ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Λουρουτζιάτης: Από τη δημαρχία της Λάρνακας... στο κελί των Κεντρικών Φυλακών -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ &VIDEOS

Λουρουτζιάτης: Από τη δημαρχία της Λάρνακας... στο κελί των Κεντρικών Φυλακών -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ &VIDEOS

Στις 25 Φεβρουαρίου μετά από τέσσερα χρόνια (Μάρτιος 2016) οπόταν και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, για τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων της Κιόσης και της Πάφου, ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, θα πέσει η αυλαία για την πολύκροτη υπόθεση. 

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από το 2003 μέχρι το 2015. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα.

Οι τελευταίοι εναπομείναντες κατηγορούμενοι, από τους 16 που ήταν αρχικά (ανάμεσα τους και ο τεως Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας-εξέτισε την ποινή του), άκουσαν στις 7 Φεβρουαρίου 2020 τη μακροσκελή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (250 σελίδες).  

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd, για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή, καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd.

Οι ένοχοι οδηγήθηκαν αμέσως στις Κεντρικές Φυλακές αναμένοντας να ακούσουν στις 25 Φεβρουαρίου από το Κακουργιοδικείο την ποινή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το σκάνδαλο ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, αποτέλεσε την σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που παρουσιάστηκε ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης. 

Ανδρέας Λουρουτζιάτης: Aπό τη δημαρχία της Λάρνακας... στις Κεντρικές Φυλακές για μίζες 130 χιλιάδων ευρώ

Το όνομα που ξεχώρισε σαφώς, από τους καταδικασθέντες στις 7 Φεβρουαρίου είναι αυτό του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο πρόσωπο, που αποτέλεσε σημαίνουσα προσωπικότητα για τη Λάρνακα και όχι μόνο, προερχόμενος από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ενεργή του δράση με τα κοινά άρχισε το 2001. Είναι νυμφευμένος με την Έλενα, το γένος Κώστα Κωνσταντινίδη από την Αμμόχωστο και έχει τρία παιδιά.

Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης γεννήθηκε το 1959 και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καλογερά και στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου. 

Μετοίκησε ως μετανάστης στο Τορόντο του Καναδά, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο με πτυχίο στα Οικονομικά.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, και το 1983 άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή εταιρεία μεταποίησης χάρτου που ίδρυσε ο πατέρας του.

Συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου σε Κύπρο και Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον του για το κοινό καλό και την ανάπτυξη της Λάρνακας τον ώθησαν να εμπλακεί σε πολλούς Οργανισμούς και φορείς.

Το 2001, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανικής Περιοχής Λάρνακας Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Λάρνακας Μαρίνων.

Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, μέλος του Δ.Σ των Κυπριακών Αερογραμμών εκ μέρους των ιδιωτών μετόχων, μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Τεχνολογίας, της Christies Dailies, της Λαϊκής Τράπεζας, του Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, της Λαϊκής Ασφαλιστικής και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Διετέλεσε επίσης για σειρά ετών μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημόσιων Εταιρειών CTC PLC, Hermes PLC και FW Woolworth PLC.

Υπηρέτησε επίσης ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ στην πρώτη του θητεία διετέλεσε και εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου της ίδιας Επιτροπής.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2011, έπεισε τους δημότες της Λάρνακας και εξελέγει στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας, με το μήνυμα ότι θα εργαστεί για την προκοπή της Λάρνακας. Υποσχέθηκε ότι θα δώσει την προοπτική της αλλαγης για μία πολή που αξίζει στους Λαρνακείς. 

 Στην κάλπη τη μέρα των εκλογών 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι πανηγυρισμοί στο εκλογικό του επιτελείο το βράδυ των εκλογών 

H μέρα της σύλληψης του 

Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου 2016 η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του μετά από την κατάθεση του Ιωάννη Κοκότσης ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector, ο οποίος συνελήφθη για το σκάνδαλο στο ΧΥΤΑ Πάφου. 

Για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από το διαδίκτυο.  Μόλις έγινε γνωστή η είδηση πολύς κόσμος τον έπαιρνε τηλέφωνο, ενώ βρισκόταν ανίδεος στο σπίτι του. Στους δημοσιογράφους είχε δηλώσει "άγνοια για τα περί έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του". 

Το ThemaOnline έγραφε εκείνες τις ημέρες "το παρών του είχε δώσει και στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ στο Επαρχιακό Γραφείο του κόμματος στη Λάρνακα, στις 3 Απριλίου. Όσο αφορά στα καθήκοντα του στο Δήμο υπενθυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι θα απέχει, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση (και μάλλον δεν θα καθίσει ξανά στην καρέκλα του Δημάρχου, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση). Πάντως όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουν στις 6 Απριλίου, οπόταν ήταν και τα 57α γενέθλια του, συνάδελφοι του στο Δήμο και ο αντιδήμαρχος, ο οποίος δημαρχεύει, τον πήραν τηλέφωνο για να του ευχηθούν".

Δημοσίευμα ιστοσελίδας έγραφε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 "μετά το σκάνδαλο για τα ΧΥΤΑ που εμπλέκεται και το όνομα του ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο πρώην Δήμαρχος της Λάρνακας και η σύζυγός του, Έλενα έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στα social media.

Το ζευγάρι είναι ενωμένο όσο ποτέ άλλοτε με την σύζυγό του να μην τον έχει εγκαταλείψει λεπτό. Άλλωστε ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και η απόφαση του δικαστηρίου ακόμη δεν έχει παρθεί.

Απόλυτα αγαπημένοι κρατώντας το χέρι ο ένας του άλλου και μαζί με την μικρότερη κόρη του Ανδρέας Λουρουτζιάτη, Νικόλ πόζαραν στο φακό σε κοινή τους εμφάνιση σε κοινωνική εκδήλωση.

 

Οι άλλοι που καταδικάστηκαν και εξέτισαν την ποινή τους

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2016 , έκτοτε πέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν, δύο πρόσωπα αθωώθηκαν το Μάρτιο του 2019, δύο το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία υπόθεση εναντίον τους (Θ. Λώλος, Εταιρεία Enviroplan).

Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί -μετά από παραδοχή- οι Σάββας Βέργας σε διετή φυλάκιση, Δημήτρης Γιαννακόπουλος 18 μήνες με αναστολή, Χριστάκης Πέτρου 10 μήνες με αναστολή, Ιμάμ Μπαγκλέ σε 10 μήνες με αναστολή και ο Ευτύχιος Μαληκκίδης σε δεκαπεντάμηνη φυλάκιση. Η Ελληνική Εταιρεία Enviroplan όπως και ο διευθυντής της Θεοφάνης Λώλος, απαλλάχθηκαν από τις δύο κατηγορίες και αθωώθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο Θεοφάνης Λώλος και η Enviroplan αντιμετώπιζαν από κοινού την κατηγορία που αφορά το αδίκημα της απάτης, ενώ η εταιρεία αντιμετώπιζε και την κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Τις δύο αυτές κατηγορίες αντιμετώπιζε και η Helector Cyprus Ltd, κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, η οποία επίσης αθωώθηκε και απαλλάχθηκε των κατηγοριών αυτών, ωστόσο κλήθηκε σε απολογία για άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τις οποίες αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον της.

 Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης και το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες αφορούν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, πρόσωπα που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και Οικονομικός Σύμβουλος του ΧΥΤΑ Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, oι δημόσιοι λειτουργοί στο Υπουργείο Εσωτερικών Μιχάλης Πάντης, Αντώνιος Κουρουζίδης και Γεώργιος Κουλλαπής, ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, η υπεύθυνη εταιρεία Helector Cyprus Ltd καθ` όν χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων της περιοχής της μείζονος Πάφου (ΧΥΤΑ Πάφου) και η κατασκευή υποδομής του συστήματος αποχέτευσης Λάρνακας (ΧΥΤΥ Κόσιης), (Helector Cyprus Ltd) και τέλος ο ιατρός Νικόλας Κουλλαπής και η εταιρεία του N. E. MIDORIACO LTD. 

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 83 κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από δημόσιο αξιωματούχο, της αθέμιτης απόκτησης περιουσίας, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου και της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top