Τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας έλαβε χώρα στο Βερολίνο λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε κατόπιν γερμανικής πρωτοβουλίας και είναι ενδεικτική της βούλησης του Βερολίνου να μη διαρραγούν οι δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Άλλωστε η γερμανική διπλωματία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προλειαίνοντας το έδαφος και για την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.
Τη συνάντηση, την οποία επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές των Αθηνών, αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ύστερα από συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα.
«Συνεργαζόμαστε με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι έναν διάλογο. Ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Εάν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πως προέκυψε η τριμερής
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τριμερές ραντεβού, έγινε με την ευκαιρία προγραμματισμένης συνάντησης της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της 'Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς εκ μέρους των Γερμανών έγινε λόγω του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία.
Ετσι, στην συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.
«Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις