Η πολιτική του κατευνασμού σε σχέση με την Τουρκία, όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρόσφατη εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής, έχει αποτύχει, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Λυμπιών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε το πρωί εκκλησία του Αγίου Επιφανίου στα Λύμπια.
«Η μοναδική οδός, προκειμένου να σταματήσουν οι παραβατικές συμπεριφορές της, είναι η υιοθέτηση μιας αποφασιστικής στάσης από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, θα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και θα επιβάλλει την αντίληψη ότι θα πρέπει να παύσει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται όπως σήμερα», σημείωσε ο κ. Φωτίου.
Αναφερόμενος εκτενέστερα στην τουρκική στάση, ενέργειες και πολιτική, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς, 46 χρόνια μετά την προδοσία και την καταστροφή, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις απειλές και τους εκβιασμούς της κατοχικής δύναμης η οποία θέλει να παραγνωρίζει και να αγνοεί όλως προκλητικά το διεθνές δίκαιο. «Με τη μεγαλομανία της ηγεσίας της, με τις επιθετικές ενέργειες της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και πέραν αυτής στην ευρύτερη μεγάλη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδας, η Τουρκία συμπεριφέρεται όπως την εποχή του 18ου αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήθελε να δρα ανενόχλητη και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η βεβήλωση της μνημειακής εκκλησίας της Αγίας Σοφιάς και η μετατροπή της σε τζαμί είναι ακόμη ένα δείγμα πολιτικής ασέβειας και απύθμενου θράσους της Τουρκίας», τόνισε.
Ανέφερε ότι σήμερα η πατρίδα μας διέρχεται κρίσιμες στιγμές και η ενότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε τον αγώνα μας για ελευθερία και αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας. «Η ενότητα δεν πρέπει να είναι ένα απλό σχήμα λόγο ούτε ευκαιριακό σύνθημα, αλλά μόνιμη μας έγνοια και σταθερή επιδίωξη της πολιτικής μας. Οφείλουμε να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των στιγμών και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της πατρίδας και της ιστορίας μας», είπε.
Πρώτη και ύψιστη δική μας προτεραιότητα, συνέχισε, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας λύσης που θα την απαλλάσσει από την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, μετεξελίσσοντας την σε ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στους πεσόντες των οποίων τελείτο το μνημόσυνο, σημειώνοντας ότι ήταν βαρύς ο φόρος αίματος που κατέβαλαν τότε τα Λύμπια με τη θυσία εννέα παλληκαριών τους, ενώ τέσσερα άλλα συνεχίζουν να βρίσκονται στο θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.
Ο Ανδρέας Βαρνάβα, ο Γεώργιος Σκουλιάς Τολαρή, ο Λούκας Δημητρίου, ο Θεόδωρος Μαυρόσαββα και ο Πέτρος Γιαννή Κυπριανού υπηρέτησαν ως έφεδροι στην ίδια μονάδα, το 305 Τάγμα Πεζικού, είπε και αναφέρθηκε στις συνθήκες της θυσίας τους. «Οι άλλοι ήρωες των Λυμπιών που μνημονεύουμε και τιμούμε είναι ο Κώστας Νικολάου Καψοκάρτης, ο Μιχάλης Ανδρέου Καραννίκης, ο Ελευθέριος Κουζαπής και ο Θεόδωρος Παπακωνσταντής», συνέχισε.
«Η ελάχιστη οφειλή μας απέναντι σε όλα τα παλικάρια μας που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την διεκδίκηση της ελευθερίας, επιτάσσει ακούραστα να συνεχίσουμε τη δύσβατη πορεία για απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και για μια βιώσιμη επανένωση του νησιού μας», τόνισε ο κ. Φωτίου.
Έχουμε, είπε, χρέος τιμής να μη λησμονήσουμε ότι οι θυσίες των ηρώων μας, παραμένουν αδικαίωτες όσο η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη και ημικατεχόμενη.
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «σήμερα προσευχόμαστε και για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας ώστε να τερματιστεί η αγωνία και ο πόνος τόσων χρόνων των συγγενών τους, που πολλών κυρίως των γονέων τους ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους και φεύγουν χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους».
Στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων εξακολουθούν να βρίσκονται τα ονόματα άλλων τεσσάρων παλληκαριών των Λυμπιών, συνέχισε. Είναι: Ο Δημήτρης Μαλακίδης Μωϋσή, ο Σάββας Σάββα Αλέξη, ο Κουμής Νεοφύτου Χαραλάμπους και ο Κακουλλής Μουστάκα Μιχαήλ.
Τιμούμε και ευγνωμονούμε όλους ανεξαίρετα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αγαπημένης μας πατρίδας και πρόσφεραν γι’ αυτήν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, μένοντας πιστοί στην ιστορία, τα ιδανικά και τις αξίες του πολύπαθου λαού μας, σημείωσε, επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις