Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του "φαίνεται ότι υποσκάπτει τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας και παρέχει προστασία στον Βοηθό ΓΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε ταυτόχρονα τα κόμματα να μείνουν μακριά από την όλη υπόθεση, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένο να στήνονται δημόσια δικαστήρια και λαϊκές δίκες.
Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματος , ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις χθεσινές καταγγελίες του Ελεγκτή για το θέμα, ότι εντόπισε κάποιες παρεμβάσεις στην κανονική έκβαση της νομικής διαδικασίας.
“Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες ειδικότερα γιατί δεν μας έχει συνηθίσει ο Γενικός Ελεγκτής να μιλά με αυτό τον τρόπο, χωρίς να έχει στοιχεία. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν σε δημόσια δίκη την όλη υπόθεση και φαίνεται ότι κάποιοι εξυπηρετούνται με αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση”, δήλωσε.
Είπε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να μείνουν μακριά από αυτή την υπόθεση, η οποία αφορά αυστηρά και αποκλειστικά την δικαιοσύνη και εφόσον όλοι μας αναφερόμαστε στο σεβασμό και την προστασία των θεσμών πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι τουλάχιστον προστατεύουμε το θεσμό της δικαιοσύνης.
“Είμαστε εναντίον την όποιας προσπάθειας για δημόσιες δίκες ή για λαϊκά δικαστήρια, και εδώ είναι ο αυξημένος ρόλος που έχει να διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο ανώτατος άρχοντας, ο οποίος λυπάμαι να πω με την προχθεσινή του συνέντευξη στο Κανάλι 6,αν δεν κάνω λάθος, ουσιαστικά επανέλαβε την λανθασμένη πρακτική που κατά την δική μας εκτίμηση υποσκάπτει τον ίδιο το θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας”, ανέφερε.
Σε σχόλιο ότι κατηγορείται ο ΠτΔ ότι παρέχει προστασία στον Βοηθό ΓΕ και ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αυτό πράγματικά συμβαίνει , ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “δυστυχώς οι δηλώσεις και ενέργειές του, αυτό καταδεικνύουν”.
“Ενώ ως αρχηγός του κράτους έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το θεσμό πέραν και πάνω από πρόσωπα, αυτός είναι ο ρόλος του και είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί γνώριζε τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που υπήρχαν από την ώρα που προχώρησε στους σχετικούς διορισμούς στην Γενική Εισαγγελία”, δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι ενώ όλοι γνώριζαν-και έγινε και δημόσια παραδοχή και από τον Εισαγγελέα- για τα προβλήματα ομαλής λειτουργίας της Γενικής Εισαγγελίας, πέρασαν δύο χρόνια και δεν έκανε καμία παρέμβαση και καμία προσπάθεια ο Πρόεδρος για να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της ΓΕ και παρέμεινε παθητικός θεατής, όπως είπε.
“Και όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και ξέσπασε η κρίση , πήρε θέση που άφηνε εκτεθειμένο τον Γενικό Εισαγγελέα, και εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ο ρόλος του αρχηγού του κράτους”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
Κυπριακό-Επέτειος Δημοψηφίσματος-Β γύρος παράνομων εκλογών
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο Κυπριακό και κατα πόσο ο ΠτΔ πρέπει να συγκαλέσει Εθνικό συμβούλιο ή συμβούλιο αρχηγών κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι φαίνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “θα παραμείνει σταθερός στην πρακτική του και θα συγκαλέσει Εθνικό ή συμβούλιο αρχηγών όταν θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και θα έχουν τροχιοδρομηθεί όλες οι εξελίξεις και το Εθνικό σε τέτοια περίπτωση δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει ούτε και μπορεί να βοηθήσει τον ΠτΔ”.
“Ο θεσμός του Εθνικού είναι χρήσιμος μόνο όταν ο Πρόεδρος το συγκαλεί έγκαιρα και ακούει απόψεις και εισηγήσεις προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αν θα ακούσει απόψεις μετά, τότε λυπάμαι να πω ότι αχρηστεύεται πλήρως αυτός ο θεσμός, ο οποίος φαίνεται να έχει κλείσει και τον κύκλο ζωής του”, πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι είναι πραγματικά άξιο απορίας που στηρίζει ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του την αισιοδοξία τους σημειώνοντας ότι “δεν έχει αλλάξει τίποτε προς μια θετική κατεύθυνση από το περασμένο καλοκαίρι που ο ίδιος ( ο ΠτΔ) είχε διαπιστώσει ότι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες, λόγω των απαράδεκτων τουρκικών προτάσεων, δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το θετικό από την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ πέρα από το ότι έχει λήξει η NAVTEX- για να μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι η Τουρκία θα είναι πιο συναινετική στο τραπέζι των συνομιλιών”.
“Αντίθετα σε μια φάση που οι ΗΠΑ επιχειρούν να βελτιώσουν τις κακές σχέσεις με τον Ερντογάν, και επανέναρξη των συνομιλιών θα στρέψει όλες τις πιέσεις από πλευράς Ουάσινγκτον και Λονδίνου πάνω στην Ε/κ πλευρά”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, “θα επαναληφθεί το σενάριο που ζήσαμε το 2003, όπου, για αποκατάσταση των σχέσεων Αμερικής -Τουρκίας είχαμε το σχέδιο Ανάν το οποίο με παραδοχή του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ αργότερα, προσέφερε ως δώρο την Κύπρο στην Τουρκία, αυτό θα επαναληφθεί και σήμερα”.
Σε σχόλιο για την συμπλήρωση έντεκα χρόνων από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι παρά το γεγονός ότι όλοι δηλώνουν σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία, “στην πραγματικότητα αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν είναι άλλο από μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν”.
“Εάν κάποιος πάρει την δομή των προτάσεων, τη δομή του υποτιθέμενου κράτους που θα αποτελέσει την λύση του Κυπριακού , τη φιλοσοφία των προτάσεων εκατέρωθεν , θα δει ότι κινείται στο πνεύμα, στο πλαίσιο και στην φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, άρα που βρίσκεται ο σεβασμός προς την ετυμηγορία του λαού;”, διερωτήθηκε.
Για το προβάδισμα που φαίνεται να έχει ο Μουστάφα Ακκιντζί ενόψει και του δευτέρου γύρου των παράνομων εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ασφαλώς όσοι έχουν ή είχαν τη ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά τον κ. Ακκιντζί ή να διαβάσουν δηλώσεις και τοποθετήσεις του, διαπιστώνουν ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Ερογλου , αναφορικά με το Κυπριακό και την συνεργασία και συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ και ασφαλώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο.
“Αλλά από την άλλη είναι αυταπάτη και ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ο Ακκιντζί, αν τελικά θα είναι ο ηγέτης της Τ/κ κοινότητας, θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την ουσία της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή αν η Τουρκία θα αφήσει τον οποιοδήποτε Τ/κ ηγέτη να αποφασίσει για τον αν θα καταλυθεί ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και αν θα καταργηθούν οι συμφωνίες εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα”, ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι το παράδειγμα στην περίπτωση του κ Ταλάτ θα ανέμενε ότι θα μας είχε προβληματίσει, αφού “μόνο καμπάνες δεν κτύπησαν κάποιοι με την εκλογή του και είδαμε στην συνέχεια τον κ. Ταλάτ να παραδέχεται ότι εκείνες οι προτάσεις που ομόφωνα το Εθνικό είχε θεωρήσει ότι είναι απαράδεκτες, γιατί ουσιαστικά ήταν συνομοσπονδία , είχαν έρθει κατευθείαν από την Άγκυρα, και ουσιαστικά ο κ. Ταλάτ ήταν ο διακομιστής”.
Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι τόσο υπεραισιόδοξοι πρέπει να προβληματιστούν και από το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ σχεδόν δεν έχουν γράψει ούτε και μια γραμμή για τις λεγόμενες εκλογές, “γιατί απλούστατα γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σημασία και αξία και γιατί ξέρουν ποιος αποφασίζει και δυστυχώς κάποιοι στην δική μας την πλευρά κτίζουν μύθους και μετά πιστεύουν σε αυτούς”
“Να υπενθυμίσω τα πανηγύρια με την εκλογή Ερντογάν, τα πανηγύρια ότι θα ήταν ένας μοντέρνος, σύγχρονος δημοκράτης ηγέτης, ο οποίος θα εκδημοκρατικοποιούσε την Τουρκία και ως σύγχρονος ηγέτης θα μας οδηγούσε σε μια δίκαιη λύση, να θυμίσω τους πανηγυρικούς και εγκωμιαστικούς λόγους και αρθρογραφίες που διαβάζαμε στην Ε/κ πλευρά, για να φανεί σήμερα ότι όχι μόνο δεν εκδημοκρατικοποίησε την Τουρκία, αλλά είναι χιλιάδες οι δημοσιογράφοι και όσοι του ασκούν κριτική που είναι στην φυλακή και έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία από τους Κεμαλιστές, την εισβολή του Μπαρπαρός την έκανε ο `δημοκρατικός` κ Ερντογάν , λυπάμαι γιατί κάποιοι δεν παθαίνουν από τα παθήματά τους και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες αυταπάτες”, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις