Σε ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία της νόσου COVID-19 προκαλεί σημαντικές απώλειες ζωών, απειλεί τον βιοπορισμό ανθρώπων και την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της υγείας προς την κατεύθυνση των παγκόσμιων στόχων ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας για το 2020, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Τετάρτη.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο ζούνε πιο πολύ και έχουν καλύτερη υγεία. Τα κακά νέα είναι ότι ο ρυθμός της προόδου είναι πολύ αργός για να ανταποκριθεί στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα εκτροχιαστεί ακόμη περισσότερο από την COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.
Η πανδημία, πρόσθεσε, «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε εύρωστα συστήματα υγείας και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ως την καλύτερη προστασία εναντίον πανδημιών όπως η COVID-19, και εναντίον πολλών άλλων απειλών για την υγεία που αντιμετωπίζουν άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε μέρα. Τα συστήματα υγείας και η ασφάλεια υγείας είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».
Οι Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας του ΠΟΥ, ένας ετήσιος έλεγχος της υγείας στον κόσμο, αναφέρονται στην πρόοδο που επιτυγχάνεται σε μια σειρά σημαντικών δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, αναδεικνύοντας ορισμένα σημαντικά μαθήματα σε σχέση με την επίτευξη προόδου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κενών που πρέπει να καλυφθούν, αναφέρεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το προσδόκιμο ζωής και το υγιές προσδόκιμο ζωής έχουν αυξηθεί, αλλά άνισα.
Η μεγαλύτερη πρόοδος καταγράφεται στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 21% ή έντεκα ετών μεταξύ 2000 και 2016, σε σχέση με μια αύξηση 4% ή τριών ετών σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος.
Όπως προστίθεται μια από τις κινητήριες δυνάμεις της προόδου σε πιο φτωχές χώρες ήταν η βελτίωση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες για την πρόληψη και θεραπεία του HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης, καθώς και αριθμού άλλων τροπικών ασθενειών που έχουν παραμεληθεί όπως η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας. Άλλος παράγοντας ήταν η βελτίωση της περίθαλψης μητέρων και παιδιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ η παιδική θνησιμότητα μεταξύ 2000 και 2018.
Αλλά σε ένα αριθμό περιοχών, η πρόοδος καθυστερεί. Η κάλυψη με εμβολιασμούς αυξήθηκε αμυδρά τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν φόβοι ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην καταπολέμηση της ελονοσίας μπορεί να ανατραπεί. Συμπληρώνεται ότι υπάρχει γενικά έλλειψη υπηρεσιών εντός και εκτός του συστήματος υγείας για την πρόληψη και την θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και εγκεφαλικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το 2016 το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως είχε ως αιτία του μη μεταδιδόμενες ασθένειες, με την πλειοψηφία των 15 εκατ. πρόωρων θανάτων ή 85% να είναι σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.
«Αυτή η ανομοιογενής πρόοδος αντικατοπτρίζει ευρέως τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημειώνεται.
Το 2017, μόνο μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού παγκόσμιου πληθυσμού μπόρεσε να λάβει απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Η κάλυψη υπηρεσιών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παραμένει πολύ χαμηλότερη από αυτήν σε πιο πλούσιες χώρες, όπως και η πυκνότητα του ανθρώπινου δυναμικού υγείας. Σε πάνω από 40% όλων των χωρών, υπάρχουν λιγότεροι από 10 γιατρούς ανά 10.000 ανθρώπους. Πάνω από 55% των χωρών έχουν λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες ανά 10.000 ανθρώπους.
Η αδυναμία να πληρωθεί η ιατρική περίθαλψη αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλούς.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες τάσεις, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2020, γύρω στους 1 δισεκατ. άνθρωποι, γύρω στο 13% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ξοδέψουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού του νοικοκυριού τους για την ιατρική περίθαλψη. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.
«Η πανδημία της COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη για προστασία των ανθρώπων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στην υγεία, καθώς και για προώθηση μια καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και την προώθηση υγειών πληθυσμών μέσω πολυτομεακών παρεμβάσεων όπως η βελτίωση της βασικής υγιεινής για να μην χρειάζονται οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας», ανέφερε η Βοηθός Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ. Σαμίρα Άσμα.
Το 2017, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού (55%) εκτιμάται ότι δεν είχε πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής και πάνω από το ένα τέταρτο (29%) δεν είχε πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Τον ίδιο χρόνο, δύο στα πέντε νοικοκυριά παγκοσμίως (40%) δεν είχαν βασικές διευκολύνσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στο σπίτι τους.
Τα Παγκόσμια Στατιστικά Στοιχεία Υγείας σημειώνουν επίσης την ανάγκη για πιο πολλά στοιχεία και βάσεις δεδομένων υγείας. «Η ανομοιογενής δυνατότητα συγκέντρωσης και χρήσης ορθών, έγκαιρων και συγκρίσιμων στατιστικών υγείας, υποσκάπτει την δυνατότητα των χωρών να κατανοήσουν τις τάσεις υγείας του πληθυσμού, να αναπτύξουν κατάλληλες πολιτικές, να διαθέσουν πόρους και να αποφασίσουν την προτεραιότητα που θα δοθεί στις παρεμβάσεις τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Για σχεδόν το ένα πέμπτο των χωρών, πάνω από τους μισούς δείκτες δεν έχουν πρόσφατα πρωτογενή ή άμεσα υποκείμενα δεδομένα, η οποία αποτελεί ακόμη μια τεράστια πρόκληση για να μπορέσουν οι χώρες να προετοιμαστούν, να προλάβουν και να ανταποκριθούν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας όπως η πανδημία της COVID-19 η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γι αυτό, αναφέρεται, ο ΠΟΥ παρέχει υποστήριξη σε χώρες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελέγχου και των συστημάτων δεδομένων και πληροφοριών υγείας έτσι ώστε να καταγράφουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να διαχειρίζονται βελτιώσεις.
«Το μήνυμα από αυτή την έκθεση είναι σαφές: Καθώς ο κόσμος μάχεται την πιο σοβαρή πανδημία εδώ και 100 χρόνια, μόλις μια δεκαετία πριν το χρονοδιάγραμμα για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρέπει να ενεργήσουμε μαζί για να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και να επικεντρωθούμε στους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας έτσι ώστε να απαλείψουμε τις τεράστιες ανισότητες οι οποίες υπαγορεύουν ποιος ζει μια μακρά και υγιή ζωή και ποιος όχι», πρόσθεσε η κ. Άσμα.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις