ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ - ΟΑΣΕ: 'Κίνδυνος εξαγοράς νόμιμων επιχειρήσεων από εγκληματικές οργανώσεις' -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ - ΟΑΣΕ: 'Κίνδυνος εξαγοράς νόμιμων επιχειρήσεων από εγκληματικές οργανώσεις' -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Για αυξημένο κίνδυνο εξαγοράς από εγκληματικές οργανώσεις έναντι μικρού αντιτίμου, νόμιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια αλλά και ενδεχόμενο ξεπλύματος εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έκανε λόγο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

H βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμμετείχε την Τρίτη (28/04) σε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Ως γνωστόν, η κα Χαραλαμπίδου είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου, δεν παρέλειψε να δείξει την αντίθεσή της στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε, ρωτώντας σε σχέση με την κριτική που υπάρχει για την αποτυχία της Ένωσης να ασκήσει συλλογική και αλληλέγγυα πολιτική. Επισήμανε δε, τους κινδύνους που εγκυμονεί μία υγειονομική κρίση σε επιχειρήσεις, καθώς και στην διαφάνεια που απαιτούν τέτοιοι καιροί. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Τη Συνάντηση προσφώνησαν ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, κ. Edi Rama και ο Επίτροπος της Eυρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Janez Lenarcic.

Η κα Χαραλαμπίδου υπέβαλε ερώτηση στον Επίτροπο Lenarcic, όσον αφορά στην κριτική που ασκείται για την αποτυχία, όπως είπε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της ισχυρότερης συμμαχίας ανεπτυγμένων κρατών να ανταποκριθεί στο όραμα και την αποστολή της, όπως αυτή καθορίζεται στη Στρατηγική της Λισαβόνας, που θα καθιστούσε την ΕΕ την ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία στη βάση της έρευνας και της καινοτομίας. Εστίασε επίσης στην κριτική που ασκείται στην ΕΕ, κυρίως από τις χώρες του Νότου για την αδυναμία επίδειξης αλληλεγγύης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας υιοθετήθηκε στις αρχές της χιλιετίας, με φιλοδοξία, μέχρι το 2010, η ΕΕ να αναπτύξει μεγάλη δυναμική σε θέματα οικονομίας, στηριζόμενη στην έρευνα και καινοτομία. Μεσολάβησε όμως η οικονομική κρίση και τώρα αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και έχει αιφνιδιάσει όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Lenarcic. Δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα και καταλήξαμε σε μεσαιωνικές μεθόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι σε τέτοιες κρίσεις πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες και κυβερνήσεις, κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σε παρέμβασή της για τη δραστηριότητά της ως Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η περαιτέρω ενίσχυση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία. Αναφερόμενη στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων μεγάλης αξίας και στην επικείμενη διάθεση τεράστιων δημοσιονομικών πόρων στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη, η κα Χαραλαμπίδου προειδοποίησε για τους κινδύνους διαφθοράς, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τέτοιες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης παραμένουν εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας. Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο εξαγοράς από εγκληματικές οργανώσεις έναντι μικρού αντιτίμου νόμιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τον κίνδυνο ξεπλύματος εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα εθνικά κοινοβούλια, κατέληξε, πρέπει να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ασκούν αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στο πλαίσιο αυτό, καθιστώντας υπόλογες τις κυβερνήσεις και ότι τυχόν αποτυχία, θα προκαλέσει διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top