Να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχής, κάλεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού την Κυβέρνηση, καθώς και να αξιολογήσει κατά πόσον η προσέγγιση των τριμερών συνεργασιών μάς φέρνει πιο κοντά στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Παράλληλα, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους, λέγοντας «κάθε πέρσι και καλύτερα».
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως το 2016 ξεκίνησε η υλοποίηση του προϋπολογισμού με το 53%, κατέβηκε στο 48% και για το 2018 η διαπίστωση είναι πως ήταν πολύ πιο χαμηλά. Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, η χώρα μας είναι 28η από τους 28 της ΕΕ.
«Αυτό θα πρέπει να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες της και ταυτόχρονα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το ρόλο που έχει η ίδια η Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανάπτυξης που θα ωφελήσει ευρύτερα την κοινωνία», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην περιοχή, την επικείμενη υπογραφή του EastMed στις 2 Ιανουαρίου, καθώς και τις τριμερείς συνεργασίες που επιδιώκει και πετυχαίνει η Κυβέρνηση με χώρες της περιοχής, ο κ. Κυπριανού είπε πως η συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των κρατών για τον EastMed έχει μόνο πολιτικό νόημα και τίποτε άλλο, κανένα ουσιαστικό νόημα. «Οι εταιρείες είναι που θα αποφασίσουν αν θα κατασκευαστεί ή όχι ο EastMed και εκείνες θα αποφασίσουν στη βάση των οικονομικών δεδομένων», είπε, σημειώνοντας πως αυτό είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να το διευκρινίζει στον λαό και να μην τον ξεγελά.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η ανάπτυξη τριμερών συνεργασιών είναι καλή και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό όμως που πρέπει να ενδιαφέρει την Κύπρο είναι πώς προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και πώς πάνω από όλα μας φέρνει πιο κοντά στην επανέναρξη του διαλόγου και επίλυσης του Κυπριακού.
Αυτό που δηλώνεται από κυβερνητικής πλευράς ότι οι συνεργασίες αυτές θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ισχύει, είπε. «Για αυτό η παράκληση μας είναι να μην παραμυθιάζεται ο κόσμος, να γίνονται ενέργειες, να κινούμαστε αθόρυβα έτσι ώστε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με γειτονικές χώρες αλλά απ΄ εκεί και πέρα να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις για το πόσο θα μας προστατεύσουν αμυντικά αυτές οι συνεργασίες», είπε, και το σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι να κάνουμε μια αξιολόγηση για το κατά πόσον αυτή η συμπεριφορά μας φέρνει πιο κοντά ή μας απομακρύνει από τη λύση στο Κυπριακό.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως αν δεν λύσουμε το Κυπριακό η Τουρκία θα παραμείνει μια μόνιμη απειλή και πως μόνο με μια σωστή λύση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και δυστυχώς η ρητορική που αναπτύσσεται και από τη δική μας πλευρά όχι μόνο δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά μας απομακρύνει από το ενδεχόμενο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
«Η Τουρκία είναι πολύ επιθετική, κλιμακώνει την επιθετικότητα της και εμείς δεν πρέπει να την ακολουθήσουμε. Εμείς πρέπει να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση της έντασης», είπε.
Ερωτηθείς αν μπορούσε η Κυβέρνηση να πράξει διαφορετικά στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι αντικειμενικά τα δεδομένα, και διερωτήθηκε αν κάποιος αντικειμενικά μπορεί να πει ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά από όλες τις εξαγγελίες, μάς έχει φέρει πιο κοντά στη λύση. «Εγώ δεν διαπιστώνω κάτι τέτοιο, αν κάποιος το διαπιστώνει να μας το τεκμηριώσει», είπε, και πρόσθεσε πως αντίθετα, με τη ρητορική που αναπτύσσει η δική μας πλευρά, απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τη δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε πως η ρητορική μας θα έπρεπε να ήταν τέτοια που να στέλνει το μήνυμα ότι η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλες αυτές τις συζητήσεις φτάνει να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με διάφορες χώρες της περιοχής, και με την Κύπρο και με την Ελλάδα, και με το Ισραήλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις