Επικοινωνία με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη είχε η ιστοσελίδα μας με σκοπό την ενημέρωση της αξιολόγησης της επιστημονικής ομάδας, την ενδεχόμενη κάθοδο Βρετανών τουριστών από την 15η Ιουλίου, τα κρούσματα επαναπατρισθέντων αλλά και διευκρινίσεις για την ανησυχία μερίδας πολιτών για το άνοιγμα οδοφραγμάτων και αεροδρομίων.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Αναφορικά με τη δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού κυρίου Σάββα Περδίου στην αγγλική εφημερίδα “Sun” ότι η Κύπρος μπορεί να υποδεχτεί τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε πως εάν μετά τις νέες χαλαρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρουσιαστεί έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων τότε μπορεί να ξεκινήσει μια ελεγχόμενη κάθοδος στο νησί μας.
Ανέφερε πως αν τοποθετηθεί στην κατηγορία Β’ τότε άπαντες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξη τους δηλώνοντας πως σε περίπτωση που ταξιδέψουν χωρίς να το έχουν εξασφαλίσει, θα υποβάλλονται σε τεστ στο αεροδρόμιο και θα τίθενται σε αναγκαστικό περιορισμό για 24 ώρες μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Στο σενάριο που βρεθεί κάποιος θετικός στον ιό θα οδηγείται απευθείας σε ξενοδοχείο καραντίνας ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίζει κανονικά τις διακοπές του. Άλλωστε όπως μας ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης είναι αρκετά πιο περίπλοκη η διαδικασία διενέργειας τεστ στο εσωτερικό (σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο) αφού δεν υπάρχουν ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και άπαντες οφείλουν να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας (NHS).
Ερωτήσαμε κατά πόσο είναι απόλυτα αξιόπιστο το τεστ που διενεργείται στα αεροδρόμια και παραδέχθηκε πως υπάρχει πιθανότητα κάποιος που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της λοίμωξης να παρουσιαστεί αρνητικός στο τεστ και να θετικοποιηθεί λίγες μέρες αργότερα όμως κάτι τέτοιο δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα αφού δήλωσε πως είμαστε προετοιμασμένοι και οι εντατικοί έλεγχοι και τα μέτρα αντιμετώπισης που λαμβάνουμε ελαχιστοποιούν την πιθανότητα έξαρσης.
Για την υποβάθμιση της Βουλγαρίας και του Ισραήλ στην κατηγορία Β’ τόνισε πως αυτό έγινε έγκαιρα, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Βουλγαρίας λέγοντας πως μόλις χθες σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας 49 άτομα Βουλγαρικής καταγωγής βρέθηκαν θετικοί στον ιό και επήλθε τοπική απαγόρευση ενώ για το γεγονός πως συνεχίζουμε να έχουμε τοποθετημένη τη Γερμανία στην κατηγορία Α’ παρά την αυξητική τάση κρουσμάτων τόνισε πως οι εστίες είναι τοπικές και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές οπότε δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.
Όσον αφορά την ‘απόφαση-έκπληξη’ με την οποία τα κατεχόμενα υποβάθμισαν την Τουρκία στην κατηγορία Β’ ο κύριος Καραγιάννης έκανε λόγο για ‘φόβο’ λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας αλλά και για το γεγονός πως ίσως αρκετοί θα επιχειρούσαν να ταξιδέψουν με μη έγκυρα ή πλαστά πιστοποιητικά (αρνητικά τεστ) προς τα κατεχόμενα και αυτός είναι ο λόγος που προχώρησαν σε αυτή την απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις