Διασφάλιση θέσεων εργασίας-αποκατάσταση ευπαθών ομάδων ο στόχος, λέει ο Δ. Παπαδάκης για την συμφωνία στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ήταν μια ιστορική συμφωνία σε μια κρίσιμη περίοδο λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σημειώνοντας πως σε ότι αφορά την Κύπρο θα πρέπει να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τόνωση της οικονομίας και ανάπτυξη και για αποκατάσταση των ευπαθών ομάδων.
«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία αλλά κυρίως και για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με την τόνωση και ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρέπει οι χώρες να στηριχτούν ουσιαστικά, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που έχει επέλθει λόγω κορωνοιού», ανέφερε.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξηγεί πως η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει 2,7 δις ευρώ έτσι ώστε να επωφεληθεί η κυπριακή κοινωνία, μέσω αναπτυξιακών έργων, ειδικών προγραμμάτων κτλ, αλλά ο τρόπος κατανομής των πόρων αυτών θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.
Μέσω αυτών των κονδυλίων, προσθέτει, ο απώτερος σκοπός και στόχος πρέπει να είναι η στήριξη και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
«Τα κονδύλια αυτά, τα οποία θα δοθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων, ήρθαν την κατάλληλη στιγμή. Επαφίεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το πως θα κατανέμει τα χρήματα αυτά, εννοείται με την εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων και εισηγήσεων, και να μην εξαφανιστούν, ως δια μαγείας. Επιβάλλεται, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και με απώτερο σκοπό την, όσο πιο δυνατό, μεγαλύτερη αποκατάσταση των ευπαθών ομάδων», αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδάκης.
Για τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις στις Βυρξέλλες και την διαφωνία Βορρά-Νότου ο Κύπριος Ευρωβουλευτής λέει ότι σε κάποιο βαθμό είναι κατανοητή η διαφωνία τους και είναι γεγονός ότι, συγκεκριμένες χώρες δεν ήθελαν να επωμιστούν δάνειο, το οποίο θα αφορούσε, ιδιαίτερα, τις χώρες του Νότου.
«Όμως, από τη στιγμή που συμμετέχεις σε ένα sui generis οργανισμό, σε μια οικονομική και πολιτική ένωση, οφείλεις να επωμίζεσαι τα βάρη των δύσκολων στιγμών, αποδεικνύοντας ότι η κοινοτική αλληλεγγύη δεν είναι έπεα πτερόεντα», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκης στο τέλος, η κατάληξη ήταν αναμενόμενη, αφού αφορούσε ουσιαστικά, ένα πλαίσιο συμβιβασμού.
«Η αρχική προσπάθεια ήταν η έκδοση Ευρώ-ομολόγου, αξίας 1.5 τρις, η κατάληξη όμως είναι αρκετά πιο κάτω. Εντούτοις, και πάλι, αποτελεί ένα δυνατό όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που αν δεν το είχαμε, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει σε κάποιες χώρες, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον Covid-19», αναφέρει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις