Το Κρεμλίνο θεωρεί "αναμφίβολα θρίαμβο" το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.
"Στην ουσία, de facto διεξήχθη ένα θριαμβευτικό δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο Πούτιν" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το "όχι" συγκέντρωσε το 21,7%. σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων και επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%. Κατά την άποψη του Πεσκόφ "ήταν εύκολο να προβλεφθεί το υψηλό ενδιαφέρον για το θέμα των συνταγματικών τροπολογιών, το οποίο οφείλεται στην μεγάλη κοινωνική συμμετοχή που παρατηρήθηκε κατά την διαδικασία της διατύπωσης των τροπολογιών".
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε ότι "η τόσο υψηλή συμμετοχή και το υψηλότατο επίπεδο υποστήριξης, τα οποία σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί, ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν". Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου αναφερόμενος στην υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, υπέρ των οποίων ψήφισαν οι Ρώσοι, παρατήρησε ότι "αυτό είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας, το άμεσο μέλλον της χώρας".
Ο Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατο να πει, πότε ακριβώς οι Ρώσοι θα νοιώσουν αυτές τις αλλαγές στην ζωή τους. "Το ότι σήμερα οι Ρώσοι υποστήριξαν σε τόσο μεγάλο βαθμό όλες τις πρωτοβουλίες για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι κάτι που θα αποτελέσει το θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας", δήλωσε ο Πεσκόφ.
Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα, ποιες μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. "Αναμφίβολα, αυτό θα αιτήσει και νομοθετικές πρωτοβουλίες, γι αυτό τον λόγο μπροστά μας υπάρχει ένα μεγάλο έργο" διευκρίνιζε ο Πεσκόφ.
Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση επινοήθηκε για να δώσει την δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία , ενώ την χαρακτηρίζουν ως συνταγματικό πραξικόπημα.
Το Κρεμλίνο αντίθετα ισχυρίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, να βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική και η κρατική διοίκηση καθώς και για να ενισχυθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.
Την ίδια ώρα το κίνημα Golos, οι ακτιβιστές του οποίου παρακολούθησαν σε 42 περιφέρειες της Ρωσίας την διεξαγωγή της ψηφοφορίας , χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του την ψηφοφορία ως "παράδειγμα απόπειρας επιβουλής κατά της λαϊκής κυριαρχίας" .
Το κίνημα Golos επισημαίνει ότι υπήρξαν "πολλαπλές ψήφοι και κάλπες παραγεμισμένες" όπως και "παραβιάσεις του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας".
"Η έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού ήταν αδύνατη ευθύς εξ αρχής εξαιτίας εκείνων των κανόνων, τους οποίους δημιούργησαν συνειδητά οι πρωτεργάτες των συνταγματικών τροπολογιών και οι διοργανωτές της ψηφοφορίας. Παράλληλα αλλοιώθηκαν και τα αποτελέσματα της ψήφου των πολιτών, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε αυτά που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, ούτε με βάση την συμμετοχή , ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν `ναι", ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν `όχι`", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος Golos.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις