Προβληματισμοί και ερωτήματα απο τους πολίτες τώρα που οι θερμοκρασίες θα ανέβουν κατα πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιούν κλιματιστικό ή ανεμιστήρα για να δροσιστούν.
Αναβουμε με φειδώ τα κλιματιστικά ενώ για ανεμιστήρες μπαίνει μεγάλος προβληματισμός καθώς η χρήση τους μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη όσον αφορά την μετάδοση του ιού σε ένα χώρο, αναφέρει ο Μιχάλης Λοϊζιδης, Χημικός Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός .
Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη "το ανοιχτό παράθυρο είναι αυτό που μειώνει τις πιθανότητες για μετάδοση του κορωνοϊου. Απο την στιγμή που αποφασίζουμε να τα κλείσουμε όλα και να λειτουργήσουμε μέσω κλιματιστικού στα σπίτια μας , θα ήταν καλό να το καθυστερήσουμε όσο πιο πολυ μπορούμε και να μην κάνουμε χρήση 24ώρες το 24ώρο"
Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ζέστη και θα ανοίξουμε κλιματιστικό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποια σοβαρά θέματα. Οπως αναφέρει ο κ.Λοϊζιδης στο τρίτο του ΡΙΚ, "κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνουμε ειδικό να κάνει απολύμανση στο κλιματιστικό. Θα πρέπει δηλαδή να το ξηλώσει και να το απολυμάνει εσωτερικά το κλιματιστικό. Επίσης κάθε 15 μέρες θα πρέπει να καθαρίζουμε το φίλτρο με την σκόνη που υπάρχει στο κλιματιστικό με νερό και σαπούνι".
"Αν σκεφτούμε οτι ο ιός φεύγει μέσα απο σταγονίδια αν είναι κάποιος άρρωστος ,δεν είναι εύκολο αυτα τα σταγονίδια να περάσουν μέσα στο κλιματιστικό και να σου έρθούν πίσω υπο πιο μεγάλη μορφή σταγονιδιών" σχολίασε ο κ.Λοϊζιδης.
Ωστόσο εαν κάποιος βρίσκεται σε ένα κλειστό χώρο με κλιματιστικό και είναι ασθενής με κορωνοϊο και βήξει ή φτερνιστεί και μετά εισέλθουμε εμείς σε αυτό το χώρο χωρίς να το γνωρίζουμε τότε ο κ.Λοϊζίδης διευκρινίζει τον κατάλληλο τρόπο να προστατευτούμε .
Αρχικά οπως αναφέρει με την είσοδο κάποιου ξένου στο χώρο μας θα πρέπει να ανοίξουμε παράθυρα να αερίζεται ο χώρος . Εαν μπορέσουμε να εξαερίσουμε το χώρο και μετά που θα φύγει για 10-15 λεπτά, τότε η πιθανότητα αυτά τα σταγονίδια να παραμείνουν στο χώρο είναι ελάχιστη.
Εαν πάλι ειμαστε στο σπίτι χωρίς την είσοδο κάποιου ξένου καλό είναι οπως αναφέρει ο κ.Λοϊζιδης κάθε μια ώρα να αερίζουμε το χώρο μας. "Εαν δεν υπάρχει η δυνατότητα για εξαερισμό μέσω παραθύρων διευκρίνησε ότι στην αγορά υπάρχουν ειδικά φίλτρα τα οποία εχουν εσωτερικά λάμπες uv είτε ιονιστές, βέβαια το κόστος είναι γύρω στα 200 ευρώ".
Οσον αφορά τους ανεμιστήρες ο κ.Λοϊζιδης αναφέρθηκε σε ενα παράδειγμα στην Ουχάν, όπου μια ασθενής με κορωνοϊο ήταν σε ένα εστιατόριο. Μια κοπέλα λοιπόν η οποία ήταν ασθενής και βρισκόταν στο χώρο μετέφερε τον ιο σε αρκετούς πελάτες και αυτό έγινε μέσω της ροής του αέρα του κλιματιστικού. Δηλαδή στο σημείο που βρισκόταν η κοπέλα περνούσε ο αέρας του κλιματιστικού και κατευθυνόταν σε άλλα τραπέζια με αποτέλεσμα τα σταγονίδια της να μεταφέρονται μέσω αυτής της ροής στους υπόλοιπους πελάτες μέσα απο την γραμμή ροής του αέρα που έφευγε απο το κλιματιστικό. Για αυτό και μόνο ορισμένοι πελάτες στα τραπέζια που ερχόταν ο συγκεκριμένος αέρας κόλλησαν τον ιό.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ.Λοϊζιδης διευκρίνησε ότι όταν ανοίγουμε ένα παράθυρο είναι καλο να βλέπουμε που βρίσκεται το κάθε άτομο και την ροή και κατεύθυνση του αέρα. Επίσης τόνισε πως "οι ανεμιστήρες βάζουν υψηλής ταχύτητας αέρα στον χώρο με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε που ακριβώς πηγαίνει ο αέρας καθώς κάνει ανακλάσεις σε διάφορα σημεία και ο αέρας ανακατεύεται στο δωμάτιο πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά . Σε αυτή τη φάση λοιπον που περνάμε με τον κορωνοϊο θα απέφευγα τον ανεμιστήρα διότι αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ιστορική νίκη για τον ΑΠΟΕΛ κόντρα στη Φιορεντίνα και... μπαίνει γερά στο κόλπο της πρόκρισης!
• Για καφέ πήγαν ΠτΔ και Ερντογάν – Η «μπερδεμένη» συνομιλία - Όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
• Έκλεψαν αρμόνιο μεγάλης αξίας από μουσικό σε μπαράκι - «Έκαψε» μαρτυρία 30χρονο
• Απιστία: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων απατούν τον σύντροφό τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις