ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αναμένεται νέο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις - Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της - Βασικές διαφωνίες

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αναμένεται νέο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις - Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της - Βασικές διαφωνίες

Έληξε η τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Οικονομικών πριν από λίγο (12:30), καθώς η προγραμματισμένη ώρα έναρξης ήταν στις 09.30 της Τρίτης (28/04). Η Επιτροπή θα εξέταζε ένα πακέτο νομοσχεδίων, το οποίο έστειλε η κυβέρνηση. Σε αναμονή, όμως, βρίσκεται ακόμη το θέμα για τις κρατικές εγγυήσεις στους δανεισμούς τραπεζών.

Του Γιώργου Τάττη

Τα πλείστα θέματα για σήμερα Τρίτη (28/04), αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με φορολογία και με τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα για τις κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνεια, λόγω και της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε χθες Δευτέρα (27/04) έγγραφο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχολιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τα κόμματα.

Όπως φαίνεται και από το έγγραφο, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε συναινετικές παραχωρήσεις, χωρίς όμως να μετακινείται ουσιαστικά από την θετική θέση της για κρατικές εγγυήσεις στους τραπεζικούς δανεισμούς.

Βασικές Διαφωνίες

Στις προτάσεις των κομμάτων για αποφυγή των κρατικών εγγυήσεων, η απάντηση του Υπουργείο ήταν ότι η απευθείας χορηγία από το κράτος επιφέρει άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση και αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ σε πρόταση του ΔΗΚΟ για δάνεια που θα δώσουν τράπεζες τα οποία όμως θα καλυφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από το κράτος και θα διαγραφούν, το Υπουργείο απαντά ότι δεν ενδείκνυται εφόσον θα θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες μη συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ.

Παράλληλα, σε πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση του πλούτου, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι ‘σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η επιβολή φορολογιών σε περιόδους που η ζήτηση είναι ανύπαρκτη δεν προκρίνεται‘.

Σε πρόταση της ΕΔΕΚ για μείωση των συντελεστών φορολογίας, η απάντηση ήταν ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων, επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, αύξηση δημόσιου χρέος και επιπτώσεις στις αξιολογήσεις και στην πρόσβασή μας στις αγορές.

Για μειώσεις ενοικίων που προκρίναν πολλά από τα κόμματα, το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι το όλο θέμα τυγχάνει επεξεργασίας, παρόλο που ενδεχομένως να προκύπτουν και νομικά θέματα.

Τέλος, στις προτάσεις για μειωση Δανειστικών Επιτοκίων, η ευθύνη μετατίθεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top