να επιρρίψετε την ευθύνη σε εμάς για αυτό", πρόσθεσε.
 
Η Ούρσουλα Μέλερ, η Αναπληρώτρια των υπηρεσιών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι χωρίς τις διασυνοριακές παραδόσεις θα τερματιστεί άμεσα η παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια πολίτες. Ως αποτέλεσμα, "θα αυξηθούν η πείνα και οι ασθένειες που θα οδηγήσουν σε θανάτους και περαιτέρω εκτοπίσεις για τον ευπαθή πληθυσμό που ήδη βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία" μετά από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου, τόνισε.
 
Από το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούσαν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία, όμως η εντολή αυτή λήγει στις 10 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιχειρήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση μέχρι τότε, όμως κάποιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί δύσκολο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top