Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα όπως εγκρίνουν το σχέδιο εγγυήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί η ρευστότητα των τραπεζών για στήριξη των επιχειρηματιών και αυτεργοδοτουμένων που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό με φθηνά δάνεια απεύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας «δεν είναι απεριόριστες».
Η Κύπρος δεν πρέπει πολεμήσει αυτό τον πόλεμο χωρίς αυτό το όπλο, τόνισε ο κ. Πετρίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ στοχεύει στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο.
Λέγοντας πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποσκοπούν στο να σώζουν ζωές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο πως αυτοί «ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις».
«Σε αυτό τον πόλεμο, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα τα οποία έχουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που εξήγγειλε «ένα από τα πιο τολμηρά δημοσιονομικό πακέτα μέτρων», που στόχευε στην στήριξη τόσο των εισοδημάτων των εργαζομένων όσο και έμμεσα στην στήριξη των επιχειρήσεων για να μην χρεοκοπήσουν αλλά να έχουν καλυμμένο ένα μεγάλο μέρος του μισθολογίου τους από το κράτος.
Προειδοποίησε εξάλλου πως στην τρέχουσα περίοδο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από την αύξηση των δαπανών, λόγω των πακέτων στήριξης που θα ανανεωθούν και για δεύτερο και για τρίτο μήνα, όπως είπε, αλλά η δημοσιονομική επίπτωση σε πολύ μεγάλο βαθμό έρχεται και από τα μειωμένα έσοδα.
Γι’ αυτό, εξήγησε η Κύπρος χθες πέτυχε την έκδοση ομολόγων σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες με σχετικά ευνοϊκά επιτόκια, ενισχύοντας τα ρευστά διαθέσιμα για να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης.
«Όμως δεν είναι χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές», προειδοποίησε ο κ. Πετρίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην ΕΕ χρησιμοποιούνται αρκετά εργαλεία, δημοσιονομικής φύσης και το άλλο είναι η ένεση ρευστότητας στην αγορά μέσω της χρήσης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι λανθασμένα χαρακτηρίζονται οι εγγυήσεις ως στήριξη στις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ αναφέρεται κάνει σαφή λόγο για στήριξη στις επιχειρήσεις.
«Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες, χρησιμοποιούμε τη ρευστότητα των τραπεζών με ένα καθορισμένο, πολύ ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0.75% με 1,5% κάτι που δεν θα έκανε μόνος του ο τραπεζικός τομέας εάν δεν γινόταν αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είπε, είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις.
Λέγοντας ότι ο διαμοιρασμός του ρίσκου είναι 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες, ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε πως με αυτό σχέδιο και οι τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο, το οποίο είναι «συγκεκριμένο και όχι θεωρητικό».
Σημείωσε δε πως σε περίπτωση που ένας μικροεπιχειρηματίας που πάρει ένα δάνειο και δεν μπορέσει να το αποπληρώσει τότε και το κράτος και οι τράπεζες θα έλθουν αρωγοί.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου εγγυήσεων, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως 22 χώρες έχουν υλοποιήσει σχέδια εγγυήσεων για παροχή δανείων στις επιχειρήσεις.
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μία χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σε αυτό τον μεγάλο πόλεμο», υπογράμμισε.
«Άρα«, τόνισε, «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε και αυτό το όπλο και κάνω έκκληση στον πολιτικό κόσμο να δώσουμε αυτό το εργαλείο και στους δικούς μας επιχειρηματίες στους δικούς μας αυτοεργοδοτούμενους για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».
Σχεδιασμός για oικονομική επανεκκίνηση μετά τον Σεπτέμβριο
Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο Β για την περίπτωση επανεμφάνισης της επιδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Περτίδης επανέλαβε πως η διάρκεια της κρίσης είναι συνυφασμένη με την διάρκεια της πανδημίας και τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά εξελίσσονται.
«Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι απότοκο ων περιορισμών», είπε ζητώντας την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που θα επιτρέψει την εφαρμογή μιας πολιτικής άρσης των περιορισμών.
Παράλληλα ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΥΠΟΙΚ καταρτίζει ένα νέο μεσοπρόθεσμο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά ο επανακαθορισμός του χρηματοδοτικού προγράμματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου το κράτος να προχωρήσει στην παραχώρηση στήριξης αυτή την περίοδο.
Όπως ανέφερε, ο δεύτερος πυλώνας αφορά στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών με μία σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και ο τρίτος αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, με όση αβεβαιότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή.
«Αυτό το πλάνο, που καταρτίζουμε αυτή την στιγμή και αφορά την ανάκαμψη, βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις που αφορούν την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο, για το πώς καλύτερα θα μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την οικονομική μας πολιτική, ούτως ώστε να ανακάμψουμε καλύτερα», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλάνο λαμβάνονται υπόψη και κάποιες πολιτικές που καλύπτουν και ενδεχόμενη επαναφορά κρουσμάτων στην οικονομία.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε εκ νέου πως οι σχεδιασμοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. «Κάνομε τους καλύτερους σχεδιασμούς και βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμους τους οποίους μπορούμε να κάνουμε, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν στο εύρος της οικονομίας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις