Άλλες ασθένειες που έχει ο πληθυσμός και κυριαρχούσαν πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αποσιωπηθεί τώρα με την επιδημία του κορωνοϊού με τον υπαρκτό κίνδυνο να έχουμε απώλειες ζωές, λέει στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών, Δρ Χάρης Αρμεύτης.
Αυτό που μας ανησυχεί, σημείωσε, είναι οι παράπλευρες απώλειες της επιδημίας.
Ο φόβος του κορωνοϊού, είπε, δημιουργεί μειωμένες επισκέψεις στους ιατρούς, μειωμένη αποδοχή περιστατικών από νοσηλευτήρια ή από ιατρούς, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο κόσμος δεν έπαυσε να ασθενεί με άλλες αρρώστιες, επισημαίνει ο Δρ Αρμεύτης, αλλά υπάρχει η φοβία από τους ασθενείς να πάνε σε ιατρούς και σε νοσηλευτήρια ενώ και οι ιατροί παίρνουν τις προφυλάξεις τους απαντώντας στους ασθενείς μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, που δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος στην διάγνωση ασθενειών.
Κάποιοι, είπε, μπορεί να μην έχουν έκδηλα συμπτώματα από την ασθένεια τους και μέσω τηλεφώνου, να είναι πολύ δύσκολη η διάγνωση από τον ιατρό.
Τώρα με τον κορωνοϊό, λέει ο Δρ Αρμεύτης, ασθενείς με άλλες παθήσεις έχουν αναβάλλει τα ραντεβού τους και τα χειρουργεία που ήταν προγραμματισμένα.
«Υπάρχει ο φόβος από τον κόσμο να πάνε σε νοσηλευτήρια ή ιατρούς. Υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να μην εκτιμηθούν σωστά από τους ιατρούς μέσω του τηλεφώνου. Μπορεί με αυτό τον τρόπο, να έχουμε απώλειες από παθήσεις στεφανιαίων επεισοδίων, άλλων πνευμονολογικών προβλημάτων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και από άλλες παθήσεις», επεσήμανε.
Το φαινόμενο μείωσης των περιστατικών που αναζητούν ιατρούς, είναι δεδομένο με τον κορωνοϊό να κυριαρχεί πλέον, σημείωσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τροπή που πήραν τα πράγματα.
«Πρέπει να προσέξουμε να μην χάσουμε ζωές. Υπάρχει αφενός ο φόβος του κόσμου για μετάδοση του ιού και αφετέρου υπάρχει η άρνηση των ιατρών και νοσηλευτηρίων να δεχθούν κάποιον που έχει για παράδειγμα, πυρετό ή βήχα, για να τον εξετάσουν», πρόσθεσε.
Ο Δρ Αρμεύτης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα περιστατικά υποδεικνύοντας ότι πυρετός μπορεί να προέλθει και από ένα εγκεφαλικό και από μια οποιαδήποτε άλλη πάθηση εκτός από την λοίμωξη του αναπνευστικού με κορωνοϊό.
Το γεγονός, σημείωσε, ότι τα νοσηλευτήρια και οι ιατροί είναι επιφυλακτικοί στο να δέχονται ασθενείς, «είναι μια λανθασμένη κατά την άποψη μου τακτική» και «πρέπει οπωσδήποτε να δούμε και το θέμα των παράπλευρων απωλειών πέραν του κορωνοϊού».
Πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις, τόνισε, ώστε ο κάθε ασθενής με άλλες παθήσεις να εξυπηρετείται με τον σωστό τρόπο για να μην έχουμε απώλειες ζωών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις