Η Ιταλία επανέλαβε την Τετάρτη 29/1 την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης της απόφασης της ΕΕ, οριστικοποιώντας τον κατάλογο σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, Χριστοδουλίδης και Ντι Μάιο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, την κρίση στη Λιβύη, θέματα μετανάστευσης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
«Ανακαλώντας τα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, η Ιταλία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αγνοούν πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» προστίθεται.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δύο Υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυβέρνηση της Κύπρου στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία, σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις