ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντησης Μισέλ - Χότι: Μεταρρυθμίσεις και διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στο επίκεντρο

Συνάντησης Μισέλ - Χότι:  Μεταρρυθμίσεις και διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στο επίκεντρο

Η μεταρρυθμιστική πορεία του Κοσόβου με έμφαση στο κράτος δικαίου, ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας υπό την ΕΕ και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξετάστηκαν σε σημερινή συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβδουλά Χότι.

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε την έντονη ανανεωμένη εστίαση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία αποδεικνύεται και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ της 6ης Μαΐου η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου τη σαφή υποστήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Καθώς η αξιοπιστία αυτής της δέσμευσης εξαρτάται επίσης από την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη μεταρρυθμιστική πορεία του Κοσσυφοπεδίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή του κράτους δικαίου.

"Καλωσορίζω ότι η πρώτη ξένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντησή μας τόνισα την επείγουσα ανάγκη για πρόοδο στον Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο πρόσφατος διορισμός του πρέσβη Μίροσλαβ Λαϊκάκ ως Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για το Βελιγράδι και το διάλογο με την Πρίστινα δείχνει την εστίαση της ΕΕ σε αυτόν τον διάλογο, του οποίου η επανάληψη προγραμματίζεται τώρα για τον Ιούλιο του 2020 στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την πανδημία Covid-19. Ο Πρόεδρος Μισέλ επεσήμανε το πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Κόσοβο το οποίο περιλαμβάνει μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή 100 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων και 68 εκατομμύρια βοήθεια για ανάγκες υγείας και κοινωνική και οικονομική αντίδραση.

Όσον αφορά το κατηγορητήριο που έχει κατατεθεί κατά του Προέδρου Χασίμ Θάτσι, η ΕΕ δεν σχολιάζει τις διαδικασίες της εισαγγελικής υπηρεσίας. "Είναι σημαντικό το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα να είναι σε θέση να συνεχίσει να κάνουν το έργο του ανεξάρτητα, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση", σημείωσε ο Πρόεδρος Μισέλ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top