Αύριο Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, πού λήγει η προθεσμία για την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης του τρέχοντος μηνός, ύψους 457 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, ομάδες πολιτών, συνδικαλιστές, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καταβολής αυτής δόσης, υποστηρίζοντας πως πρέπει να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δηλώσει μέσω διαφόρων υπουργών και στελεχών της, ότι το οφειλόμενο για τον Απρίλιο ποσό θα καταβληθεί κανονικά. Και στην Ουάσιγκτον την περασμένη Κυριακή, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε την Κριστίν Λακγάρντ ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει «εις το διηνεκές» τις οφειλές της προς το «Ταμείο».
Στην διαδήλωση-πικετοφορία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, συνδιοργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ, που είναι το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, και την λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Διαγραφή του Χρέους», που ιδρύθηκε στις αρχές Μαρτίου και της οποίας την διακήρυξη έχουν υπογράψει 90 πρόσωπα από διάφορους επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους.
Αίτημά τους είναι, όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της 4ης Μαρτίου, «η άμεση παύση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μέσα από την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, και η διαγραφή του στη συνέχεια επιβάλλεται προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει την άσκηση της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και θα κάνει πράξη τον στόχο της ανατροπής της λιτότητας».
Οι υπογράφοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θέμης Μπαλασόπουλος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, η τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, και άλλοι, θεωρούν ότι «η μονομερής διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους θα επιβληθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής ρήξεων».
Κατά την διαδήλωση της Πέμπτης, το βασικό αίτημα είναι να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τα τελευταία στο03B9εία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι στα 315,5 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού , 141,8 δις, οφείλεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και μικρότερα ποσά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ΔΝΤ και σε άλλους δανειστές. Επίσης, διαφέρουν οι χρονικές περίοδοι που πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις οφειλές της.
Προς το ΔΝΤ, η εναπομείνασα οφειλή είναι στα 25 δις ευρώ. Οικονομολόγοι συμφωνούν εν γένει ότι η αδυναμία αποπληρωμής έστω μίας δόσης ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις