Ολοκληρώθηκε σήμερα το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου. Την Κύπρο εκπροσώπησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Υγείας η θέση της Γερμανικής Προεδρίας για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς η διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων και εξετάστηκαν εκ νέου τρόποι για ίση πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα υπό το φως των μελετών που πραγματοποιούνται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού SARS-CoV-2.
Με αφορμή τις συστάσεις για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, εκτενής αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για ανάπτυξη του μηχανισμού κοινής προμήθειας (joint procurement) για εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίου της Γρίπης Α. Στον εν λόγω μηχανισμό συμμετέχει ήδη η Κύπρος με αίτημα για 50,000 εμβολίων, παρά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι τα 100,000 εμβόλια που έχουν παραγγελθεί από τον περασμένο Ιανουάριο πριν την πανδημία και τα επιπλέον 35,000 εμβόλια που έχουν προβλεφθεί μετά την πανδημία και είναι σε διαδικασία διαγωνισμού με όρο παράδοσης τον Σεπτέμβριο, είναι επαρκής ποσότητα για την εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Διευκρινίζεται δε πως υπάρχει ήδη σύμβαση για την ποσότητα των 100,000 εμβολίων, με σαφές χρονοδιάγραμμα για τρεις τμηματικές παραλαβές, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και των προειδοποιήσεων της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανότητα νέας έξαρσης κρουσμάτων τους μήνες του φθινοπώρου και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, σε σχέση με τους εμβολιασμούς το 2018 και το 2019 οι ποσότητες είναι αυξημένες (55,000 το 2018 και 85,000 το 2019).
Καταληκτικά, οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ εξέφρασαν ετοιμότητα για τη χρήση όλων των εργαλείων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την έγκαιρη εξασφάλιση των εμβολίων, αφού κρίνεται επιτακτική η ανάγκη θωράκισης της υγείας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις