Δύο μεγάλα ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εισαγωγική του ομιλία προέβη σε εισηγήσεις της Κυβέρνησης για το χώρο του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Στην εισαγωγική του ομιλία πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τα κύρια ζητήματα της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό, αφορούν, το πρώτο, τα θέματα της πλήρους εφαρμογής των όσων προνοούνται στη νομοθεσία για την πάταξη της βίας στα γήπεδα και το δεύτερο, και το δεύτερο τις καταγγελίες που αφορούν το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Ξεκινώντας από το πρώτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα φαινόμενα χουλιγκανισμού που παρουσιάζονταν πριν την εφαρμογή της Κάρτας Φιλάθλου, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όπως σημείωσε, από την εφαρμογή της νομοθεσίας, πλην μιας περίπτωσης που δεν ενείχε το στοιχείο του χουλιγκανισμού, δεν παρουσιάζονται τα φαινόμενα, τα οποία βίωνε ο κόσμος και οι γειτνιάζουσες με τα γήπεδα περιοχές ή και γενικότερα η εντός του γηπέδου ασφάλεια των φιλάθλων.
Ο Πρόεδρος είπε πως παρά τις αντιδράσεις, ο αριθμός ατόμων που έχουν αποκτήσει την κάρτα φιλάθλου έχει ξεπεράσει τις 102 χιλιάδες και σημείωσε πως τo Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο προκειμένου να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότεροι να αποκτήσουν τη σχετική κάρτα.
Τόνισε ωστόσο ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την Κάρτα Φιλάθλου προϋποθέτει και μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση της όλης πολιτικής που αφορά την καταπολέμηση της βίας και τον εκσυγχρονισμό των σταδίων.
Συνεπώς, πρόσθεσε, η σημερινή σύσκεψη σε πρώτο στάδιο θα επικεντρωθεί στο να διαπιστωθεί κατά πόσον οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου, έχουν εφαρμοστεί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν την χρήση αυτόματων θυρών επικύρωσης εισιτηρίου και εισόδου (turnstiles), ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων (ticketing system), ταξιθέτηση, κατηγοριοποίηση κερκίδων (πχ οικογενειακή κερκίδα) και αναβάθμιση όλων των συστημάτων ασφάλειας στα στάδια.
Ζήτησε όπως κατά τη σύσκεψη ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς για το κατά πόσα τα στάδια ανταποκρίνονται στις εν λόγω απαιτήσεις, πόσα στάδια ικανοποιούν τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία, πόσα εκ των μέτρων έχουν εφαρμοστεί ή μη, το συνολικό κόστος που απαιτείται για την ολοκληρωτική υιοθέτηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί με συγκεκριμένα πλέον χρονοδιαγράμματα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως στο δεύτερο της μέρος η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου με τις καταγγελίες για εμπλοκή του υποκόσμου, την έλευση κόκκινων φακέλων από την αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ισχυρισμούς για εξαγορά διαιτητών ή ποδοσφαιριστών ή προσυνεννόηση μεταξύ παραγόντων του ποδοσφαίρου.
Όπως επεσήμανε, οι εν λόγω ισχυρισμοί και καταγγελίες, οι οποίοι δεν είναι για πρώτη φορά που διατυπώνονται, και υπενθύμισε τη δήλωση του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια στις 6 Απριλίου 2012 για ΄εξυπηρέτηση οικονομικών, μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων’ και για στημένα παιχνίδια και φαινόμενα που εκτροχιάζουν τον αθλητισμό από το σωστό κοινωνικό του ρόλο, και έχουν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση και τη δημιουργία μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας σήψης και διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Κυβέρνηση, είπε πως το 2017 ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία με αυστηρότατες ποινές για την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων.
Η νομοθεσία, όπως είπε, εμπεριέχει πρόνοιες για τα αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό, όπως, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση διενέργειας στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες, το ασυμβίβαστο παραγόντων ή αθλητών και την προστασία όσων καταγγέλλουν απόπειρες χειραγώγησης αγώνων και την αυστηρότατη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση το 2018 από τον ΚΟΑ του Κώδικα Χρηστής Διοίκησης και Δεοντολογίας με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 και ο εν συνεχεία διορισμός της Επιτροπής Δεοντολογίας με βάσει τις διατάξεις του Νόμου περί πάταξης του φαινομένου χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων του 2017.
Τόνισε πως η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν επιτυγχάνεται απλά με τη ψήφιση νομοθεσίας καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της ποινικής δικονομίας πρέπει να αποδεικνύεται η ενοχή, πέραν πάσης αμφιβολίας, των όσων εμπλέκονται σε αδικήματα χειραγώγησης αγώνων.
Συνεπώς, συνέχισε, η χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία δημόσια καταγγελία δεν είναι αρκετή για να επιτρέψει στις ανακριτικές Αρχές την άσκηση της οποιασδήποτε ποινικής δίωξης εναντίου του οποιουδήποτε, απλά με βάση φήμες και/ή ισχυρισμούς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως αυτό που απαιτείται, είναι από τη μία η ενίσχυση των εργαλείων που μπορεί να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές στον εντοπισμό διαπλεκόμενων και την διαλεύκανση αδικημάτων και εξέφρασε την ελπίδα η Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών και να θεσπιστεί τη σχετική νομοθεσία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία, κάτω από αυστηρούς όρους, να παρακολουθεί και έτσι να στοιχειοθετεί υποθέσεις εναντίον όσων εμπλέκονται σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε πως ένα σημαντικό στοιχείο που θα επιτρέψει ή θα ενθαρρύνει παράγοντες, αθλητές και πολίτες να καταθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία ή να προβαίνουν σε καταγγελίες, είναι το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να δημιουργείται μέσω τήρησης της εχεμύθειας και διατήρησης του απορρήτου, αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος, λόγω του ότι δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στην όλη φημολογούμενη και υπαρκτή διαπλοκή άτομα του υπόκοσμου στις προσπάθειες χειραγώγησης αγώνων.
Λόγω του ότι η Κυβέρνηση, όπως είπε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πάταξη του φαινομένου διαφθοράς και διαπλοκής στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι αποφασισμένη, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και ευρύτερα τους αθλητικούς παράγοντες, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, να λάβει πρόσθετα μέτρα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που η Κυβέρνηση ήδη έχει υιοθετήσει και από την άλλη κατέθεσε μια σειρά εισηγήσεων για νέα μέτρα που δεν είναι εξαντλητικά και τα οποία θα συμβάλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου.
Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας η οποία προνοεί αυστηρές ποινές για αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό, δεύτερον, την ετοιμασία και υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας και τρίτον, τον διορισμό της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Σχετικά με περαιτέρω μέτρα που δύναται να ληφθούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε τα ακόλουθα εφτά: Την δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαία Αθλητική Νομοθεσία και θα έχει αρμοδιότητες στο ευρύτερο φάσμα του Αθλητισμού τις οποίες σήμερα υλοποιεί ο ΚΟΑ, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Δεύτερη εισήγηση αφορά τη νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης Δικαστικής Αρχής που θα λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της παραβίασης νομοθεσιών που αφορούν το όλο πλέγμα του αθλητισμού.
Τρίτον, εισηγείται την καθολική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο του 2014 και ως ο Νόμος του 2017 προνοεί. Τέταρτον, την τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας.
Πέμπτο, τη βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της Β΄ κατηγορίας προς διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για αγώνες που θεωρείται ότι υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Εκτο, την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση υλοποίησης των σχετικών προνοιών και έβδομο την τροποποίηση της νομοθεσίας με ρητή απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.
Καταλήγοντας, είπε πως είναι στη διάθεση τόσο των αθλητικών ομοσπονδιών, των αθλητικών παραγόντων, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν μια τέτοια εθνική στρατηγική καταπολέμησης που να έχει θετικά αποτελέσματα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις