Τα πιο γνωστά πεφταστέρια, οι φωτεινές Περσείδες, φθάνουν στο αποκορύφωμά τους τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου.
Ο πλανήτης Γη άρχισε από τις 17 Ιουλίου το ετήσιο ραντεβού του περνώντας από τη ζώνη όπου άφησε τα υπολείμματα του από σκόνη και πάγο ο κομήτης Swift-Tuttle. Τα ξημερώματα θα ταξιδέψει μέσα από την πυκνότερη περιοχή της σκόνης όπου θα αποκορυφωθεί το φαινόμενο. Η Γη εξέρχεται από τη ζώνη αυτή στις 24 Αυγούστου.
Φέτος υπολογίζεται ότι θα πέφτουν 100 διάττοντες αστέρες την ώρα. Τα μετέωρα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο,
Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου και Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Περσείδες οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα του.
«Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2020, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων», είπε.
Σημείωσε ότι παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους Πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης και τον πανέμορφο Κομήτη Νeowise, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται πλησίον του Αστερισμού του Βοώτη.
Κλείνοντας, είπε ότι λόγω της πανδημίας η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου και το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τις προτροπές των Επιδημιολόγων αποφάσισαν από κοινού να μην διοργανώσουν την καθιερωμένη εκδήλωση στην Κυπερούντα, μια συγκέντρωση στην οποία ήταν μαζική και αθρόα η προσέλευση του κοινού.
Για καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου ξαπλώστε σε σημείο ανοικτό, πολύ σκοτεινό, μακριά από τα φώτα της πόλης και κοιτάξτε τον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική με γυμνό οφθαλμό. Δώστε στον εαυτό σας 30 λεπτά χρόνο προκειμένου οι οφθαλμοί να συνηθίσουν στο σκοτάδι και φυσικά αφήστε το κινητό τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη συσκευή με φως κατά μέρος.
Ο κομήτης Swift Tuttle
Σύμφωνα με τον ανώτερο επιστήμονα στη ΝΑSA Donald Yeomans, ο κομήτης Swift-Tuttle είναι ένα από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα που γνωρίζουμε ότι περνάει επανειλημμένα από τη Γη. Ο πυρήνας του έχει πλάτος περίπου 26 χιλιόμετρα.
Η τελευταία φορά που πέρασε κοντά από τη Γη ήταν κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο το 1992 και η επόμενη φορά θα είναι το 2126. Όταν περνά από τη Γη, κάθε 130 χρόνια, έχει ταχύτητα 58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Στο επόμενο διάβα του από κοντά μας στις 5 Αυγούστου 2126 θα βρίσκεται σε απόσταση 23 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή 60 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης, είπε.
Οι κομήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας και αποτελούν μέρος του ηλιακού μας συστήματος.
Προέρχονται από το Νέφος του Οορτ. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ουράνια σώματα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός ή 9,461,000,000,000 χιλιόμετρα.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις