Υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 χορηγήθηκε σε πιθήκους και παρήγαγε ανοσολογική αντίδραση μετά από μία δόση, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ερευνητές στα Εμβόλια και Πρόληψη Jansen, στο Λάιντεν της Ολλανδίας και από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, χορήγησαν σε 32 πιθήκους (rhesus macaques) μια δόση επτά διαφορετικών εκδοχών του υποψήφιου εμβολίου και σε 20 μια δόση εικονικού εμβολίου.
Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα κοινό ιό κρυολογήματος, τον adenovirus serotype 26 (Ad26) για να εισάγει την «αγκαθωτή» πρωτεΐνη (spike protein) του SARS-CoV-2 σε κύτταρα ξενιστές, όπου προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση εναντίον του SARS-CoV-2, του ιού ο οποίος προκαλεί την COVID-19.
Έξι εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό όλα τα ζώα εκτέθηκαν στον SARS-CoV-2.
Τα είκοσι ζώα τα οποία είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο μολύνθηκαν. Η βέλτιστη εκδοχή του υποψήφιου εμβολίου εμπόδισε την πνευμονική λοίμωξη και στα έξι ζώα στα οποία χορηγήθηκε και τη ρινική λοίμωξη σε πέντε εξ αυτών.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές επιπέδου τρίτης φάσης του υποψηφίου εμβολίου, διαδικασία η οποία θα συμπεριλάβει γύρω στους 30.000 συμμετέχοντες και θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του.
Από σύνολο 135 υποψήφια εμβόλια, τα οποία αναπτύσσονται, αυτό θα είναι το έβδομο που θα εισέλθει στην τρίτη φάση των δοκιμών.
Η ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα κοινά κρυολογήματα μπορεί να προστατέψει από COVID-19
Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science” βρήκε ότι ορισμένα ανοσοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τους κορωνοϊούς που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί επίσης να αντιδράσουν στον SARS-CoV-2.
Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια ανέλυσε ανοσοκύτταρα τα οποία ονομάζονται λεμφοκύτταρα μνήμης “T” και βρήκε ότι αναγνωρίζουν συγκεκριμένα μέρη αρκετών πρωτεϊνών του Sars-CoV-2. Έπειτα εντόπισαν παρόμοιες αλυσίδες σε κορωνοϊούς οι οποίοι ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και έδειξαν ότι αυτές οι αλυσίδες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα λεμφοκύτταρα “T” τα οποία μπορούν να αντιδράσουν και στον SARS-CoV-2.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στον SARS-CoV-2 έχουν ανοσοκύτταρα τα οποία αναγνωρίζουν τον ιό και αυτή η πιο πρόσφατη έρευνα προσθέτει στη θεωρία ότι η ανοσία σε κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να συμβάλλει στο να υπάρξει διαφοροποίηση στην σοβαρότητα εκδήλωσης της COVID-19. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω έρευνες.
Επιβεβαίωση ότι οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν την COVID-19
Εξάλλου, νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA Internal Medicine” επιβεβαιώνει ότι κάποιος που δεν εμφανίζει συμπτώματα της COVID-19 μπορεί ακόμα να μεταδώσει τον ιό.
Μέχρι τώρα τα στοιχεία ότι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια ήταν ανεπίσημα, αλλά ομάδα στη Νότιο Κορέα έδειξε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα μεταφέρουν το ίδιο ιικό φορτίο στη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες τους με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμπτώματα και για σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν δείγματα τα οποία λήφθηκαν μεταξύ 6 και 26 Μαρτίου από 193 συμπτωματικούς και 110 ασυμπτωματικούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε απομόνωση σε κοινοτικό κέντρο θεραπείας στην Τσεονάν, στη Νότιο Κορέα.
Από τους αρχικά χωρίς συμπτώματα ασθενείς, οι 89, γύρω το 30% εξ αυτών, φαίνονταν υγιείς κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι 21 παρουσίασαν συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνες είναι σύμφωνα και με δηλώσεις του επικεφαλής για την COVID-19 στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι ο οποίος έχει αναφέρει ότι «τα καλά νέα σε σχέση με την COVID-19 είναι ότι γύρω στο 40% του πληθυσμού δεν έχουν συμπτώματα όταν μολυνθούν». Αλλά, πρόσθεσε, «ακόμα και αν είναι πιθανόν να μην εμφανίσετε συμπτώματα, διαδίδετε την εξάπλωση του ιού, που σημαίνει ότι θα μολύνετε κάποιον, ο οποίος θα μολύνει κάποιον και τότε θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις