Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε τον κατακτητή».
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ την οποία η Τουρκία υπέγραψε με τα 27 κράτη μέλη αλλά όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει, έχουμε δει τον τόπο μας να κατακλύζεται με τουρκικά προϊόντα τα οποία εισάγονται νομίμως στην χώρα μας».
«Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης με αφορμή την μη υπογραφή από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης και εκσυγχρονισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία να απαγορεύσει ή να επιβάλει τέτοιους μηχανισμούς ή δασμούς στην εισαγωγή των τουρκικών προϊόντων ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται στην κυπριακή αγορά», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης κάλεσε τους Κύπριους πολίτες «να αποφεύγουν να αιμοδοτούν το κατοχικό καθεστώς με τις καθημερινές επισκέψεις στα κατεχόμενα με την αγορά καυσίμων και άλλων προϊόντων με την διαμονή σε κλεμμένα ξενοδοχεία συμπατριωτών μας, με τα ταξίδια από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και με την χρήση των κατεχομένων λιμανιών μας».
«Φθάσαμε στο σημείο να ξοδεύονται πολλά λεφτά και στα λιμάνια, και στο αεροδρόμιο και στα καζίνο των κατεχομένων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι τραγικό μια χώρα υπό κατοχή να αιμοδοτεί τον κατακτητή της».
Ανέφερε ότι αυτό επαφίεται και στον πατριωτισμό του καθενός αλλά καμία τέτοια περίπτωση, όπως είπε, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα «ηθικό δικαστήριο».
Σχέδιο Τραμπ για παλαιστινιακό πρόβλημα
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι με το σχέδιο του Τράμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος «δεν προνοείται η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» και «για πρώτη φορά είδαμε να καταργείται η συμπεφωνημένη γραμμή της λύσης των δύο κρατών».
«Αυτό το οποίο αναφέρεται ως παλαιστινιακή περιοχή νομιμοποιεί των εποικισμό που έχει επιτελέσει το Ισραήλ για πάρα πολλά χρόνια και των οικισμών που έχει δημιουργήσει μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος», πρόσθεσε.
Έχουμε το φόβο, όπως είπε η κ. Θεοχάρους, «ότι κάποια στιγμή ο κ. Τραμπ θα έρθει να μας πλασάρει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού το οποίο στην ουσία θα δίνει τα πάντα στην Τουρκία».
«Αν η Τουρκία προσαρτήσει τα κατεχόμενα, αυτό θα αναγνωριστεί αμέσως από την άθλια διακυβέρνηση του εν λόγω προέδρου και ταυτόχρονα θα μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα κράτος αδύναμο και αδύνατο να επιβιώσει μέσα στα πλαίσια μιας τεράστιας και πανίσχυρης χώρας όπως είναι η Τουρκία, μετατρέποντας τον ελληνικό πληθυσμό αυτού του τόπου σε θλιβερή μειονότητα μέσα στα τόσα εκατομμύρια Τούρκων», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, των Υψωμάτων Γκολάν και τμήματος της Δυτικής Όχθης δεν θα καταστήσει βιώσιμο το παλαιστινιακό κράτος, προσθέτοντας πως το «γεγονός ότι δεν είναι ενιαίος χώρος και δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιβιώσουν».
Η αποστρατικοποίηση η οποία προνοείται είναι ένα μέτρο που θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές ομάδες όπως είναι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, που έχουν επιρροή μέσα στον παλαιστινιακό λαό, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες τις έχει εκθρέψει η Ε.Ε, το Ισραήλ και η αμερικανική πολιτική».
«Εμείς είμαστε υπεύθυνοι που αφήσαμε το λαό της Παλαιστίνης να ζει σε αυτή την άκρατη φτώχεια με αποτέλεσμα να γίνει όπλο στα χέρια των τρομοκρατών» είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι είναι υπέρ της ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ εντός των συμπεφωνημένων συνόρων, και το δικαίωμα του να έχει πρωτεύουσα του την Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν πρωτεύουσα του από αρχαιότατων χρόνων, και της δυνατότητας του να έχει τον πληθυσμό του εν ασφαλεία μέσα στα όρια του και να τον υπερασπίζεται.
Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε, «υπάρχει και ένας άλλο λαός ο οποίος ζει στην περιοχή και ζούσε και αυτός από αρχαιότατων χρόνων, που έχει το δικαίωμα της ύπαρξης του δικού του κράτους, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στα όρια του δικού του κράτους».
Εκδήλωση για την γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων
Στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει από την ημέρα της ιδρύσεως του το Κίνημα στις 19:00 στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, με αφορμή την αυριανή γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, αναφέρθηκε η κ. Θεοχάρους.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αναγνώριση της δύναμης των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού και η δύναμη που θα προσδώσει στον τόπο μας και στο λαό μας όπως είπε, «αν αυτά γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Αυτό θα γίνει με υποτροφίες προς πολίτες τρίτων χωρών για να σπουδάσουν στα ελληνικά και κυπριακά Πανεπιστήμια για να διδαχθούν τις επιστήμες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας και να γίνουν οι λαμπροί πρέσβεις του κυπριακού ελληνισμού και του ελληνισμού στις χώρες τους, πρόσθεσε.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι το γεγονός ότι και στα κατεχόμενα υπάρχουν δεκάδες πανεπιστήμια και χιλιάδες φοιτητές από την Αφρική και την Κεντρική Ασία που σπουδάζουν με υποτροφίες, δείχνει το μέγεθος της σημασίας που δίνει η Τουρκία σε αυτόν ακριβώς τον παράγοντα.
Ένα τρανό παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, είναι οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου του Προδρόμου, τους οποίους συναντούμε σήμερα σε όλη την αφρικανική ήπειρο και έχουν ιθύνουσες θέσεις στις χώρες τους.
Ανέφερε ότι άλλο παράδειγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία εδώ και 20 χρόνια με την ανέγερση πανεπιστημίων σε όλη την Κεντρική Ασία.
«Πάρα πολλά λεγόμενα τουρκικά πανεπιστήμια αναγέρθηκαν στις λεγόμενες τουρκογενείς δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον αραβικό κόσμο και κυρίως στην Παλαιστίνη και ταυτόχρονα αναγέρθηκαν ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, καθώς και νοσοκομεία», πρόσθεσε.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις