H Koμισιόν παρουσίασε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, το προσχέδιο διαπραγματευτικών πλαισίων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για τις ενταξιακές συνομιλίες τους.
Η Κομισιόν κλήθηκε να υποβάλει αυτές τις προτάσεις τον Μάρτιο του 2020 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όταν το τελευταίο έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες. Μαζί με τα προσχέδια, τα Κ-Μ θα λάβουν επίσης ενημέρωση για την πρόοδο των δύο χωρών. Μόλις τα Κ-Μ εγκρίνουν τα διαπραγματευτικά πλαίσια, η εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει τη συμφωνηθείσα Γενική Θέση της ΕΕ στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με κάθε χώρα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τα διαπραγματευτικά πλαίσια καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κάθε υποψήφια χώρα. Τα προσχέδια πλαισίων χωρίζονται σε τρία μέρη: 1) αρχές που διέπουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, 2) ουσία των διαπραγματεύσεων και 3) διαδικασία διαπραγματεύσεων. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία να υιοθετήσουν το κεκτημένο της ΕΕ στο σύνολό της και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή και επιβολή του κατά την ένταξη.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το προσχέδιο διαπραγματευτικών πλαισίων βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων διευρύνσεων και στις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ενσωματώνουν την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης, λαμβάνουν υπόψη το εξελισσόμενο κεκτημένο της ΕΕ και αντικατοπτρίζουν δεόντως τα πλεονεκτήματα και τις συγκεκριμένες καταστάσεις των χωρών.
Η αξιοπιστία ενισχύεται μέσω μιας ακόμη ισχυρότερης εστίασης σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης καθώς και την οικονομία των δύο χωρών. Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης μια ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας και περισσότερο δυναμισμό οργανώνοντας τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης σε θεματικές ομάδες. Η προβλεψιμότητα της διαδικασίας προσχώρησης μπορεί να ενισχυθεί με περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση απουσίας προόδου, παρατεταμένη στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της διαδικασία προσχώρησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις