Τεράστιο πλήγμα στα εργασιακά θέσμια η Απόφαση του Ανωτάτου στις Εφέσεις της Κυβέρνησης, αναφέρει η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.
Τεράστιο πλήγμα στα εργασιακά θέσμια και κάκιστο παράδειγμα για τις εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζει η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Εφέσεις που καταχώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, για τις αποκοπές στη μισθοδοσία και στις συντάξεις των εργαζομένων και των πρώην εργαζομένων του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων.
Όπως δηλώνει η Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, η απόφαση αυτή αποτελεί τεράστιο πλήγμα στα εργασιακά αφού εάν η Πολιτεία, ως εργοδότης, νομιμοποιείται να προβαίνει μονομερώς, χωρίς διαβούλευση, σε μείωση των απολαβών των υπαλλήλων της, το εισόδημα των οποίων αποτελεί «εύκολο στόχο», πόσω μάλλον οι ιδιώτες εργοδότες που έχουν πολύ περισσότερα όρια ελευθερίας από αυτήν.
«Επιβάλλεται η συνεννόηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η λήψη δυναμικών μέτρων (μετά από την αντιμετώπιση της πανδημίας), ώστε να μην επιτρέψουμε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, που θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους του τόπου, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει.
Η Συντεχνία, στην ανακοίνωση της αναφέρει πως το Άρθρο 23 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχυρώνει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει την κινητή ή ακίνητη ιδιοκτησία/περιουσία του και βάσει της ίδιας της νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη ενός ανθρώπου αποτελεί περιουσιακό δικαίωμα. Στο Άρθρο 23.3 του Συντάγματος καθορίζεται ότι ο οποιοσδήποτε περιορισμός του συγκεκριμένου δικαιώματος είναι δυνατός για λόγους «απολύτως απαραίτητους προς το συμφέρον της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας υγείας ή των δημοσίων ηθών ή της πολεοδομίας ή της αναπτύξεως και χρησιμοποιήσεως οιασδήποτε ιδιοκτησίας προς προαγωγήν της δημοσίας ωφελείας ή προς προστασίαν των δικαιωμάτων τρίτων». Βάσει της ίδιας διάταξης, αν ο περιορισμός μειώνει ουσιωδώς την οικονομική αξία της περιουσίας, καταβάλλεται «το ταχύτερον δικαία αποζημίωσις».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Πλειοψηφία Ανωτάτου Δικαστηρίου, μη στηριζόμενη στο γράμμα και στο πνεύμα του Συντάγματος, αλλά σε νομολογία επί του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλου της ΕΣΔΑ, το οποίο παρέχει μειωμένη προστασία στο περιουσιακό δικαίωμα έναντι της προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα, σοφίστηκε ότι το Άρθρο 23 προστατεύει «μόνο τον πυρήνα του περιουσιακού δικαιώματος».
Συνεπώς, κατά τη «λογική» της Πλειοψηφίας, οι αποκοπές στη μισθοδοσία και η αποστέρηση προσαυξήσεων, συνολικού ύψους χιλιάδων μέχρι δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που θα επηρεάζουν εις το διηνεκές εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφήνουν άθικτο «τον πυρήνα» του περιουσιακού δικαιώματος αυτών, ενώ πρόκειται για ολοφάνερο αντισυνταγματικό περιορισμό, ο οποίος εξουδετερώνει αυθαίρετα τη συνταγματική προστασία του συγκεκριμένου δικαιώματος.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί αναφέρει η Συντεχνία, ότι η Απόφαση της Πλειοψηφίας, εκτός του ότι «αποφεύγει σκανδαλωδώς να απαντήσει στα επιχειρήματα των δικηγόρων των επηρεαζομένων εργαζομένων και συνταξιούχων, τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τους υπόλοιπους λόγους ακύρωσης των επίμαχων αποφάσεων της Διοίκησης, οι οποίοι δεν εξετάστηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο και οι οποίοι αφορούν πιθανολογούμενη παραβιάση σειράς άλλων συνταγματικών/θεμελιωδών δικαιωμάτων (π.χ. Άρθρα 24, 26 και 28)». Λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας του ιδίου του Ανωτάτου να εξετάσει τους εναπομείναντες λόγους ακύρωσης, το Ανώτατο όφειλε, σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, να παραπεμψεί στο Διοικητικό Δικαστήριο την εκδίκαση αυτών. Η παράλειψη αυτή, όπως και η ίδια η Απόφαση της Πλειοψηφίας, συνιστά πλήγμα στην ίδια την Δικαιοσύνη, την οποία το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο της χώρας «απέτυχε σκοπίμως να απονέμει».
Η Συντεχνία σημειώνει ότι η υπό αναφορά Απόφαση δεν αφορά περιπτώσεις μελών της. Όσον αφορά τις περιπτώσεις μελών της Συντεχνίας, εκκρεμούν 1200, περίπου, περιπτώσεις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου και 130 ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις