Το σύνολο των πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ανταποκριθεί πλήρως στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή δημιουργήθηκε λόγω του COVID-19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.
Οπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους και οι Πρυτάνεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Frederick, του UCLan Cyprus και σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, προχώρησαν έγκαιρα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
«Όλα τα Πανεπιστήμια ανταποκριθήκαμε άμεσα, μετατρέποντας το σύνολο της ακαδημαϊκής διαδικασίας σε εξ αποστάσεως , διατηρώντας σημαντικές δομές όπως οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες υποστήριξης της φοιτητικής κοινότητας, σε πλήρη λειτουργία», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Όπως είπε ο κ. Σκλιάς, υπήρχε προετοιμασία για αυτό καθώς και υποδομή έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό , εξειδικευμένες εκπαιδευτικές πλατφόρμες και καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης.
«Έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις έκτακτες συνθήκες και κυρίως οι φοιτητές μας δεν έχουν χάσει ούτε μία ώρα μάθημα. Ως Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουμε αποφασίσει ότι το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά στην ώρα του, όπως είχε αυτό προγραμματιστεί από την αρχή. Διασφαλίσαμε τη συνέχεια και την ποιότητα της ακαδημαϊκής διαδικασίας. Σε αυτή τη προσπάθεια ανταποκρίθηκαν, με επιτυχία, όλα τα Πανεπιστήμια», πρόσθεσε.
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Σκλιάς, ανταποκρίθηκε πλήρως στο θεσμικό της ρόλο «και είμαι πεπεισμένος ότι ανταποκρίθηκε και στις προσδοκίες των μελών της φοιτητικής κοινότητας, των οικογενειών τους και της κοινωνίας ευρύτερα».
«Σημειώνω ότι τα Πανεπιστήμια έχουν συνεισφέρει σε όλη την προσπάθεια διαθέτοντας ανθρώπινους πόρους και υποδομές. Παράδειγμα αποτελούν οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και η τεχνική υποστήριξη σε καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής εξ αποστάσεως πλατφόρμας που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο. Τα Πανεπιστήμια που διαθέτουν ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές, αντίστοιχα, προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Τόσο η άμεση ανταπόκριση των Πανεπιστημίων όσο και η συνεισφορά τους αναδεικνύει την Κύπρο ως πυλώνα άρτιας ακαδημαϊκής λειτουργίας, σταθερότητας και ασφάλειας, γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιλογή των Κυπριακών Πανεπιστημίων από μελλοντικούς φοιτητές και τις οικογένειές τους για την έναρξη η τη συνέχιση των σπουδών τους», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τους φοιτητές από τρίτες χώρες, ο κ. Σκλιάς είπε ότι «αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, στο βαθμό που είναι φοιτητές, οι οποίοι κάποια στιγμή βρέθηκαν ενδεχομένως και αποκλεισμένοι στην Κύπρο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών».
«Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν οι πρόνοιες, οι οποίες προβλέπονται τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας των ιδρυμάτων», σημείωσε.
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σκλιάς είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου παραμένουν φοιτητές από τρίτες χώρες και πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχει μια ιδιαίτερη πρόνοια με την έννοια ότι είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά αποκλεισμένοι».
«Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ειδική φροντίδα, ειδική μέριμνα. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία μαζί τους, ενημέρωση για τις εξελίξεις, ακαδημαϊκή και ψυχολογική υποστήριξη καθώς και συμβουλευτική», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκλιάς ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η Κύπρος , μέσα από αυτή τη δοκιμασία, μπορεί να ωφεληθεί.
«Το γεγονός ότι πετύχαμε ως Πανεπιστημιακά ιδρύματα να διαμορφώσουμε κοινές θέσεις αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Δημοκρατίας και ειδικότερα με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), είναι απτό παράδειγμα καλής πρακτικής. Είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και την πορεία περαιτέρω ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Δημοκρατία συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης, μια κρίσιμη συνεισφορά στην προσπάθεια της επόμενης ημέρας για κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία», συμπλήρωσε.
Πανεπιστήμιο Frederick
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Γιώργος Δημοσθένους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή πήρε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει το θέμα της διδασκαλίας και της αξιολόγησης.
Ερωτηθείς αν λόγω της πανδημίας οι ξένοι φοιτητές που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο έχουν φύγει και ποια μέτρα έχουν παρθεί ούτως ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την χρονιά, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι οι πλείστοι έχουν ήδη φύγει.
«Από εκεί που βρίσκονται είναι σε καθημερινή επαφή με εξ αποστάσεως διδασκαλία και τώρα ξεκινούν και οι αξιολογήσεις τους, επίσης, εξ αποστάσεως. Έχει ληφθεί και απόφαση από τη Σύγκλητο και για τις τελικές εξετάσεις. Επομένως, απ΄ εκεί που βρίσκονται, φτάνει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να έχουν ένα υπολογιστή, μπορούν να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα, τις όποιες υποχρεώσεις του για το τρέχον εξάμηνο, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν πίσω», πρόσθεσε.
Από την άλλη, συνέχισε ο κ. Δημοσθένους, «για όσους έχουν παραμείνει Κύπρο, και για τους φοιτητές που είναι στην Κύπρο, στο Πανεπιστήμιο μας, με το πρόγραμμα Erasmus, αλλά και άλλοι που επέλεξαν να παραμείνουν, έχουν επαφή οι αρμόδιοι λειτουργοί από τις διάφορες υπηρεσίες για όλα τα θέματα, ψυχολογική υποστήριξη, ακαδημαϊκή υποστήριξη».
«Έχουμε προχωρήσει και σε άλλες δράσεις όπως προγράμματα εξ αποστάσεως εκγύμνασης για να μπορούν να αξιοποιούν τον χρόνο τους στο σπίτι, ποικιλοτρόπως. Ιδίως για τα παιδιά που έχουν μείνει έχουμε επαφή και επικοινωνία», πρόσθεσε.
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι αρκετοί φοιτητές έχουν επαναπατριστεί και υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται στην Κύπρο.
«Το Πανεπιστήμιο από την αρχή που τελικά βγήκε απόφαση από την πολιτεία να κλείσουν τα σχολεία, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια, λειτουργεί τα συμβατικά προγράμματα με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Από την πρώτη στιγμή, καταγράφεται μια εντυπωσιακή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και από τους φοιτητές και από τους διδάσκοντες και από το Διοικητικό Προσωπικού του Πανεπιστημίου, που έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για να μην χαθεί ούτε μία ώρα από το εαρινό πρόγραμμα, καθότι έχουμε μετατρέψει όλα τα συμβατικά προγράμματα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε ο κ. Γουλιάμος, έχει διαμορφώσει και μετατρέψει υπό συνθήκες μέγιστης κρίσης λόγω πανδημίας, τα συμβατικά του προγράμματα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση με βάση πάντα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και με προτεραιότητες που υπαγορεύονται από την στρατηγική του ιδρύματος.
«Τα δε μαθήματα θα τελειώσουν έτσι ακριβώς όπως είχε γνωστοποιηθεί στους φοιτητές μας από την αρχή του ακαδημαϊκού εξαμήνου, δηλαδή από το Σεπτέμβρη. Το Πανεπιστήμιο θα τελειώσει κανονικά αυτό την εαρινή περίοδο. Στα μεν συμβατικά μαθήματα, τα μαθήματα τελειώνουν στις 22 του Μάη, οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί και θα είναι online και αυτές. Έχουν πάρει ειδικές οδηγίες και οι καθηγητές και οι φοιτητές μας και οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν μεταξύ 25 του Μάη και 5 του Ιούνη», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γουλιάμος ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι βιώνουμε συνθήκες πρωτόγνωρες όχι μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα, όλος ο κόσμος σε όλες τις δουλειές, «αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Πανεπιστήμιο ήταν και είναι έτοιμο, διότι είχε κάνει τεράστιες επενδύσεις πάνω από πέντε χρόνια τώρα σε αυτό το τομέα, στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ».
«Έχουμε δηλαδή όλη την τεχνογνωσία και σε επίπεδο επιστημονικού προσωπικού, αλλά και σε επίπεδο υποδομών, για αυτό και ανταποκριθήκαμε, θα έλεγα με τρόπο καινοτομικό, απέναντι στην πρόκληση αυτή που μας παρουσιάστηκε λόγω της πανδημίας», συμπλήρωσε.
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του UCLan Cyprus, Πανίκος Πουτζιουρής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι το Πανεπιστήμιο υιοθέτησε εγκαίρως τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, διότι πρώτο μέλημα ήταν η υγεία και η ασφάλεια της κοινότητας του UCLan.
«Εμείς από τις 13 Μαρτίου ξεκινήσαμε την Online εκπαίδευση», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πουτζιουρής είπε ότι έχουν ξένους φοιτητές στους ξενώνες τους, σημειώνοντας πως τα 2/3 από εκεί αποχώρησαν είτε πήγαν στις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες πόλεις της Κύπρου είτε στις χώρες τους.
«Τα όλα προγράμματα μας, οι εργασίες μας είναι ευθυγραμμισμένες και με το μητρικό πανεπιστήμιο στην Αγγλία», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ως Πανεπιστήμιο από τις 25 Μαρτίου και ανακοινώθηκε και εγκαίρως στους φοιτητές αποφάσισε ότι θα γίνεται Online Teaching and learning, υπάρχουν Online οι υποστηρικτές υπηρεσίες από το Πανεπιστήμιο.
«Θα υιοθετήσουμε εγκαίρως και εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης που θα συνάδουν με τα μέτρα που πήραν οι Κυβερνήσεις και θα είναι εν ισχύ μπορεί και για τον Απρίλιο και για τον Μάη», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι το Πανεπιστήμιο πήρε όλα τα μέτρα, ούτως ώστε οι φοιτητές να τελειώσουν την ακαδημαϊκή χρονιά, να προχωρήσουν με τις σπουδές τους και οι τελειόφοιτοι να αποφοιτήσουν και να συνεχίσουν με την καριέρα τους.
«Οι φοιτητές οι ξένοι από το Erasmus, οι φοιτητές οι δικοί μας που είναι στο Erasmus, οι ξένοι φοιτητές μας που εγκατέλειψαν την Κύπρο, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν τον Μάη μόνο για την εξεταστική περίοδο. Η εξεταστική περίοδος είναι από τις 4 μέχρι τέλος του Μάη, στην περίπτωση του UCLan, γι΄αυτό εγκαίρως ανακοινώσαμε όλα αυτά. Θα πρέπει να έχουν την ίδια ευκαιρία να κάνουν τις ίδιες εξετάσεις», συμπλήρωσε.
Λόγω των μέτρων , συνέχισε, επηρεάστηκαν και τα συμβατικά και τα εξ αποστάσεως προγράμματα.
«Για αυτό όλα τα προγράμματα, όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση είτε είναι οι Κύπριοι είτε είναι Ρώσοι είτε Ιορδανοί», κατέληξε.
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Λόγω του κλεισίματος των Πανεπιστημίων μετά από απόφαση της Κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν κατέστη δυνατόν να έρθουμε σε επικοινωνία με το Πρύτανη το Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππο Πουγιούτα.
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε ανακοίνωση του σχετικά με την ολοκλήρωση του Εαρινού Εξαμήνου 2020 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε το τρέχον Εαρινό Εξάμηνο 2020 να ολοκληρωθεί κανονικά και χωρίς καθυστέρηση.
Σημειώνει ότι τόσο οι ακαδημαϊκές όσο και οι διοικητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου προσφέρονται, εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και απρόσκοπτη ακαδημαϊκή πορεία.
Προσθέτει ότι όλα τα μαθήματα (συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών / στούντιο / μουσικής / χορού, κ.λπ.) προσφέρονται πλέον εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω εναλλακτικών μεθόδων, οι οποίες ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη ποιότητα στην ανώτερη εκπαίδευση.
Τα εξ αποστάσεως μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του Εαρινού Εξαμήνου 2020 και, ως εκ τούτου, οι φοιτήτριες/φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Κύπρο για το παρόν εξάμηνο.
Οι διά ζώσης γραπτές εξετάσεις θα αντικατασταθούν από εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης, π.χ. προφορικές εξετάσεις, δημιουργία πορτφόλιο, εξετάσεις με ανοικτά βιβλία, εξετάσεις με ηλεκτρονική επιτήρηση, κ.τ.λ., σε πλήρη εναρμόνιση με τα πρότυπα ποιότητας και τις κατευθυντήριες γραμμές του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις 31 Μαρτίου 2020 (www.dipae.ac.cy/index.php/el/nea-ekdiloseis/anakoinoseis-el/511-31-03-2020-final-exams-koronoios).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις