ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τσιούτης: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορεί να γίνει η δεύτερη χαλάρωση μέτρων - Χρειάζεται προσοχή

Τσιούτης: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορεί να γίνει η δεύτερη χαλάρωση μέτρων - Χρειάζεται προσοχή

Την άποψη του εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που καταγράφονται, αν δεν υπάρξει ανατροπή, μπορεί να γίνει η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιούτης είπε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σε καλά χαμηλά επίπεδα, όπως τις προηγούμενες ημέρες. «Αν και είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα της φάσης αποκλιμάκωσης, δεν έχουμε δει κάποια ανοδική τάση, κάποια έξαρση κρουσμάτων, τα οποία είναι θετικά ευρήματα», σημείωσε.

Αναμένουμε, είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα την πορεία της επιδημίας στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης ούτως ώστε να μπορούμε να περάσουμε με ασφάλεια στην δεύτερη φάση.

Ερωτηθείς τι είναι ανησυχητικό σε αυτή την δεδομένη στιγμή, ο κ. Τσιούτης είπε πως το γεγονός ότι η κινητικότητα αυξήθηκε και οι μετακινήσεις έχουν χαλαρώσει, πάντα δημιουργούν τον κίνδυνο να δούμε κάποια άνοδο των κρουσμάτων.

Ωστόσο, σημείωσε, έχουμε θέσει ως Επιστημονική Επιτροπή μια σειρά από επιδημιολογικούς δείκτες βάση των οποίων αξιολογούμε αντικειμενικά την πορεία της επιδημίας και σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς τους δείκτες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου θα αξιολογήσουμε κατά πόσο κάποιες άρσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή αν θα χρειαστεί να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία άρσης των μέτρων, θα είναι η σύσκεψη της Παρασκευής της Επιστημονικής Επιτροπής στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Θα γίνει μια αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, μια συζήτηση από συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία μπορεί να έχουν βρεθεί αυτές τις ημέρες και σίγουρα μια συζήτηση βήμα προς βήμα για τα σημεία της δεύτερης φάσης και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως επίσης, και τι συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει πλέον να ληφθούν ανάλογα με τον χώρο ή την διαδικασία που θα συμπεριληφθεί στην επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιούτης.

Ο κόσμος είναι προσεκτικός

Ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ως επί το πλείστον πειθαρχημένος. «Έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Έχουν γίνει αρκετές συστάσεις, όμως φαίνεται ότι ο κόσμος στην νοοτροπία του έχει θέσει ως μέλημα του να προσέχει και είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Απρίλιο και είχαμε τόσο επιτυχή έλεγχο της επιδημίας σε μερικές εβδομάδες. Όντως ο κόσμος είναι προσεκτικός. Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας με τις αποστάσεις, την τακτική υγιεινή και φαίνεται ότι ο Κύπριος προσέχει», είπε.

Χρειάζεται προσοχή στα σχολεία

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι τα σχολεία είναι ένας ευαίσθητος χώρος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Δεν με φοβίζει γιατί έχουν οργανωθεί καλά οι διάφορες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι. Φαίνεται ότι η συχνότητα του ιού στα παιδιά στην Κύπρο και σύμφωνα με ευρήματα από μελέτες του εξωτερικού είναι αρκετά χαμηλή. Άρα ξεκινάμε σε πολύ καλή βάση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσει η στενή επιτήρηση και σε περίπτωση που βρεθούν κάποια κρούσματα ή κάποια άλλα προβλήματα, οι διάφορες διαδικασίες που έχουμε θέσει θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή για έλεγχο και για περαιτέρω πρόληψη μετάδοσης», σημείωσε.

Τα μέτρα για αεροδρόμια και οδοφράγματα
-----
Σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και των οδοφραγμάτων, ο κ. Τσιούτης είπε πως υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Όσον αφορά τα αεροδρόμια επεσήμανε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα αν και έχουμε καταρτήσει ένα σχετικό χάρτη από διαδικασίες και πρωτόκολλα. Πιστεύω ότι και με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε και από άλλες χώρες και με την συμβολή όλων των φορέων που εμπλέκονται θα καταρτίσουμε τα κατάλληλα μέτρα και διαδικασίες ούτως ώστε όταν θεωρηθεί και από την κυβέρνηση ασφαλές και κατάλληλο να μπορούν να ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και πρωτόκολλα».

Νέο κύμα το Φθινόπωρο

Ο Καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. «Αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί ούτε το Καλοκαίρι ούτε τον επόμενο Χειμώνα και γι αυτό όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουμε τώρα είναι μέτρα που θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κάτω από οποιαδήποτε φάση χαλάρωσης», τόνισε.

Είπε ότι τα μαθηματικά μοντέλα και οι διάφορες επιστημονικές προβλέψεις δείχνουν ότι το πιθανότερο, το Φθινόπωρο θα έχουμε νέο κύμα όχι μόνο κορωνοϊού αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

«Το τι κάνουμε τώρα και ότι μαθαίνουμε ενισχύει την ετοιμότητα μας για ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος και η έκταση αλλά το θετικό είναι ότι θα έχουμε πολλή μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση. Πιθανά και η ιατρική τεχνολογία να μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο μέχρι τότε όσον αφορά σε κατάλληλες θεραπείες ίσως και εμβόλια. Το ύψος του δεύτερου κύματος είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η επιδημία θα καταλαγιάσει το Καλοκαίρι, είπε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα περιορίσουν την μετάδοση.

«Ο ιός φαίνεται από στοιχεία και από τον ιό SARS ότι έχει κάποια ευαισθησία σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Έχουμε κάποια στοιχεία ήδη από πειραματικές μελέτες που μας δείχνουν πόσο ευαίσθητος είναι σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως δεν έχουμε κάποιο λόγο να πιστεύουμε ότι το Καλοκαίρι θα αλλάξει, θα επηρεαστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού», συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top