Έληξε η τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Οικονομικών πριν από λίγο (12:30), καθώς η προγραμματισμένη ώρα έναρξης ήταν στις 09.30 της Τρίτης (28/04). Η Επιτροπή θα εξέταζε ένα πακέτο νομοσχεδίων, το οποίο έστειλε η κυβέρνηση. Σε αναμονή, όμως, βρίσκεται ακόμη το θέμα για τις κρατικές εγγυήσεις στους δανεισμούς τραπεζών.
Του Γιώργου Τάττη
Τα πλείστα θέματα για σήμερα Τρίτη (28/04), αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με φορολογία και με τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα για τις κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνεια, λόγω και της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε χθες Δευτέρα (27/04) έγγραφο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχολιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τα κόμματα.
Όπως φαίνεται και από το έγγραφο, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε συναινετικές παραχωρήσεις, χωρίς όμως να μετακινείται ουσιαστικά από την θετική θέση της για κρατικές εγγυήσεις στους τραπεζικούς δανεισμούς.
Βασικές Διαφωνίες
Στις προτάσεις των κομμάτων για αποφυγή των κρατικών εγγυήσεων, η απάντηση του Υπουργείο ήταν ότι η απευθείας χορηγία από το κράτος επιφέρει άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση και αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ σε πρόταση του ΔΗΚΟ για δάνεια που θα δώσουν τράπεζες τα οποία όμως θα καλυφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από το κράτος και θα διαγραφούν, το Υπουργείο απαντά ότι δεν ενδείκνυται εφόσον θα θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες μη συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ.
Παράλληλα, σε πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση του πλούτου, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι ‘σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η επιβολή φορολογιών σε περιόδους που η ζήτηση είναι ανύπαρκτη δεν προκρίνεται‘.
Σε πρόταση της ΕΔΕΚ για μείωση των συντελεστών φορολογίας, η απάντηση ήταν ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων, επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, αύξηση δημόσιου χρέος και επιπτώσεις στις αξιολογήσεις και στην πρόσβασή μας στις αγορές.
Για μειώσεις ενοικίων που προκρίναν πολλά από τα κόμματα, το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι το όλο θέμα τυγχάνει επεξεργασίας, παρόλο που ενδεχομένως να προκύπτουν και νομικά θέματα.
Τέλος, στις προτάσεις για μειωση Δανειστικών Επιτοκίων, η ευθύνη μετατίθεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις