Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με Covid-19 που λαμβάνουν το φάρμακο κατά της ελονοσίας, την υδροξυχλωροκίνη, για σοβαρές παρενέργειες, ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τονίζοντας την ανάγκη για αναλυτικά κλινικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους.
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα σταμάτησαν τη χρήση του φαρμάκου, το οποίο προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19.
Η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο ακολούθησαν την απόφαση που πήρε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναστείλει μια μεγάλη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό. Ορισμένες μελέτες παρατήρησης - που θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες - συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και αρρυθμίας σε ασθενείς με κορονοϊό. Όμως, η ιατρική κοινότητα περιμένει αποτελέσματα από επιστημονικές δοκιμές με υψηλά πρότυπα.
"Είναι σημαντικό να μπορούν να ολοκληρωθούν σωστά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με προσαρμογές όπως απαιτείται, για τη δημιουργία των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων για την Covid-19", ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές περιλαμβάνουν τη σύγκριση φαρμάκων με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), και ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς γνωρίζουν ποιος παίρνει τι. Ο EMA επανέλαβε τη στάση του ότι, ενώ διεξάγονται περαιτέρω αναλύσεις, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλινικές δοκιμές ή σε εθνικά προγράμματα χρήσης έκτακτης ανάγκης υπό στενή παρακολούθηση για ασθενείς με Covid-19. Το φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου.
Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων, μικρή αύξηση των θανάτων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 232.248. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.229 Παράλληλα, 152.844 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 231.732 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.142 άνθρωποι, ενώ 150.604 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 87 άνθρωποι και καταγράφηκαν 516 νέα κρούσματα. 2.240 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Στο μεταξύ 475 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 7.094 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 38.606 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 77 λιγότεροι άνθρωποι. Οι νεκροί είναι 17 περισσότεροι, ενώ θεραπεύθηκαν 1.263 λιγότεροι άνθρωποι.
Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, οι θετικοί στον ιό είναι 230 λιγότεροι, αλλά οι εισαχθέντες ασθενείς στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 82. Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές αν στις 3 Ιουνίου η κυβέρνηση της Ρώμης θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση από την Λομβαρδία και από άλλες περιφέρειες του ιταλικού βορρά, όπως τη Λιγουρία και το Πεδεμόντιο, προς όλη την υπόλοιπη χώρα.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα το ερχόμενο φθινόπωρο να σημειωθεί νέα διάδοση του κορονοϊού, μαζί με άλλους ιούς οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των ασθενών". "Πρόκειται για μια αντικειμενική πρόβλεψη, βάσει των μέχρι τώρα γνώσεών μας", πρόσθεσε ο Μπρουζαφέρο.
ΗΠΑ: Νοσοκομεία σταματούν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, μετά τις μελέτες που έδειξαν ότι ίσως αυξάνει τη θνησιμότητα
Αμερικανικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν σήμερα ότι διακόπτουν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, του ανθελονοσιακού φαρμάκου που προκρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως θεραπεία για την ασθένεια Covid-19, αφού μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν είναι αποτελεσματικό και μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Οι αρχικές ελπίδες για αυτό το παλιό φάρμακο βασίστηκαν εν μέρει σε εργαστηριακά πειράματα αλλά και στις αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όμως η αποτελεσματικότητά του μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους και τουλάχιστον δύο μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Πολλά νοσοκομεία που πριν από δύο μήνες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι χρησιμοποιούν συχνά την υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με Covid-19, τώρα σταμάτησαν.
Οι παραγγελίες έχουν μειωθεί στο ένα δέκατο σε σύγκριση με τα τέλη Μαρτίου -όταν είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους- και την περασμένη εβδομάδα έφταναν τα περίπου 125.000 δισκία, σύμφωνα με την Vizient Inc, μια εταιρεία αγοράς φαρμάκων που εξυπηρετεί σχεδόν τα μισά αμερικανικά νοσοκομεία. Η σημαντική μείωση στη χρήση του είναι μια ένδειξη ότι η Αμερικανοί γιατροί δεν πιστεύουν πλέον ότι τα πιθανά οφέλη του υπερέχουν του κινδύνου.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την εβδομάδα απαγόρευσαν η χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.
Ο Δρ. Τόμας ΜακΤζίν, αναπληρωτής αρχίατρος του Northwell Health, του μεγαλύτερου συστήματος υγείας στη Νέα Υόρκη, είπε στο Reuters ότι αποφάσισε να σταματήσει τη συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης στα 23 νοσοκομεία του στα μέσα Απριλίου, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά δεδομένα.
Σουηδία: Η αντιπολίτευση θέλει να συσταθεί επιτροπή που θα διερευνήσει τη διαχείριση της κρίσης Covid-19
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της σουηδικής αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα να συσταθεί, πριν από το καλοκαίρι, μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19 από τη Σουηδία. Αν και έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης μιας τέτοιας επιτροπής, ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν θεωρεί πως η επιτροπή αυτή δεν θα είναι λειτουργική, παρά μόνο εάν τελειώσει η πανδημία.
"Πολλά κόμματα συμφωνούν με εμάς στο γεγονός ότι αυτή η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί όσο το δυνατό συντομότερα κι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το τέλος της κρίσης", απάντησε από την πλευρά του, ενώπιον δημοσιογράφων, ο Ουλφ Κρίστερσον, ο επικεφαλής του κόμματος Moderates, που ζήτησε τη σύσταση της επιτροπής μαζί με τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Σήμερα, ο απολογισμός της νόσου Covid-19 αυξήθηκε σε 4.350 νεκρούς (σε σύνολο 36.476 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), με τα 3/4 των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι ασθενείς δομών φροντίδας και νοσούντες που παρέμειναν στα σπίτια τους.
Η ερευνητική επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει αυτήν τη διάσταση, αλλά και την οικονομική απάντηση στην κρίση του νέου κορωνοϊού ή ακόμα και τη βραδύτητα, λόγω γραφεικοκρατικών εμποδίων, με την οποία ο αριθμός των τεστ αυξήθηκε (30.000 την εβδομάδα στα τέλη Μαϊου, ενώ υπήρχαν δυνατότητες για 100.000).
Αυστρία: Τα βήματα χαλάρωσης δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις τονίζει ο υπουργός Υγείας
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί αρνητικές συνέπειες από τα αρχικά βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τόνισε σε δηλώσεις του το απόγευμα στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ. Εως τώρα στη δεύτερη φάση - που αποτέλεσε, όπως είπε, ένα "μικρό πείραμα" -- έχουν γίνει τέσσερα μεγαλύτερα βήματα ανοίγματος, για παράδειγμα όσον αφορά τους περιορισμούς εξόδου και το άνοιγμα των σχολείων.
Ο υπουργός Υγείας, συνοψίζοντας τους αριθμούς, ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν τώρα 360.000 νεκροί, 176.000 από αυτούς στην Ευρώπη και επισήμανε πως στην Αυστρία, τα κατάλληλα μέτρα ελήφθησαν στην πρώτη φάση την κατάλληλη στιγμή, τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν μόνον 27 νέα κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα ανάρρωσαν 61 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχονταν σε 16.575 και σε 15.347 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί, οι νοσούντες από κορονοϊό σε όλη την χώρα είναι 640, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο ανέρχονται σε 103 και από αυτούς οι 25 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στην Αυστρία, έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού 638 άνθρωποι, ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 434.302 διαγνωστικά τεστ.
Δανία: Η Δανία ανοίγει τα σύνορά της στους Γερμανούς, Νορβηγούς και Ισλανδούς
Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανοίγει, στις 15 Ιουνίου, τα σύνορά της για τους πολίτες της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, μεταθέτοντας για το τέλος του καλοκαιριού την είσοδο στο έδαφός της των υπηκόων άλλων χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας.
"Υπολογίζουμε το άνοιγμα για άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν και της Βρετανίας στο τέλος του καλοκαιριού", είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Για την είσοδο στη Δανία, οι τουρίστες από τη Γερμανία, την Ισλανδία κα τη Νορβηγία θα πρέπει να παρουσιάζουν μια βεβαίωση διαμονής ή το έγγραφο της κράτησης σε ξενοδοχείο ή κάμπινγκ για τουλάχιστον 6 συνεχόμενες νύχτες. Ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση στην Κοπεγχάγη για τους τουρίστες, που θα μπορούν να την επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, προειδοποιούν οι αρχές.
Το εν λόγω μέτρο ελήφθη για να "διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο ρυθμός" μετάδοσης του ιού, εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Θέλουμε να αποφύγουμε μια ευρεία μόλυνση", υπογράμμισε. Διαγνωστικά τεστ θα προτείνονται στους τουρίστες κατά την είσοδό τους στη Δανία και στις περιοχές, όπου θα παραθερίζουν. Το 2019, οι Γερμανοί αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% του συνόλου των ξένων επισκεπτών, σε σχέση με τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, και οι Νορβηγοί, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν εξοχικά στη Δανία, το 8%. Από τη 15η Ιουνίου, οι Δανοί θα μπορούν να μεταβαίνουν στη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Γερμανία, ενώ τα μη απαραίτητα ταξίδια σε άλλες χώρες δεν συστήνονται.
Νότια Αφρική: Οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων, γιατί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και οι ενώσεις δημοσίων υπαλλήλων της Νότιας Αφρικής προέτρεψαν σήμερα τα μέλη τους να αψηφήσουν την εντολή της κυβέρνησης και να μην επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στα σχολεία, επειδή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεν διαθέτουν τον αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφάλεια των δασκάλων και των μαθητών.
Η Νότια Αφρική θα επανεκκινήσει την οικονομία της την 1η Ιουνίου, έπειτα από δύο μήνες καραντίνας που ενέτεινε την ύφεση και άφησε άνεργους χιλιάδες ανθρώπους. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επέβαλε τα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας ώστε να μην φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα, όπως εκείνα που αντιμετώπισαν ορισμένες χώρες της Δύσης. Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί περισσότερα από 27.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 αλλά μόνο 577 θάνατοι.
Η υπουργός Στοιχειώδους Εκπαίδευσης κντζι Μοτσέκγκα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν αλλά μόνο για τους μαθητές που φοιτούν στην τελευταία τάξη του δημοτικού και του λυκείου (7η και 12η αντίστοιχα). "Το εκπαιδευτικό σύστημα (...) δεν είναι έτοιμο για το άνοιγμα των σχολείων. Αν δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα ο προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκες και αντισηπτικά) είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να τον έχουν όλα τα σχολεία την Δευτέρα", ανέφεραν τα συνδικάτα στην κοινή ανακοίνωσή τους. "Καλούμε επομένως όλα τα σχολεία (...) να μην ξανανοίξουν μέχρι να παραδοθούν αυτά τα αδιαπραγμάτευτα είδη", πρόσθεσαν.
Βέλγιο: Ρομπότ Covid-19 επιστρατεύτηκαν σε νοσοκομεία του Βελγίου
----------------------------
Ρομπότ που μιλούν περισσότερες από 53 γλώσσες, εντοπίζουν τον πυρετό και εξακριβώνουν εάν οι άνθρωποι φοράνε σωστά τις μάσκες τους, επιστρατεύτηκαν στο Βέλγιο πραγματοποιώντας ελέγχους σε νοσοκομεία και καταστήματα. Οι άνθρωποι, που θα φθάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας από την Τρίτη, θα απαντούν σε ερωτήσεις διαδικτυακά ή σε ένα διαδραστικό περίπτερο. Το ρομπότ θα σκανάρει τον κώδικα QR, θα ελέγχει τις απαντήσεις τους, θα μετράει τη θερμοκρασία τους και θα διαπιστώνει εάν οι φοράνε σωστά τη μάσκα τους.
Ο Φαμπρίς Γκοφάν, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας Zorabots, είπε πως τα ρομπότ του χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ξενοδοχεία από το 2013, όμως τώρα βρήκε για εκείνα έναν νέο ρόλο. Τα ρομπότ του θα διεξάγουν τεστ για την COVID-19, όμως θα μπορούσαν να παράσχουν χρήσιμες ενδείξεις. "Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του ρομπότ... είναι ότι μπορεί να κινηθεί, να προσεγγίσει ανθρώπους, μπορεί και μιλάει σε ανθρώπους και μάλιστα στη μητρική γλώσσα τους. Μιλάει πάνω από 53 γλώσσες", σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters TV.
Ο Μίκαελ Βανμέχελεν, διευθυντής στο νοσοκομείο, εξήγησε ότι εάν κάποιος εκδηλώνει συμπτώματα πυρετού θα μπορεί να οδηγηθεί από το ρομπότ, ένα μηχάνημα που δεν απαιτεί επαφή, σε κάποιον απομονωμένο χώρο. Το νοσοκομείο δέχεται περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα και αναμένεται να επιτρέψει ξανά τα επισκεπτήρια από την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ζωή στο Βέλγιο επιστρέφει σε σχετική κανονικότητα μετά την καραντίνα για τον νέο κορωνοϊό. Από την πλευρά του, ο Γιαν Μπούσελς, επικεφαλής της digitopia, που ανέπτυξε το λογισμικό, εξήγησε πως το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει αναλαμβάνοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες και επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να επικεντρωθεί στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Το ρομπότ μπορεί επίσης να μάθει να κάνει μια δουλειά, τόνισε. Τα ρομπότ, που κοστίζουν 30.000 ευρώ, έχουν πουληθεί επίσης σε κλινικές στη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τη Ρουάντα.
Γαλλία: Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 6 Ιουλίου
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ξανανοίξει τις πύλες του για το κοινό την 6η Ιουλίου, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων καραντίνας στη Γαλλία, που είχαν επιβληθεί λόγω του νέου κορωνοϊού. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, το δημοφιλέστερο μουσείο της Γαλλίας επισημαίνει πως το σύστημα κρατήσεων και η σήμανση με πινακίδες θα επιτρέψουν στο να προσφερθούν στους επισκέπτες οι μέγιστες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, κατά την ξενάγησή τους. Θα ζητείται από τους τουρίστες να φοράνε μάσκα και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
"Ακόμα κι αν ήταν δυνατόν να ανακαλύψει κανείς τους θησαυρούς του Λούβρου μέσω ψηφιακής ξενάγησης, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αίσθημα του να στέκεσαι μπροστά από ένα έργο τέχνης. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των μουσείων", είπε ο διευθυντής του Ζαν Λικ Μαρτινέζ. Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαίου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 14,1 εκατομμύρια για όλο το 2019. Ο αριθμός των ψηφιακών επισκεπτών ανά ημέρα στον ιστότοπο αυξήθηκε σε περίπου 330.000, με μια κορύφωση 400.000, σε σύγκριση με περίπου 40.000 επισκέπτες ημερησίως πριν από την κρίση του νέου κορωνοϊού.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις