ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αντωνίου: «Σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα» (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Αντωνίου: «Σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα» (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προγραμματίζει την επιστροφή στις προπονήσεις για τα αναπτυξιακά τμήματα των σωματείων, στις ηλικίες Κ8, Κ10, Κ12, Κ14 και Κ16, ακολουθώντας τις οδηγίες υγείας, ασφάλειας και προστασίας. Όσο αφορά τα πρωταθλήματα ηλικιών Κ18 Ανδρών και Κ18 Γυναικών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, έχουν διακοπεί οριστικά.

Για την επανέναρξη των προπονήσεων των αναπτυξιακών τμημάτων μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΚ ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Άθως Αντωνίου:

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε τους κινδύνους και τους περιορισμούς της πανδημίας του Covid-19. Πρέπει τώρα να επαναφέρουμε πίσω στο γήπεδο με ασφάλεια τις αναπτυξιακές ηλικίες, το συντομότερο δυνατό και με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμα, ευελπιστώντας σε γρηγορότερες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε τον προγραμματισμό επανεκκίνησης, όμως ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε χρονοδιαγράμματα πριν προβούμε σε ανακοινώσεις».

Πώς είδατε αυτή την δύσκολη περίοδο;

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλο το οικοσύστημα του μπάσκετ, του αθλητισμού και της κοινωνίας μας. Κλήθηκαν πολλοί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις στον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα ο τερματισμός των πρωταθλημάτων ΟΠΑΠ Basket League και Α κατηγορίας Γυναικών στα μέσα Μαρτίου. Πιστεύαμε τότε ότι το διάστημα θα ήταν μεγάλο και θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΟΚ αξιολόγησαν πολύ σωστά την κατάσταση. Το ίδιο και οι Προέδροι των σωματείων, που είχαμε συζητήσεις πριν την κάθε οριστική ενέργεια. Ήδη δουλεύουμε για την νέα χρονιά για αυτά τα πρωταθλήματα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις. Θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Είδα επίσης μετά χαράς αρκετά σωματεία να λειτουργούν μέσω της τεχνολογίας και να προσπαθούν να διατηρήσουν ενεργούς τους αθλητές τους. Το ίδιο και οι σύνδεσμοι διαιτητών, προπονητών και οι Επιτροπές μας.  Ίσως αυτοί οι νέοι τρόποι, να είναι ένα από τα θετικά που αφήνει πίσω της η πανδημία. Ως ΚΟΚ προσπαθήσαμε επίσης με διάφορες ενέργειες να κρατήσουμε ενεργό τον κόσμο του μπάσκετ, με πάρα πολλά σεμινάρια, εκπομπές και ενέργειες όπως την αποστολή 200 μπάλων σε σπίτια παιδιών.

Με την ευκαιρία που δίνεται, θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους επιστημονικούς συνεργάτες τους, για την διαχείριση αυτού του πολύ δύσκολου θέματος. Συγχαίρω και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την ωριμότητα που επέδειξαν. Δεν ήταν ώρα για αντιπαραθέσεις και γενικά ως κοινωνία, νομίζω δείξαμε μεγάλη ωριμότητα διαχείρισης. Τα θέματα υγείας ήταν πάνω από όλα.

Έγιναν πράγματα που μας έβγαλαν από την ρουτίνα μας και δυσκόλεψαν την ζωή μας. Όμως σήμερα φαίνεται ότι εάν τηρηθούν οι κανόνες προστασίας, είμαστε κοντά στην επανέναρξη γενικότερα σαν κοινωνία.

Έγιναν κάποια λάθη, έγιναν και πάρα πολλά σωστά όμως. Καταλαβαίνουμε τον κόσμο που διαμαρτύρεται σε κάποια θέματα. Καταλαβαίνουμε και αυτούς που συζητούν γιατί να ανοίξει το ένα και να μείνει κλειστό το άλλο. Να πιστώσουμε όμως εκείνους που διαχειρίστηκαν αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση και να καταλάβουμε το πόση πίεση υπήρχε στους ώμους μιας μερίδας ανθρώπων αυτή την περίοδο. Να ευχαριστήσουμε επίσης, και νομίζω εκφράζω όλους μας, τους επαγγελματίες υγείας και αυτούς της πρώτης γραμμής τροφοδοσίας, για την μεγάλη τους προσπάθεια και ενέργεια αυτή την περίοδο».

Ποιες πιστεύετε θα πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες των σωματείων;

«Καταρχάς έχουμε ενημερώσει τα σωματεία μας για τα δεδομένα και τον στόχο, που πιστεύω απόλυτα είναι κοινός. Έχουμε επίσης προτείνει, όπως επικοινωνήσουν άμεσα με την σχολική τους εφορεία ή με τους ιδιοκτήτες άλλων ανοικτών γηπέδων, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ανοικτά γήπεδα προπονήσεων από τις 18 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου 2020, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν την πρώτη φάση προπονήσεων.

Έχουμε δει παρόμοιες λύσεις να εφαρμόζονται προσωρινά και σε άλλες χώρες, ως ενδιάμεσο στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Εννοείται ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των ανοικτών γηπέδων σε αυτή την πρώτη φάση, θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και ιδιαίτερη προσοχή στις προπονητικές μονάδες από τους προπονητές. Δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες των εξωτερικών γηπέδων το γνωρίζω, είναι όμως μια αρχή και ένα προσωρινό βήμα, το τονίζω».

Θεωρείτε ότι οι αθλητές θα επιστρέψουν στις προπονήσεις;

«Είμαι βέβαιος. Από την στιγμή που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία των σχολείων, θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αν όχι όλα τα παιδιά, θα επιστρέψουν στις προπονήσεις των ομάδων τους. Έχουμε ικανούς και πολύ εκπαιδευμένους προπονητές, που θα διαχειριστούν σωστά τις προπονήσεις των παιδιών, βάση των πρωτοκόλλων και θεωρώ ότι αυτό θα κάνει τους γονείς να νοιώσουν ασφάλεια.

Θα είμαστε σε ετοιμότητα. Αναμένουμε ότι ένας μικρός αριθμός παιδιών, μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια του, που να μην του επιτρέπουν κάποια πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι τα σωματεία θα επιδείξουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά σε αυτές τις περιπτώσεις και θα τα διαχειριστούν όπως πρέπει. Αν χρειαστεί θα παρέμβει και η ίδια η ΚΟΚ. Κανένα παιδί να μην λείπει από τις προπονήσεις του λόγο του οικονομικού. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό».

Τι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες όσο αφορά τις προπονήσεις τους;

«Από την ΚΟΚ, βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης και θα αποσταλούν άμεσα στα σωματεία πρωτόκολλά, τόσο για ανοικτό, όσο και για κλειστό χώρο, που λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα και οδηγίες ασφάλειας, υγείας και προστασίας. Σημαντικό να ακολουθηθούν στην ολότητα τους.»

Εάν το επιτρέψουν οι χαλαρώσεις, θα ολοκληρωθούν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα;

«Έχουμε αξιολογήσει τα δεδομένα του χρόνου επιστροφής και του διαστήματος που χρειάζεται για την συνέχιση και ολοκλήρωση του κάθε πρωταθλήματος και θα παρθούν σχετικές αποφάσεις για το κάθε πρωτάθλημα ξεχωριστά. Δυστυχώς τα πρωταθλήματα κ18 έπρεπε να τα διακόψουμε, λόγο των εισαγωγικών εξετάσεων τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και λόγο κατάταξης στην εθνική φρουρά. Δεν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος σε αυτές τις ηλικίες με οποιοδήποτε σενάριο.

Για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, εναλλακτικά, εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την κανονική ολοκλήρωση κάποιου πρωταθλήματος, υπάρχει πλάνο για διαφοροποίηση τους, με λιγότερους αγώνες».

Ποιος είναι ο στόχος της ΚΟΚ την δεδομένη στιγμή, σε σχέση με τις ηλικίες αυτές;

«Ο στόχος όμως είναι η επιστροφή στις προπονήσεις το συντομότερο και λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια αθλητών και προπονητικών επιτελείων, τις οδηγίες της κυβέρνησης και των ειδικών, και πραγματοποίηση αγώνων ή εναλλακτικά αριθμού αγώνων, μέχρι την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, μετά από ικανοποιητικό χρόνο προπονήσεων που θα δοθεί.

Δεν είναι πρώτη προτεραιότητα οι αγώνες αυτή την στιγμή, αλλά η επαναφορά των σωματείων και των ομάδων τους σε κανονική λειτουργία το συντομότερο δυνατό. Αν μπορέσουμε να έχουμε και όλους τους αγώνες ή ένα πιο μικρό αριθμό, ακόμα καλύτερα».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τα σωματεία όσο αφορά τα αναπτυξιακά τμήματα;

«Με βάση τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, υπάρχουν σήμερα τα ακόλουθα δεδομένα:

1. Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών, από τις 18 Μαΐου 2020.

2. Επανέναρξη λειτουργίας σχολείων (εκτός 3ης λυκείου που ξεκινάει νωρίτερα, από τις 21 Μαΐου 2020, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό

3. Δικαίωμα για πραγματοποίηση αγώνων σε ανοικτά γήπεδα χωρίς φιλάθλους, από τις 9 Ιουνίου 2020 (αφορά τα αθλήματα ανοικτού χώρου)

4. Δικαίωμα λειτουργίας κλειστών γυμναστηρίων επομένως και κλειστών γηπέδων ως μεταφράζεται/συνεπάγεται και έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις, από τις 9 Ιουνίου 2020

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, τα σωματεία θα μπορούν από τις 18 Μαΐου να πραγματοποιούν τις προπονήσεις τους σε ανοικτά γήπεδα και από τις 9 Ιουνίου στα γυμναστήρια, δηλαδή και στα κλειστά γήπεδα, με περιορισμούς και στις 2 αυτές φάσεις».

Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα και οι ημερομηνίες;

«Προτιμώ να μιλάμε ως σαν να μην έχει παρέλθει εντελώς ο κίνδυνος. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, για να μην χαθεί ότι κερδήθηκε με στερήσεις την περασμένη περίοδο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στην συνέχεια τα μέτρα προστασίας του Υπουργείου Υγείας και όσο αφορά τα αθλήματα, τις κατευθύνσεις των αρμόδιων Ομοσπονδιών που θα είναι σε επαφή με τον ΚΟΑ.

Τονίζεται πως τα δεδομένα αλλάζουν, σύμφωνα και με την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Εννοείται επίσης ότι υπάρχει επικοινωνία από την ΚΟΚ με τις αρμόδιες αρχές για διευκρινήσεις διαφόρων θεμάτων που απασχολούν.

Ελπίδα όλων είναι όπως εξελιχθεί καλύτερα από ότι αναμένεται η αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρξουν συντομότερα οι ανάλογες χαλαρώσεις, π.χ. να μπορούν να μπουν σε κλειστό γήπεδο νωρίτερα, όμως την δεδομένη στιγμή ισχύουν τα πιο πάνω.

Η ΚΟΚ έχει ενημερώσει τα σωματεία της, ότι παραμένει στην διάθεση τους για οποιαδήποτε βοήθεια αυτή την περίοδο, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν την δραστηριότητα τους. Σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Πηγή: ΚΟΚ

The post Αντωνίου: «Σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα» (ΔΗΛΩΣΕΙΣ) appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Αυτά μπορεί να προκύψουν με πτήσεις και αποσκευές – Η αποζημίωση ανά χιλιόμετρα και τα δικαιώματα του καταναλωτή

Μπάνιο στη θάλασσα: Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό - Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Νοθευμένα ποτά, ουσίες και μύθοι - Η νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια του ΟΠΕ

Πυρκαγιά στον Άγιο Συλά: Επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

«Ξάφριζαν» αυτοκίνητα στην Αγία Νάπα - Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα

Μικρούτσικος: Τα έχωσε άγρια στην Κύπρια παίκτρια του Tv Queen για ρατσιστική συμπεριφορά



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την CPP για Βασιλικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την CPP για Βασιλικό»

Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την κινεζική κρατική εταιρεία (CPP) όσον αφορά το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top