Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και θα συνεχίσει να τον στηρίζει για να διαδραματίζει σωστά τον ρόλο του, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έπρεπε να πάρει τις διαστάσεις που πήρε.
Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για ξεδόντιασμα, υπόσκαψη και παροπλισμό του προσώπου του.
Στην αρχική τοποθέτηση του, ο κ. Κυπριανού είπε: «Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα, το οποίο φαίνεται ότι απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δύο πτυχές. Το ένα ονομάζεται Οδυσσέας Μιχαηλίδης και το πώς επιτελεί τον ρόλο του ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και ποια είναι η στάση του ΑΚΕΛ έναντι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το άλλο είναι το θέμα των ανεξάρτητων θεσμών που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δύο ζητήματα χωριστά».
Σε ό,τι αφορά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνέχισε, έχουμε πει κατ΄ επανάληψη και θα επαναλάβω και τώρα ότι είναι ένας έντιμος και ικανός λειτουργός, ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος προσπαθεί να επιτελέσει τον ρόλο του με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και ως τέτοιον το ΑΚΕΛ τον στηρίζει και θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει για να διαδραματίζει τον ρόλο του σωστά. Έχουμε ανάγκη από Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε, η οποία να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα για να τα διορθώνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι.
Το δεύτερο σκέλος, ανέφερε, είναι οι ανεξάρτητοι θεσμοί. «Είναι διαχρονική άποψη του ΑΚΕΛ ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται και την ίδια στιγμή πρέπει να λειτουργούν συλλογικά για να εξασφαλίζουμε ότι η συλλογική σοφία θα υπερέχει της ατομικής σοφίας του καθενός. Όσο ικανός και έξυπνος και να είναι κάποιος χρειάζεται κατά την άποψη μας να ακούσει και απόψεις από άλλους για να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη», σημείωσε.
Με αυτή την έννοια λοιπόν, ανέφερε, το ΑΚΕΛ εδώ και μερικά χρόνια συζητά τρόπους έτσι ώστε οι ανεξάρτητοι θεσμοί να καταστούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικοί. «Πότε θα επαναφέρουμε αυτό το θέμα ξανά, γιατί όπως γνωρίζετε το έχουμε θέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και μερικά χρόνια και δεν είχε τύχει της προσπάθειας που είχαμε καταβάλει, τότε θα τα επαναφέρουμε. Θα το δούμε, δεν έχουμε πει ότι είναι ζήτημα, το οποίο θα επαναφέρουμε σύντομα», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη του δυσφορία, όπως είπε, για αυτά τα οποία γράφτηκαν και ακούστηκαν χθες αλλά και σήμερα από διάφορους. «Πρώτα και κύρια αναφέρομαι για εκείνους, οι οποίοι λένε ότι το ΑΚΕΛ μεθοδεύει φάγωμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση, λυπούμαι γιατί αποδίδουν τόσο ευτελή κίνητρα στο ΑΚΕΛ. Ο κ. Μιχαηλίδης μπορεί να επιβεβαιώσει, αν θέλει βέβαια, ποια είναι η συνεργασία την οποία έχουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Και επίσης να εκφράσω την έντονη μου δυσφορία γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι λόγω των δηλώσεων που είχα κάμει θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε εμάς για να παίξουμε το παιγνίδι της υπόσκαψης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο παιγνίδι, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρες θέσεις και για το θέμα Οδυσσέας Μιχαηλίδης και για τα ζητήματα που αφορούν στους ανεξάρτητους θεσμούς και τις θέσεις και τους προβληματισμούς θα τους συζητήσει, θα τους ωριμάσει και θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα διάφορα ζητήματα», συμπλήρωσε.
Θεωρώ, είπε, ότι το όλο ζήτημα πήρε διαστάσεις που δεν έπρεπε να είχε πάρει.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «απλώς ήθελε να καταδείξει ότι για εμάς ως Υπηρεσία και για μένα προσωπικά που ηγούμαι αυτής της Υπηρεσίας και προσπαθώ εδώ και έξι χρόνια να βελτιώσω την Υπηρεσία με έγνοια πραγματικά να βελτιωθεί και να καταστεί αποδοτική γιατί είναι μια πράγματι πολύ χρήσιμη Υπηρεσία ως θεσμός για τον τόπο ήταν ότι δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη για μετατροπή ακριβώς γιατί στην πλειονότητα των χωρών υπάρχει ένα μοντέλο, όπως αυτό της Κύπρου».
Αυτό δεν σημαίνει, συνέχισε, ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει περιθώρια βελτίωσης, αντίθετα έχω πάρα πολλές φορές πει ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια από εμάς για βελτίωση και μάλιστα αυτή την στιγμή είμαστε ξανά σε διαδικασία αυτοαξιολόγησης για εντοπισμό αδυναμιών μας για να τις βελτιώσουμε.
«Αυτό είναι διαφορετικό και πράγματι πιστεύω ότι και με τον τρόπο που προβλήθηκε χθες από την συγκεκριμένη εφημερίδα και σήμερα από άλλες εφημερίδες είναι σαφές ότι κάποιους η ιδέα για μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από μονοπρόσωπη σε πολυπρόσωπη ενέχει το στοιχείο του ξεδοντιάσματος, της υπόσκαψης, του παροπλισμού του προσώπου μου, εμένα προσωπικά», σημείωσε.
Αντιλαμβάνομαι, ανέφερε, ότι δεν ήταν η πρόθεση του κ. Κυπριανού ή του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε πράγματι στις θεσμικές αλλαγές όπου χρειάζεται, που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουμε θεσμούς και διαδικασίες. Εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν είναι μια εξ αυτών που θα πρέπει να προωθηθούν.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εκ φύσεως της αποστολής της η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει την κυβέρνηση, την Εκτελεστική Εξουσία. Αυτός είναι ο ρόλος της. Παρόμοιο ρόλο έχει και η ανταπολίτευση. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Το ότι κάποιες παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση ή κάποιες διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρεμβαίνει στην πολιτική», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού ερωτηθείς γιατί αυτό το θέμα προέκυψε την δεδομένη στιγμή και αν είχε σχέση με την αποχώρηση του Γενικού Εισαγγελέα απάντησε: «Μου υπέβαλλε ερωτήσεις ένας δημοσιογράφος και απάντησα στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αν οι ερωτήσεις ήταν διαφορετικές και οι απαντήσεις θα ήταν διαφορετικές. Δεν ήγειρα εγώ αυτά τα ζητήματα. Μου υποβλήθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις πρέπει να πω για πολλά άλλα ζητήματα. Ανάμεσα σε εκείνα και γι αυτά τα ζητήματα και απάντησα. Δεν είχα πει εγώ σκόπιμα αυτά τα πράγματα. Ήταν απαντήσεις σε ερωτήσεις. Δεν έχει καμία σχέση με την αποχώρηση του Γενικού Εισαγγελέα. Επαναλαμβάνω δεν πρέπει κανένας να θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να συμμετάσχει σε ένα παιγνίδι με τον οποιονδήποτε. Κι αν νομίζουν ότι μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα να το ξεχάσουν, για να φαγωθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Εάν υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να το ξεχάσουν».
Από την άλλη εξέφρασε την λύπη του γιατί κάποιοι όπως είπε, βιάστηκαν να ερμηνεύσουν αυτή την στάση του ΑΚΕΛ ότι τάχα έκαμε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να γίνουν κάποιοι διορισμοί στην Νομική Υπηρεσία.
Ο κ. Μιχαηλίδης κληθείς να σχολιάσει σχετικά, είπε ότι παγκόσμια υπάρχουν τριών ειδών μοντέλα, το ένα είναι δικαστήριο και τα άλλα είναι είτε πολυπρόσωπο είτε μονοπρόσωπο όργανο με κάθε μοντέλο να έχει τα συν και τα πλην του. Ανέφερε ότι στην ΕΕ στην πλειονότητα από αυτά τα δύο μοντέλα υπάρχει το μονοπρόσωπο μοντέλο όπως είναι και στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Εξέφρασε την θέση ότι το μονοπρόσωπο μοντέλο είναι καλύτερο και ότι δεν έχει πρόβλημα με την συλλογικότητα.
«Δεν θεωρώ ότι το μονοπρόσωπο πρέπει να αλλάξει και να γίνει πολυπρόσωπο. Δεν θεωρώ ότι είναι μια παθογένεια, ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Πέραν του ότι υπάρχει θέμα του Συντάγματος, ότι πρόκειται για θεμελιώδης άρθρο, δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό το πράγμα», σημείωσε.
Είπε ότι τώρα στην Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν εισαχθεί διαδικασίες που ενισχύουν την συλλογικότητα.
Ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχουν προσπάθειες εκπαραθύρωσης του κ. Μιχαηλίδη, είπε ότι «ο καθένας να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και μπορεί να καταλήξει εύκολα σε συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να πω οτιδήποτε περισσότερο».
Το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει το θέμα των θητειών
---
Κληθείς να σχολιάσει την θετική αντιμετώπιση που είχε από τον ΔΗΣΥ η θέση του ΑΚΕΛ για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί ο κ. Νεοφύτου δεν το συζήτησε προηγουμένως αφού το θέμα είχε πάει στην Βουλή.
«Καλά γιατί δεν το συζήτησε προηγουμένως αφού το είχαμε πάρει στην Βουλή προηγουμένως, ο κ Νεοφύτου. Θα το μελετήσουμε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα. Η θέση, την οποία είχαμε καταθέσει στην Βουλή ήταν για καθορισμό θητειών κι αυτή την θέση θα την επαναφέρουμε για όλους τους θεσμούς. Θεωρώ ότι πρόσωπα που έχουν σημαντική εξουσία στα χέρια τους δεν πρέπει να παραμένουν πολλά χρόνια σε κάποια πόστα. Δεκαπέντε χρόνια μπορεί να θεωρείται το μάξιμουμ γιατί μετά άθελα τους μπορεί να μετατραπούν σε μέρος του κατεστημένου και να συγχύσουν τον εαυτό τους με τον συγκεκριμένο θεσμό», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «ο ΔΗΣΥ λέει ότι ο Άντρος Κυπριανού δικαιούται να κρίνει τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δεν έχει αυτό το δικαίωμα; Υπάρχει μια διαφορά. Εγώ δεν έκρινα τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Εγώ εξέφρασα μια άποψη, ένα προβληματισμό για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερος ο θεσμός ως τέτοιος. Οι επιθέσεις που δέχεται ο κ. Μιχαηλίδης είναι προσωπικές από τους άλλους. Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά».
Σε ερώτηση αν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, είπε πως υπάρχουν νομικοί που λένε ότι αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι με βάση διεθνείς συστάσεις δεν είναι καλό οι θητείες να είναι μικρές και δεν είναι καλό επίσης να υπάρχει η έννοια του επαναδιορισμού για να μην υπάρχει η εξάρτηση του Γενικού Ελεγκτή από την προσδοκία για επαναδιορισμό.
Έλεγχος των καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων
----
Σε ερώτηση τι εννοούσε για έλεγχο των καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα αυτή την στιγμή γιατί ο έλεγχος των δανείων είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη και ότι τα στοιχεία πάρθηκαν πριν λίγες μέρες.
«Δεν έχουμε το παραμικρό εύρημα αυτή την στιγμή, άρα δεν θα μπορούσε η αναφορά μου να εκληφθεί ότι υπάρχει κάποιο εύρημα για το οποίο θεωρούμε ότι κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ισχύει έναντι όλων και έναντι της Εκτελεστικής Εξουσίας και έναντι της Βουλής υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να νοιώθει ο Γενικός Ελεγκτής αν είναι ένας ότι κάποια στιγμή μπορεί είτε η θητεία του είτε τα καθήκοντα του είτε κάτι άλλο να εξαρτάται από αυτούς τους οποίους ελέγχει», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για παρέμβαση του στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στο θέμα του νομοσχεδίου που τελικά αποσύρθηκε για τις κρατικές εγγυήσεις υπήρχε ένας δημόσιος διάλογος για τον ενδεχόμενο ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
«Όλοι, Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, κόμματα, όλοι εξέφραζαν άποψη κατά πόσον μπορεί ή δεν μπορεί να συμμετέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Μου φαίνεται παράξενο να μπορεί να πει κάποιος ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορούσε να εκφράσει άποψη γι αυτό το θέμα. Εκφράσαμε την άποψη μας για τον ενδεχόμενο ρόλο μας. Η θέση μας ήταν σαφέστατη, ότι την απόφαση για το αν θα περιληφθούμε ή όχι θα την έπαιρνε η Κυβέρνηση που κατέθεσε το νομοσχέδιο και τελικά η Βουλή ανάλογα με το τι θα ψήφιζε. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Άλλο αυτό κι άλλο ότι εμείς παρεμβαίνουμε σε θέματα πολιτικής», συμπλήρωσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις