Θα περίμενα να λήξει ο συναγερμός, να καταλαγιάσει η φρενίτιδα με τον ιο πριν αναφερθώ σ’αυτό το θέμα που με κατατρώει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Οι εκτιμήσεις όμως των επιδημιολόγων πως ο κορονοιός θα μας συντροφεύει για αρκετό ακόμη καιρό όπως και τα τελευταία tweets του Υπουργού Υγείας ήταν αυτά που με ώθησαν να... αποβάλω αυτές τις σκέψεις από το σύστημα μου μια ώρα αρχύτερα.
Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, όταν και ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας “διαγνώστηκε” (τα εισαγωγικά θα τα αναλύσουμε αργότερα) θετικός στον ιό. Το όνομα του διέρρευσε αμέσως στον Τύπο και το πανηγύρι του καννιβαλισμού -που αποτελεί άλλωστε και εθνικό μας σπορ- ξεκίνησε όταν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κος Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε -λανθασμένα- πως ο 64χρονος συνέχιζε (μετά την επιστροφή του από το Η.Β) να εξετάζει ασθενείς επί 4 ημέρες παρά τα συμπτώματα που παρουσίασε.
Αφενός λανθασμένη πληροφόρηση του Υπουργού, αφετέρου στιγματισμός του γιατρού. Το πρόβλημα όμως είναι στη μεγαλύτερη εικόνα. Η θαυμαστή ετοιμότητα του συστήματος Υγείας για απόκρουση του ιού (βδομάδες πριν το πρώτο κρούσμα) πήγε περίπατο και η ευθυνοφοβία έκανε την εμφάνιση της βρίσκοντας αποδιοπομπαίο τράγο αφού το “Είμαστε πανέτοιμοι ν’αντιμετωπίσουμε τον κορονωιό” έδωσε τη θέση του στο “Η αμέλεια του γιατρού έβαλε τον ιο στην καρδιά του συστήματος υγείας, τι φταίμε εμείς;”.
Να προσθέσω εδώ πως παρά τις δηλώσεις του Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής και τις διαβεβαιώσεις πως κανένα σύμπτωμα δεν παρουσίασε πριν το τελευταίο βράδυ και το γεγονός πως ο ίδιος επέμενε να εξεταστεί, ο αρμόδιος Υπουργός απέφυγε έντεχνα να επανατοποθετηθεί όσες φορές και αν ρωτήθηκε σε διάφορες εκπομπές επί του θέματος.
Η φήμη ενός επαγγελματία υγείας σπιλώθηκε ανεπανόρθωτα, η κοινή γνώμη καταδίκασε ένα άνθρωπο που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές, που έχει αφιερώσει χιλιάδες ώρες σε χειρουργεία, ιατρεία, αίθουσες αναμονής και νοσοκομεία με τις ευλογίες της ανώτερης αρχής. Το ίδιο συμβαίνει κατά καιρούς και με τους “απείθαρχους”, τα sms, τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις. Ο κόσμος φταίει για οποιαδήποτε άνοδο των κρουσμάτων, έξαρση, βοήθεια στην αλυσίδα διασποράς του ιού. Κανείς άλλος, μόνο ο κόσμος.
Τι γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα για τα εγκωμιαστικά σχόλια; Τους επαίνους και την επίδειξη πρόληψης και σωστής αντιμετώπισης της πανδημίας; Αυτό ήταν και το tweet που ξεχείλισε το ποτήρι μέσα μου. Άρθρο των New York Times που αφορά τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν ταχύτατα, την αμέριστη εμπιστοσύνη σε επιστήμονες και επιδημιολογική ομάδα που επέδειξε η Κυβέρνηση καθώς και το γεγονός πως η Κύπρος μας είναι 3η σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διενέργεια τεστ με αναλογία 4.000 τεστ ανά 100.000 πληθυσμό.
Δεν αντιλέγω ούτε διαφωνώ στην πλειοψηφία των αποφάσεων που αφορούσαν την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παραδέχομαι μάλιστα -αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους- πως βρισκόμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο τόσο πρόληψης, όσο και διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων, ενώ η περίφημη επιδημιολογική καμπύλη αγγίζει το 0.
Όμως διάολε, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Στον καθένα πρέπει ν’αποδίδονται αυτά που του αξίζουν, εξού και ο τίτλος του άρθρου. Η φήμη και η υπόληψη ενός εξαίρετου επαγγελματία υγείας δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα, μεγαλύτερο και από την ίδια την ασθένεια. Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ανοιχτά για αμέλεια, όχι μόνο από τον Υπουργό Υγείας, αλλά και από τους απανταχού αιμοδιψείς δικαστές των πληκτρολογίων, ο άνθρωπος που δεν παρουσίασε το παραμικρό σύμπτωμα -όπως κατηγορήθηκε- και μετά την περιβόητη ιχνηλάτηση 162 ατόμων δεν μετέφερε τον ιό σε κανένα συνάνθρωπο του (εδώ επαναφέρω το διαγνώστηκε με η χωρίς εισαγωγικά, αφού τα λοιπά γεγονότα που τριβελίζουν το φτωχό μου μυαλό ίσως να κάνουν λόγο και για λανθασμένη διάγνωση) και μετά απ’όλα αυτά δεν άκουσε ούτε μια συγγνώμη.
Θα ήταν κόκκος στην άμμο, σταγόνα στον ωκεανό, όμως έστω και την υστάτη το mea culpa αγνοείται... Λοιπόν Κύριε Υπουργέ, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις