Με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής σεξισμού στην κυπριακή κοινωνία, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προωθούν κοινή Πρόταση Νόμου στη Βουλή.
Στις δύο προτάσεις Νόμου, της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά και της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, προστέθηκε και πρόταση της Βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για προστασία από τον διαδικτυακό διαδιδόμενο σεξισμό. Ανάμεσα στις πρόνοιες των προτάσεων συζητήθηκαν ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια και χρηματικές από τρεις έως δέκα χιλιάδες ευρώ.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Αννίτα Δημητρίου στις δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, είπε πως στόχος των τριών προτάσεων Νόμου των κομμάτων να συμπτυχθούν σε μια κοινή πρόταση για να ξεκινήσει η κατ΄ άρθρο συζήτηση τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε πως όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρμογής της απαιτούμενη νομοθετικής ρύθμισης για αυτό το θέμα και της αποστολής των μηνυμάτων προς την κοινωνία ώστε να αναγνωριστούν οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος.
«Ο σεξισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί, οι σεξιστικές συμπεριφορές πρέπει να είναι καταδικαστέες και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι δεδομένα, καθολικά και αδιαπραγμάτευτα», είπε.
Ερωτηθείσα αν ο Νόμος θα αφορά και γυναίκες και άνδρες, είπε πως αυτή είναι η συζήτηση στη μια από τις τέσσερις θεματικές ενότητες. Υπάρχουν διάφορες απόψεις και προς το παρόν η εισήγηση είναι να αφορά και τα δύο φύλα. Απ΄ εκεί και έπειτα, πρόσθεσε, έχουν ισχυρή άποψη και οι γυναικείες οργανώσεις, αλλά και τα Υπουργεία, η Επίτροπος Νομοθεσίας, και η Επίτροπος Ισότητας. Σημείωσε πως αυτό το θέμα θα τύχει αντικείμενο συζήτησης για να υπάρξει κατάληξη σε μια κοινώς διαμορφωμένη άποψη.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε στις δικές της δηλώσεις είπε πως αν γίνει κατορθωτή το συντομότερο δυνατόν η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση του Νόμου από την Ολομέλεια, η κοινωνία θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, αντιμετωπίζοντας τις σεξιστικές συμπεριφορές που υπάρχουν, αναγνωρίζονται και στρέφονται κυρίως κατά των γυναικών και κοριτσιών.
Όπως ανέφερε, η πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά τον σεξισμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Είπε πως έχουν ακούσει διιστάμενες απόψεις και από γυναικείες οργανώσεις και άλλους θεσμούς. «Για εμάς είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τον σεξισμό κατά παντός και όχι μόνο κατά των γυναικών», είπε, και αναγνώρισε ωστόσο πως ο σεξισμός στρέφεται κυρίως κατά των γυναικών. «Όμως, αν θα κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά, θα πρέπει να το κάνουμε σωστά και ολοκληρωμένα απέναντι σε κάθε συνάνθρωπο μας που αντιμετωπίζει θέματα σεξιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων», είπε.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως θα υπάρξει μια κοινή πρόταση νόμου και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν με τροπολογίες την ώρα της συζήτησης και ψήφισης των νομοθεσιών.
Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η βία καρά των γυναικών διαφοροποιείται και διευρύνεται με νέες μορφές και σημείωσε πως στη σημερινή συνεδρία έγινε μια κοινή προσπάθεια των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για να καταπολεμηθούν όσο το δυνατόν, τα φαινόμενα της βίας αλλά και την καταπολέμηση του σεξισμού. Επίσης, η προσπάθεια είναι να εντάξουμε σε αυτή την πρόταση, ρήτρες που αφορούν νέες μεθόδους σεξισμού και βίας κατά των γυναικών.
Όπως είπε, η ίδια έγινε αποδέκτης καταγγελιών για αποστολή σε γυναίκες μέσω διαδικτύου, κειμένων και φωτογραφιών αισχρού περιεχομένου που προσέβαλλαν την υπόσταση τους. Η απάντηση που πήραν ήταν πως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να βοηθηθούν και να καταλήξουν οι συμπεριφορές αυτές ενώπιον της δικαιοσύνης. Όπως τονίζεται, η διαδικτυακές επιθέσεις πλήττουν όχι μόνο την αξιοπρέπεια των γυναικών αλλά τις εμποδίζουν ακόμα και στο χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσα ακόμη και την απομάκρυνση τους από τη δουλειά και του διαδικτύου υπονομεύοντας την ελευθερία λόγου και της γνώμης σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Πρόσθεσε πως στην πρόταση των άλλων δύο κομμάτων, το ΔΗΚΟ πρόσθεσε και τη δική του πρόταση για τον διαδικτυακό διαδιδόμενο σεξισμό, ελπίζοντας, όπως είπε, ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε κατάληξη και οδήγηση προς την Ολομέλεια ενός νέου Νόμου που θα καταστήσει την Κύπρο πρωτοπόρα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ερωτηθείσα για το ύψος των ποινών που συζητήθηκε, είπε πως υπάρχουν διάφορες απόψεις. «Συζητούμε για ποινές που αρχίζουν από 1 χρόνο φυλάκισης, και υπάρχει άποψη για 5 χρόνια φυλάκιση, και για χρηματικά ποσά που ξεκινούν από 3 ή 5 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 10. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα χρυσή τομή στις ποινές που να αντικατοπτρίζει με τον ορθολογιστικό τρόπο τη σοβαρότητα αυτών των αδικημάτων.
Από ΚΥΠΕ
.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις