Η πρώτη έκδοση Ελληνοκύπριου φυγόδικου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι γεγονός, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...
Του Φάνη Μακρίδη
Το περασμένο Σάββατο (18/07) η Κυπριακή Δημοκρατία παρέδωσε στα χέρια Αμερικανών νεαρό μόνιμο κάτοικο Λευκωσίας.
Πρόκειται για τον 21χρονο Τζ. Επιφανείου, ο οποίος κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές πέραν των τριών ετών και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2017, για υποθέσεις που αφορούν ηλεκτρονική απάτη.
Το πρωτοφανές της υπόθεσης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι κρατείτο για πέραν των τριών ετών -όπως άλλωστε προαναφέραμε- αλλά και για τον λόγο ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνων.
Τα αδικήματα
Ο νεαρός Επιφανείου καταζητείτο από τις αμερικανικές Αρχές εδώ και αρκετά χρόνια για αδικήματα που σχετίζονταν με ηλεκτρονική απάτη, πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή, απόκτηση πληροφοριών από προστατευόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκ προθέσεως απειλή και πρόκληση ζημιάς σε υπολογιστή.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που συνόδευαν το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του νεαρού, ο τελευταίος με άλλα πρόσωπα, αφού πρώτα έκλεψαν και απέσπασαν προσωπικά δεδομένα από χρήστες σε βάσεις δεδομένων ιστοσελίδων εγγεγραμμένων στην Αμερική, απέστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα στα θύματα. Μέσω αυτών των μηνυμάτων απειλούσαν ότι θα αποκαλύπτονταν χιλιάδες δεδομένα δημοσίως εάν δεν καταβάλλονταν σ΄ αυτούς χρήματα.
Ζημιές περίπου 550.000 δολαρίων
Εν τέλει, η υπό αναφορά εταιρείες υπέστησαν ζημιές πέραν των 500.000 δολαρίων Αμερικής. Είναι ενδεικτικό πως μια εξ αυτών κατέβαλε στον 21χρονο το ποσό των 1.850 δολαρίων και η άλλη με το ποσό των 18.000 δολαρίων. Και οι δύο πληρωμές έγιναν σε ψηφιακό νόμισμα, ενώ οι εταιρείες υπέστησαν αντιστοίχως ζημιές ύψους 80.000 δολαρίων Αμερικής και 450.000 δολαρίων ως έξοδα αποκατάστασης.
Η έκδοση του αιτητή είχε ζητηθεί από τις Η.Π.Α. μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς τη Δημοκρατία με σκοπό να δικαστεί εκεί για τα πιο πάνω αδικήματα. Αυτά προέκυπταν από δυο κατηγορητήρια που είχαν καταχωρισθεί, το ένα στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Βορειότερης Επαρχίας της Γεωργίας (19/09/2017) και το άλλο στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Αριζόνας (27/09/2017).
Εδώ να σημειωθεί ότι τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί μεταξύ των ετών 2014 και 2016, όταν ο Επιφανείου ήταν μόλις 15-17 ετών.
Από τον Μάιο του 2017
Ο νεαρός κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές από τον Μάιο του 2017 κι όταν ήταν 18 χρόνων. Τότε είχε συλληφθεί (μαζί με την μητέρα του) για την υπόθεση της Cablenet και συγκεκριμένα ως ύποπτος για συμμετοχή σε επίθεση εναντίον της εταιρείας στις 17.5.2017.
Ωστόσο, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προσμετρώντας τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία καταζητείτο στις ΗΠΑ, αποφάσισε στις 14 Νοεμβρίου του 2019 να τον εκδώσει στην Αμερική. Σε δικαστική απόφαση αναφερόταν ότι οι υποθέσεις για τις οποίες ήταν υπόλογος στην Κυπριακή Δημοκρατία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, ενώ τα αδικήματα του στις ΗΠΑ, 20 χρόνια.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 07/02/20218 είχε αποφασίσει να εκδοθεί διάταγμα κράτησής του άνευ όρων για τα… υπερατλαντικά του αδικήματα.
Το Habeas Corpus
Ο 21χρονος είχε αιτηθεί έκδοση προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης Habeas Corpus, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημά του (23/01/2020). Στην απόφασή του σημείωνε μεταξύ άλλων: «Εξετάζοντας τα όσα προωθήθηκαν από τον αιτητή, οι θέσεις του ελέγχονται ως λανθασμένες δεδομένου ότι εφόσον ο σκοπός της όλης διαδικασίας που διεξήχθη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ήταν η έκδοση του αιτητή στις Η.Π.Α., ήταν αυτονόητη η κράτηση του μέχρι και την πραγματοποίηση της έκδοσης στην αλλοδαπή μετά που το Δικαστήριο αποφάσισε, αιτιολογημένα, ότι δικαιολογείτο η τοιαύτη έκδοση. Θα ήταν αντινομικό προς την ίδια την απόφαση του εάν το Δικαστήριο άφηνε τον αιτητή ελεύθερο με ή χωρίς όρους, (ούτε και τέθηκε από τους τότε συνηγόρους του τέτοιο ζήτημα), με την πιθανότητα στο μεταξύ να διαφύγει ώστε η Δημοκρατία να μη δυνηθεί να εκτελέσει την έκδοση παραδίδοντας τον αιτητή στις Η.Π.Α. Η μόνη προϋπόθεση που θέτει το άρθρο 10(1) του Νόμου αρ. 97/70, είναι ότι όταν το Δικαστήριο ήθελε διατάξει την κράτηση του υπό έκδοση προσώπου δυνάμει του άρθρου 9, οφείλει να πληροφορήσει τον ενδιαφερόμενο ότι δικαιούται να υποβάλει αίτηση για έκδοση Habeas Corpus και να κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης».
Να σημειωθεί ότι μια ημέρα πριν από τον Επιφανείου εκδόθηκε στις ΗΠΑ και ο Λιβανέζος Ghassan Diab, 37 ετών. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (17/07) εκδόθηκε από την Κύπρο στη Φλόριντα, καθώς καταζητείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για κατηγορίες που τον φέρουν να είναι μέλος της Χεζμπολάχ, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις