Ως θετική εξέλιξε χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας περί της πρόθεσης αναστολής των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Παράλληλα, τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό το να γίνεται αντιληπτή η συγκεκριμένη παγκόσμια θέση από την τουρκική πλευρά.
Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το μοναδικό υπό διαπραγμάτευση ζήτημα με την Τουρκία είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
Αναφορικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Δένδιας καταδίκασε απερίφραστα τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που αιφνιδιάζει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία «βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η Αγία Σοφία συνιστά ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου και η απόφαση της Τουρκίας αποτελεί μια καταφανώς οπισθοδρομική κίνηση.
Η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Για το ζήτημα της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας παρέπεμψε στη απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη σύνταξη εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία εμμείνει στην παράνομη και επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα συμπεριφορά της.
Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η επιβολή κυρώσεων αποτελεί μια επιλογή που οφείλει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, με την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα διαμήνυσε στην Τουρκία ότι αν επιλέγει να αγνοεί τους κανόνες Δικαίου, θα πρέπει να αποκτήσει σαφή αίσθηση των ορίων της. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι ενωμένη όταν παραβιάζεται η κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε κράτους-μέλους της, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις