Συνεργασία με Ιταλία στις δραστηριότητες Αν. Μεσογείου ζήτησε ο Τσαβούσογλου από ντι Μάγιο.
Συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι “η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας”, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε “τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο”. “Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”. Πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός είπε ότι “χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία”. Ανέφερε ότι “αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της”. “Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές”, ανέφερε.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ”.
“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα. Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε. Έπαιξε ένα εξισορροπητικό ρόλο. Δεν στήριξε τον πραξικοπηματία Χαφτάρ όπως κάποιες χώρες της ΕΕ αλλά κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός και την πολιτική διαδικασία. Και από εδώ και πέρα στις διμερείς ή τριμερείς μας προσπάθειες θέλουμε να δούμε και την Ιταλία, δηλαδή σε αυτές τις προσπάθειες να τις συνεχίσουμε μαζί”, ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης”. “Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη. Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”, ανέφερε.
Συνεχίζοντας είπε ότι “και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου). Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα”. “Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι “από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα”.
Από την πλευρά του Λούτζι ντι Μάγιο είπε ότι “η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας”, προσθέτοντας: “εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)”.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι “στο μεταναστευτικό εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο της διακήρυξης του Μαρτίου του 2016”.
“Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία. Οι ενεργειακές πηγές μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της περιοχής. Αλλά μόνο αν υπάρχει μια θετική προσέγγιση, χάρη σε αυτό θα έχουμε συνέχεια και ισορροπία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων πιστεύουμε”, ανέφερε.
Καταλήγοντας είπε ότι "ως Ιταλία και ως χώρα μέλος της ΕΕ, ως μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, στηρίζουμε τη διευκόλυνση κάθε διαδικασίας διαλόγου. Χάρη σε αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά τονίζουμε την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο”.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να μην έχουμε σύνορα με την Ιταλία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ωστόσο ως δύο σημαντικές χώρες της Μεσογείου μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί για την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου”. “Και η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας. Επιπλέον εμείς πάντοτε στηρίξαμε το διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο. Η δική μας αντίδραση μέχρι σήμερα ήταν απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για αποκλεισμό της Τουρκίας. Δηλαδή για να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για να αποκλείσουν την Τουρκία, κάναμε κι εμείς μονομερή βήματα. Αλλιώς έχουμε πει σε όλους ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι είναι έτοιμοι για αυτό τον διαμοιρασμό... Γι αυτό εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία στο θέμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε εταιρείες, έχουμε την κρατική εταιρεία πετρελαίου, η Ιταλία έχει την ΕΝΙ. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τα Υπουργεία Ενέργειάς μας”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο είναι ωφέλιμο να συνεργαστούμε και για τη σταθερότητα της Λιβύης. Τον πιο μεγάλο αντίκτυπο της κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να τον έχουν η Μάλτα και η Ιταλία. Ως οι πιο κοντινές χώρες στο βορρά”.
Στο ίδιο ερώτημα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια κατάσταση που δεν προχωρά και που θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή”. “Αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της. Επομένως μπορεί να αυξηθεί η ποιότητας ζωής, αυτό ισχύει για όλη την περιοχή. Στόχος είναι να εξορυχτούν αυτές οι πηγές και να τύχουν εκμετάλλευσης για να αυξηθεί η ευημερία. Κι εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές”, ανέφερε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πληθωρισμός: Μειώσεις σε καύσιμα και ρεύμα, αυξήσεις σε γεωργικά προϊόντα τον Οκτώβριο
• Για καφέ πήγαν ΠτΔ και Ερντογάν – Η «μπερδεμένη» συνομιλία - Όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
• Έκλεψαν αρμόνιο μεγάλης αξίας από μουσικό σε μπαράκι - «Έκαψε» μαρτυρία 30χρονο
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις