ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,5 εκ. οι εξαγωγές και στα 25,5 εκ. οι εισαγωγές οίνου το 2018

Στα 2,5 εκ. οι εξαγωγές και στα 25,5 εκ. οι εισαγωγές οίνου το 2018

Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της οινοβιομηχανίας στην Κύπρο, τα προβλήματα των οινοπαραγωγών και την ενθάρρυνση κυπριακών οινοποιείων να προωθήσουν το προϊόν τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά, συζήτησε, μετά από πρόταση του Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Άντρέας Καυκαλιάς είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί και αφορούν το 2018, η Κύπρος εξήγαγε οίνο αξίας 2,5 εκατομμυρίων, ενώ τον ίδιο χρόνο εισήγαγε οίνο αξίας 25,5 εκατομμυρίων.

Δέκα φορές, συνέχισε, μεγαλύτερος ο αριθμός των εισαγωγών από τις εξαγωγές.

«Την ίδια στιγμή σχεδόν το 50% στην κυπριακή αγορά καλύπτεται από εισαγόμενο κρασί. Αυτές οι αναλογίες - ήταν κοινή διαπίστωση στην Επιτροπή- επιβάλλεται να διαφοροποιηθούν και ασφαλώς πρέπει να διαφοροποιηθούν υπέρ το κυπριακού κρασιού. Πόσο μάλλον όταν όλοι αναγνωρίζουμε την αλματώδη πρόοδο στην ποιότητα του κυπριακού κρασιού από τη μια, αλλά και την αμφιλεγόμενη ποιότητα εισαγόμενου κρασιού από την άλλη», πρόσθεσε.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε, παράλληλα, ότι συζήτησαν επιπλέον και κάποια μέτρα, κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Κυβέρνηση, ούτως ώστε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

«Σημειώνω χαρακτηριστικά την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων και δράσεων για την προώθηση του κυπριακού κρασιού, την καθιέρωση σήματος σφραγίδας ποιότητας κυπριακού κρασιού, την ενίσχυση της θέσης του κυπριακού κρασιού στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία. Ως ένα τέταρτο σημείο αναφέρουμε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων ποιότητας των εισαγόμενων κρασιών και φυσικά την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών, των αμπελουργών για να υπάρχει μια συνέχεια στη διαδικασία προώθησης του κυπριακού κρασιού», πρόσθεσε.

Ως Επιτροπή , συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, «έχουμε καταλήξει ότι θα δώσουμε κάποιο χρόνο στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να έρθει σε επικοινωνία και περαιτέρω διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και εμείς σε μερικούς μήνες θα εξετάσουμε εκ νέου τα δεδομένα για να δούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «χρειάζεται να δούμε πώς ενισχύεται η θέση του κυπριακού κρασιού και στο ράφι της κυπριακής κατανάλωσης, στις υπεραγορές ή στα σημεία πώλησης και στα εστιατόρια στους χώρους κατανάλωσης, αλλά και πώς ενισχύεται το ποιοτικό κυπριακό κρασί, το καλό κυπριακό κρασί και στο εξωτερικό».

«Υπάρχει ένα ζήτημα σωστής τοποθέτησης, σωστής ετικέτας, σωστού branding, καλύτερου branding, που πρέπει να γίνει. Υπάρχει και ένα θέμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλα παραδείγματα και να βάλουμε το σήμα, ένα σήμα κατατεθέν για το κυπριακό κρασί και σίγουρα είναι και συνέργειες που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε το κυπριακό κρασί να αυξήσει την κατανάλωση και εντός Κύπρου αλλά και εκτός Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή, σε δηλώσεις του είπε ότι άνοιξαν σήμερα ένα διάλογο, τον οποίο θα συνεχίσουν με στόχο την προώθηση του κυπριακού κρασιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ποιότητα των κυπριακών οίνων έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτο υπάρχει το προϊόν. Απομένει να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, προκειμένου να αυξηθούν, οι πωλήσεις κυπριακών κρασιών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί και η κατάλληλη κουλτούρα στους συμπατριώτες μας να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα», ανέφερε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, η Επιτροπή Γεωργίας θα συνεχίσει τη συζήτηση «προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, να περιοριστούν οι σημαντικές εισαγωγές ξένων προϊόντων που σε ποσά περίπου είναι το δεκαπλάσιο από τις κυπριακές εξαγωγές, με στόχο πάντα να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, σε δηλώσεις του είπε ότι ένα από τα πράγματα τα οποία είναι φανερό ότι πρέπει να προωθηθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η νομοθεσία επιβάλλει σε κρασιά να γράφουν πάνω τη χώρα που έχει εμφιαλωθεί το κρασί, αλλά δεν αναγράφεται αν το περιεχόμενο της μπουκάλας είναι κυπριακής παραγωγής το κρασί ή αν είναι εισαγόμενο.

«Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο υπάρχει, είναι το θέμα ότι ίσως να επιχορηγούμε εταιρείες να εισάγουν κρασιά από το εξωτερικό και να τα εμφιαλώνουν και η παρότρυνση που ήθελα να κάνω προς τους Κύπριους οινοπαραγωγούς να κάτσουν μαζί να βρουν ένα σήμα και να γνωρίζει ο καταναλωτής την ώρα που αγοράζει κρασί στις υπεραγορές ή οπουδήποτε αλλού ότι το κρασί, το οποίο αγοράζει έχει μεγαλώσει και καλλιεργηθεί και παραχθεί στην Κύπρο. Ένα κυπριακό σήμα ότι το κρασί είναι κυπριακής παραγωγής και μιλώ για το περιεχόμενο και όχι για την εμφιάλωση», πρόσθεσε.

Ο οινοποιός Σταύρος Χατζηκυριάκου, σε δηλώσεις του είπε ότι η έλλειψη κοινής πολιτικής από όλους τους αρμόδιους φορείς, «βρισκόμαστε στη θλιβερή διαπίστωση ότι εισάγουμε 25 εκατομμυρίων ξένα κρασιά, ενώ η μόνη κυπριακή κατανάλωση, που γίνεται -γιατί επί το πλείστο η κατανάλωση γίνεται στην Κύπρο- μόλις αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια».

Πρέπει, συνέχισε, να γίνει μια προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς να προωθηθεί ο κυπριακός οίνος, τα κυπριακά κρασιά, γιατί πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ αλματώδης πρόοδος στην ποιότητα του οίνου «και είναι κρίμα εμεί οι ίδιοι οι Κύπριοι να μην αγαπούμε πρώτα τα δικά μας προϊόντα και δυστυχώς να επιβραβεύουμε ξένες παραγωγές».

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελία ότι εισάγεται κρασί από το εξωτερικό, εμφιαλώνεται στην Κύπρο και παρουσιάζεται ως κυπριακό, ο κ. Χατζηκυριάκος είπε ότι δυστυχώς είναι ένα πλήγμα των κυπριακών οινοποιών, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να προωθήσουν το κυπριακό κρασί.

«Αντιπρόσωπος της ΣΟΔΑΠ μας είχε πει ότι παραμένουν 5 εκατομμύρια λίτρα στις δεξαμενές της ΣΟΔΑΠ αδιάθετο κυπριακό κρασί. Αυτό καταδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα της εισαγωγής και κατανάλωσης ξένων κρασιών αντί των κυπριακών», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του «Ευρωαγροτικού» Λάμπρος Αχιλλέως, σε δηλώσεις του είπε ότι θα έπρεπε η κάθε μπουκάλα κρασί να υπάρχει ένα σήμα, το οποίο θα καθόριζε άμεσα την ταυτότητα του κρασιού.

«Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε το κυπριακό κρασί ως μια οντότητα, ως ένα γενικό προϊόν. Η δικιά μας εισήγηση είναι ότι θα πρέπει οι οινοποιοί με τη δική μας βοήθεια να εκπονήσουν ένα δικό τους σήμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει τις μπουκάλες του κρασιού τους, έτσι ώστε να αποτραπεί η σύγχυση από τα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα φθηνά κρασιά», κατέληξε.

Στο μεταξύ, πριν από τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευστικής δοκιμής και παρουσίασης κρασιών από κυπριακά οινοποιεία στο αίθριο της Βουλής, στην οποία παρευρέθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής και ο Υπουργός Γεωργίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση

• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

• Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Από τα μεξικάνικα «Las Posadas», στα ιαπωνικά… KFC και το νορβηγικό grøt - Δείτε φωτογραφίες

• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι



Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα ηγεσία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top